home > interwju > Dimensions festival se bliži, Marko Pelaić nam je u hiži :)

kontakt | search |

Dimensions festival se bliži, Marko Pelaić nam je u hiži :)

Glazbenik i glazbeni producent koji voli dobre ljude i dobru klopu. Na ovogodišnjem Dimensions festivalu "skuhat" će nam nešto fino za pultom, a za predjelo smo napravili blitz interview s njim! Prije tri mjeseca izdao je na svom labelu House is Ok, stvar pod nazivom Kaprije, koja mi je nekako sjela na repeat u ove vruće ljetne dane. Marko Pelaić dolazi pod pseudonimom Homeboy koji svira ili "kuha" glazbu uživo. Za svoju izvedbu on koristi laptop priključen na sintesajzer, bubanj i efekte. Eklektična i ozbiljno plesna glazba, često poigrana s granicama različitih žanrova kao što su house, techno i disco.

Ne dulji mi se dalje, ono što on ima za reći slijedi, a ono što je Vama činiti jest čuti to sve skupa na linkovima ispod interviewa. :)
[ Homeboy ]

Homeboy

Gdje si bio '91? :)

Svom srećom ne u Hrvatskoj.

Sa bubnjeva na miksetu, sa miksete na produkciju albooma drugih izvođača, sa produkcije na tv-glazbu...?

Kad sam se prije deset godina našao u situaciji da nisam više imao bend, mi se nije dalo osnovati novi. Nije mi se prolazilo kroz sve te muke: skupiti ljude, tjerati ih na redovne probe, dogovori oko gaža, pa sam odlučio postati "one-man band" i to je Homeboy, koji sad već skoro 10 godina djeluje na sceni. Produkcijom drugih bendova sam se više površno bavio, osim prvog i jedinog albuma grupe Bilk, te drugog albuma grupe Detour, nisam ništa u tom polju napravio. Ta dva albuma su doduše uspjeli doživjeti nekakav uspjeh. Bilk su na račun toga, počeli gažirati van Hrvatske, a Detour je bio u nekim top ljestvicama, te smo bili nominirani za Porin. Ali iskreno mislim da je romantično doba producenata a la Lee Scratch Perryja, Phil Spectora ili Malcom McLarena prošlo, bendovi danas sami znaju kako žele zvučati i ne treba im nikakvo spiritualno, uzvišeno biće da im otvori oči, što je dobro.
TV i filmsku glazbu sam radio za par projekata kao što je na primjer Mamutica (dvije epizode u drugoj sezoni), kratki igrani od Marka Tadića "Borne By The Birds" ili dokumentarac o Novim Tendencijama od Vlade Kneževića. To je nešto što bih u budućnosti htio više raditi, film i TV glazba. Jako mi se sviđa trend u nekim modernim serijama, u kojima je glazba pretežno elektronska i pomalo opičena. Pozadine serija kao što su True Detective ili Breaking Bad bi mogle biti od Aphex Twina ili tako nekog, zaista me to zanima i mislim da bi tu mogao još puno više pridonijeti.

To label, or not to label? (danas u hrvatskoj koliko je to unosno/produktivno/naporno/prihvaćeno?)

Danas nije nigdje unosno, ali nitko tko se danas bavi izdavaštvom to ne radi zbog zarade, nego zbog nekog duševnog zadovoljstva. Mi uspijemo troškove pokriti, tj. ne gubimo previše novaca što je valjda dobro i imamo sreću biti okruženi s par vrlo talentiranih ljudi, te svakim danom upoznamo nove. I to je nešto što ima svoju vrijednost, biti u kontaktu sa svijetom, to me čini sretnim.

Festival ili club (ili možda boat party)?

Ja sam netko tko dolazi iz klupske kulture i za mene će uvijek klub biti mjesto važnijeg značaja od festivala. Pogotovo kad pričamo o DJ kulturi i cijeloj toj House i Techno spiki, klub je mjesto od kud ta glazba potiče i uvijek će joj klub biti pravi dom. Festivali su naravno ok, vidiš hrpu artista na jednom mjestu, uspiješ neke čuti, druge upoznati, družiš se s ljudima, stvaraš nova prijateljstva, gažiraš. To je svakako pozitivna strana festivala, ali klub je ipak klub.

Kad ćeš na Kaprije?

Pa ne znam kad ću opet na Kaprije, ali furešti se sad uče taj otok pravilno izgovoriti i možda ga i otkriju za odmor. Prekrasno mjesto, daleko od turista, izvrsna riba i po koji dupin se može vidjeti ako imaš sreće. Generalno mi je Šibenski arhipelag postao jedan od dražih. Ne volim razvikana mjesta.

Svoju kartu za Dimensions možete kupiti ovdje

dok Homeboyeve specijalitete kao i singl Kaprije poslušajte na zvučnom oblaku

mateja // 26/07/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: BRANIMIR ŽIVKOVIĆ - MALI (For Pleasure): 'fascinira me kakve gluposti prevladavaju u medijima i informacijskom prostoru'

BRANIMIR ŽIVKOVIĆ - MALI (For Pleasure): 'fascinira me kakve gluposti prevladavaju u medijima i informacijskom prostoru'

| 23/09/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Katarina Poklepović (So Beast): Mi živimo od mjuze, ne bojimo se corone!

Katarina Poklepović (So Beast): Mi živimo od mjuze, ne bojimo se corone!

| 29/03/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Intervju: Dragan Sudarević (Proces)

Intervju: Dragan Sudarević (Proces)

| 27/02/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Intervju: Borna Kekić Milas.

Intervju: Borna Kekić Milas.

| 26/10/2019 | terapija |

>> opširnije


cover: Intervju: Gretta & Lili Gee

Intervju: Gretta & Lili Gee

| 26/09/2019 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*