###

Za početak, recite nam kako je sve počelo?
Sven: počelo je još oko 2006. dok smo bili u srednjoj školi i skupa svirali po raznim bendovima, a ### je počeo kada smo odlučili napraviti bend u kojemu će samo nas trojica svirati nešto jednostavno i instrumentalno
Goran: Bend je nastao negdje 2013 ako se ne varam, čisto iz potrebe da se svira nešto što jednostavnije i banalnije bez puno filozofiranja i forsiranja.
Jurica: S obzirom da se družimo otkad smo klinci i sviramo već zilijun godina zajedno, počelo je sasvim prirodno, kroz zajebanciju. Glavna ideja je bila da sve bude spontano i da ne bude đn đn metal jer smo se toga otprije nasvirali zajedno.

Iako Vam je vjerojatno to najdosadnije pitanje, sigurno ima još netko tko ne zna kako se izgovara ili piše ime benda, što znači i zašto baš to ime, pa molim jedan opširan odgovor za naše čitatelje?
Sven: ime benda se izgovara tako da se tri puta lupi o bilo što: Komad željeza, stol, instrument, buket cvijeća, nevinog prlaznika, ideja je samo da se proizvede nekakav zvuk. U maniri stripovskih psovki je to zapisano kao ###. To je nastalo nakon dugog mozganja i puno glupih prijedloga u kojemu je sve završilo zaključkom da mora biti neka neartikulirana buka u pitanju. U stripovskoj maniri je to zapisano sa tri # znaka. Inače nas zovu ljestve, lojtre, otkicaji, roštilji, heševi, drdrdr, tuptuptup, a nama najdraže je tarabe.
Goran: Ja i dalje stojim iza prvog prijedloga da se bend zove DoktorDoktorDoktor :)
Jurica: Ideja je bila doprijeti do što šireg kruga ljudi i da se svidimo svima. Naime, ime našeg benda može jednako dobro iskomunicirati osoba koja ne može pričati, koja ne vidi, ne čuje ili neka osoba koja nesrećom ima neku kombinaciju tih triju osobina.

Dosad ste objavili četiri EP izdanja, sva u vlastitoj nakladi. Da li ste ih probali ponuditi nekom izdavaču u Hrvatskoj ili inozemstvu?
Sven: zadnji EP Svjetlo smo ponudili Moonleeju, no oni su, kako su rekli, prebukirani izdanjima tako da bi se načekali s time, lejbl nam nije neki san niti potreba, jedino bi pomogao organizacijski oko promocije, ionako sve ostalo uključujući i izradu covera radimo sami. Vjerovatno nam je ta odbijenica samo potvrdila da trebamo nastaviti u smijeru u kojem smo do sada išli.
Goran: Promocijski bi vjerojatno imalo neki prednosti iako uvijek imam tu glupu ideju u glavi da je sami sve raditi najbolje.
Jurica: Za sada nam je super ovako, tako da je dobro da nismo došli u iskušenje dosad.

Kako je došlo do suradnje s Punčkama?
Sven: jednostavno smo ih slušali, nekako smo mislili da smo slični zbog jednostavnosti, pa smo ih zvali da nam gostuju na našem prvom koncertu u spunku u šestom mjesecu 2013. Odtad smo se sprijateljili, svirali često skupa, Anja nam je gostovala na "Olovo" EPu, o nekim drugim gostovanjima će se čuti uskoro. Inače družimo se, sviramo, hengamo, dijelimo i prostoriju za probe. Odlične su!
Goran: Punčke i mi smo savršeno smislen besmislen spoj, gušt je smišljat nove suradnje i zezancije sa njima jer su kul i neopterečene a sa takvim ljudima je najbolje.
Jurica: Taman kada smo bili u procesu stvaranja prvih ### stvari Sven i ja smo bili na njihovom koncertu. Koncert su rasturile, a njihova jednostavnost, iskrenost i energija su nas osvojili pa smo ih morali pozvati da sviraju na prvom ### live-u, što su one nekim čudom i prihvatile. Od tad nas podnose, isto začudo.

