home > interwju > Tomislav (Tomek) Kovačić (CIROZA JETRE)

kontakt | search |

Tomislav (Tomek) Kovačić (CIROZA JETRE)

1. Kako je nastao bend i kratka povijest?

Kao i svaki klinac ufuran u Pank pokret, donijeli smo odluku da bi bilo zanimljivo osnovati bend. Samo upoznavanje Panka odigralo se, u mom slučaju, krajem trećeg osnovne, dakle sa nekih 9 godina kad dobivam prve kazete Kud idijota, SMF-a, Atheista, i naravno, kultnih Direktora. Polaskom u srednju školu upoznajem Piceka - basista koji je bio škola do moje. Uz kratko druženje, skužili smo da smo slični po odabiru bendova i krenula je priča o osnutku benda. Bilo je to davne 2001. U originalnoj postavi su bili Picek na gitari, moj buraz Goran, koji je išao s Picekom u razred, na bubnjevima, Kraljić na vokalu i ja na basu. To je trajalo kratko, nakon čega ja prelazim na vokal, a Picek na bas. U bend upada Crni, Picekov kompić s kvarta. Nešto sitno nam je Goc bio druga gitara, ali ni to nije potrajalo. Buraz se zasitio bubnjeva, pa smo našli Zvonka koji je s nama tamburao od 2005. do nedavno.

2. Zašto ste se nazvali Ciroza jetre?

Sjećam se, kad smo krenuli s prvim probama kod legendarnog Marijana na Rimu, morali smo imat ime kako bi nas mogao upisati za termin. Kako ga nismo imali, on nam je dodjelio ime Amir, ako se dobro sjećam. To smo promijenili u Prazna gajba, ali nam je previše vuklo na Hladno pivo. Tako idemo buraz i ja s probe i bacamo imena kad nam je sinulo: Ciroza Jetre! Buraz i dečki prihvatili, i eto, več skoro 14 godina tamburamo pod tim imenom. Zakaj baš Ciroza? Pošto nam se tad život vrtio SAMO oko cuge, moralo je imat veze s njom.

3. Zašto adresu http://blog.dnevnik.hr/cirozajetre niste apdejtirali od 2008.?

Taj blog, tj. stranicu benda je osmislio i uređivao Crni. On je jedini od nas imao doma kompjuter i dobro se služio njime, što je rezultiralo izradom stranice benda. U to doba nismo bili toliko opterećeni poslovima i raznim obavezama, imali smo dosta vremena baviti se bendom. Odjednom je sve to, rekao bih, stalo. Zaposlili smo se, bili zatrpani drugim, važnijim stvarima i jednostavno zapustili blog. Ali fala bogu na Face-u, tamo smo nastavili svoje druženje sa fanovima i prijateljima... Morat ću reći Crnom da se primi posla.

4. Što mislite o razvitku glazbe preko društvenih mreža (myspace, bandcamp, facebook…)?

Ako se pod tim misli na širenje Panka po ovoj sjebanoj sceni, NEKA! To je jedan od načina promoviranja glazbe koja se stvara, e pa neka se onda i čuje, neka bude dostupna! Svatko tko ima bend i tko uživa u tome što radi, voli to podijeliti s drugima. Danas je to zahvaljujuči internetu i društvenim mrežama lako i dostupno. Mi kao klinci, kad bi jedan od nas nabavio kazetu nekog benda, kopirali smo je do te mjere da više nije bila za slušanje. Čekao si mjesecima svoj red na kopiranje! Moje prve kazete su stigle iz Srbije u tek završeno ratno vrjeme, neke 95., 96. E, to je bilo veselje, čut prve rifove nekog benda, danonočno preslušavanje kazete, učenje teksta... Mislim da je današnjim klincima to dosta olakšano, jednostavno na internetu upišu ime benda i skinu diskografiju. Jednostavnije je, ali po meni je ipak stari način bio draži

5. Koji Vam je koncert (Vaš) ostao u najboljem, a koji u najlošijem sjećanju?

Meni osobno jedan od dražih je svirka u krcatom kinu Mosor na Zvonimirovoj, prvi Pank protiv pedofilije. Naravno ima ih gro, ali taj mi nekak iskače... uz Črnomerec i promociju albuma "Sječanja". Najgori...hm, mislim da takvih nema, svi su bili dobri po nečem. Ajd istaknut ću jedan: 12.mjesec, ako se ne varam 2011. u Avenue Ballu, ja sam se naravno prepio, tonac nije znao složit zvuk, mikrofoni se nisu uopče čuli, to je rezultiralo da svaki svira svoju stvar , rulja je bila nadrkana na jadnog tonca, ja sam se nakon pol sata deranja u prazno pokupio van, zarigo im parkiralište i otišao u auto spavat. Fuck yeah!!!

6. Koji su Vam naj trenuci 2013?

Svaki trenutak zajedničkog druženja nam je poseban. Uz sve silne obaveze, još nas uvijek najviše opušta piva na probi (čitaj 10 komada). Od samog početka smo dosta slabi sa svirkama, jer smo nenormalno ljeni, tako da ni 2013. nije bila posebno aktivna. 2013. ću pamtit po odlasku Zvonka sa mjesta bubnjara nakon skoro 9 godina sviranja...eto puklo..., al pošto nismo spremni još za penziju, aktivno tražimo bubnjara da nam produži vijek trajanja :) Ovim putem bih pozvao osobu zaineresiranu za tamburanje da nam se javi! U međuvremenu nam Mrva iz Šanka uletava za koncerte - FALA MRVA!

7. Koji su planovi za 2014?

Planovi su snimit album. Crni nam je nekaj aktivan u zadnje vrijeme, imamo nekih 10-ak stvari, 5 odsviranih i uvježbanih i nekih 6 koje tek trebaju proć kroz žice i moje milozvučno grlo. Naravno, to nam otežava bubnjar - kojeg nemamo, pa davimo Mrvu da nam uleti kad god ima vremena. Svirke, nadamo se svirkama češće!!!

8. Nešto posebno za Ribnjak 26.12.2013.?

Ribnjak...još jedna pijana Pank veselica, nadamo se ne prepijana da nemožemo svirat, ali ne zovemo se badava kak se zovemo, ime treba opravdat! :) Ovim putem fala Bicikliću na pozivu, bit će nam drago prisustvovat događaju i dat ljudima rifove za dobar pogo. Nek ne zamjere kakvo nenamjerno ispadanje i falšanje, nitko nije savršen, pogotovo ne Ciroza. SVE JE TO PANK, SINE!!!

terapija // 25/12/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*