Najnovije izdanje "Svjetlo", podijeljeno je na gitarističku noise i elektro noise stranu s mnogo gostiju? Recite nam nešto o tome.
Sven: Htjeli smo istražiti mračnu stranu. Loša šala. Sisak je grad u kojem je underground elektro scena zaista jaka, i nekako je ovo možda nesvjesni hommage tom dijelu sisačke scene. Producent nam je Zarkoff koji je inače odličan elektro producent i muzičar. Konkretno na elektro strani je radio Naranča koji je svoj elektro zanat izbrusio u Hemendexu, a kako često svira s nama, logično je bilo da se njemu predamo u ruke. I odlično je to odradio.
Goran: Sjećam se samo da smo Jura i ja u jednom trenutku počeli spominjati neko orkestriranje buke, komponiranje slojeva, sve je zvučalo nekako vizualno dok smo pričali i tako smo na kraju završili u Beogradu sa našim dragim prijateljima iz Mnjenja, Vvhile i Ti i počeli stvarat tu buku na temelju nekih kostura koje smo nas trojica pripremili u Zagrebu.
Jurica: E sorry, nekako mi je energija pri dnu, nisam popio multivitamin jutros.
Osim glazbe, važan Vam je i vizualni identitet Vaših pjesama i benda. Tko je zadužen za taj dio?
Sven: Goran i frend koji nije u bendu (ali ko da je) Matija čine osnovu filmskog dijela naše produkcije pod imenom B.A.K.A. kolektiva, a što se tiče plakata, covera i ostalih opipljivih stvari o tome se brinemo frend Hrvoje i ja koji djelujemo pod imenom This Town Needs Posters, ne radimo samo za nas već i za dosta bendova i klubova s regionalne scene. Što se oba dijela tiče dosta nam je bitno i specifično da sve radimo samoinicirano, DIY i nekako autonomno, konkretno kod dizajna izdanja, CD-a i buduće ploče, sve radimo i pripremamo ručno. Jednostavno smatramo da nije dovoljno dati se u glazbu već u cijeli projekt.
Goran: Audio, Video i Dizajn su nam postali a i nekako su nam oduvijek nerazdvojive stvari i sve funkcionira u nekom krugu gdje iz muzike nastaju videi i filmovi, dizaj, iz filmskih ideja nastaje muzika itd, sve vuče jedno za drugim nekako i daje nam igralište u kojem barem ako nitko drugi, mi uživamo.
Jurica: Ja nisam, jej.

Vaša muzika je instrumentalna, a naslovi pjesama imaju prilično zanimljive naslove. Zanima me kako dolazite na ideje o naslovima pjesama?
Sven: imamo pravilo da svatko daje naziv jednoj pjesmi na EP-u. Obično Jurini budu najbizarniji, Goran fura neke čudne životne činjenice, a ja zaglibim u neku osobnu patetiku
Goran: Po običaju izvalim nešto od čega me glava zaboli pa zapišem, često to onda i bude naziv ja jednu od pjesama.
Jurica: S obzirom da je glupost jaka u nama, to obično bude impulzivno i lako.

Kako planirate promovirati novi EP?
Sven: promo koncert sa gostima sa EP-a, tj. ekipom iz VVhile i Mnjenja bi trebali odraditi nekad u kasno ljeto, kada se svi članovi benda napokon vrate u hrvatsku, zasad obavljamo to online i putem radija, radit će se i videi naravno. Osim toga "Svjetlo" se može naći i na zagrebačkim ulicama, po pothodnicama, kantama i prašnjavim ćoškovima, a i imat ćemo i neke urbane svjetlosne instalacije vezane uz "Svjetlo", sve pomalo tokom godine.
Jurica : Sven i Goran to rasturaju, pozlatile im se ruke, oči i mozgovi.

S obzirom da se približava kraj godine, nabrojite nam neke svoje glazbene favorite u 2015?
Sven: definitivno novi album "Jantar" benda Žen, debi ESC Lifea, novi odlični Modern Delusion, "Sweet Obsolete" sisačkog junaka Zarkoffa, neloš je i Sun Kil Moon i odlični su Sleepyheads sa svojim debitantskim albumom. Očito nisam ove godine bacao uho na nova izdanja, a ako jesam oslanjao sam se na region :)
Goran: "Jantar" od Žen svakako, također Zarkoff, jako me iznenadio "Viet Cong" od Viet Cong, Other lives, kupio sam neku ploču od nekih francuza ljetos na koncertu jednom u Medici ali sam zaboravio kako se bend zove ili ploča, nije mi pri ruci da provjerim ali sjećam se da mi je baš bilo super, Robbie Williams Greatest Hits ovaj iz 2015 mi je odličan, vrti mi se stalno.
Jurica: E haraju neke viroze, mislim da ću se razbolit. Uglavnom, dosta slično kao Gogo i Sven + Metz II album od Metz i odlična audio knjiga "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future" od Ashlee Vance. Svima preporučam.

Poruka?
Sven: zašto bi pobogu slali ikakvu poruku kada nemamo ni lirikse u pjesmama :)
Jurica: Lupite tri puta u nešto.

pedja // 11/01/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*