home > interwju > Ivica Marković [NEŽNI DALIBOR]

kontakt | search |

Ivica Marković [NEŽNI DALIBOR]

Nežni Dalibor je krajem prošle godine izbacio singl "U slojevima" kojim je pokazao da se na njih može računati čak puno više nego dosad. Ta sjajna pjesma uvod je u novi album koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Uz to, sviraju u KSET-u 25/03/2016, koncert koji savjetujem ne propustiti. Jer Nežni Dalibor su, bez sumnje, bili i ostali jedan od najboljih beogradskih bendova posljednjeg milenija.
[ Nežni Dalibor @ Tvornica, 29/11/2013 ]

Nežni Dalibor @ Tvornica, 29/11/2013   © Ema Giunio

Ivice, opet ste u Zagrebu nakon skoro dvije godine pauze. Čemu tolika pauza za Zagreb?
Dobro, to je bio kraj 2014, sada je jos uvek rana 2016. tako da je ustvari prošlo nešto više od godinu dana, ali istina, znali smo ranije svraćati i dva puta godisnje. Ne zavisi to sve samo od nas, nadamo se da ćemo da popravimo statistiku u narednom periodu.

Svirate u KSET-u, koji slavi četrdeseti rođendan i to po prvi put. Zanimljivo da ste prošli mnoge zagrebačke klubove, a isto tako nikad niste svirali u KSET-u.
Imali smo i ranije kontakt sa KSETom, ali smo imali neki uigran ritam koncerata sa Tvornicom, pa smo uglavnom nastupali tamo. Ali evo nas konačno i u KSETu i baš se radujemo.

Nakon posljednjeg zagrebačkog koncerta imao sam osjećaj da je Dalibor u laganoj krizi. Istina, imali ste veliki koncert s Artanima početkom prošle godine, ali nakon toga ništa novo se nije događalo, neki hype koji bi malo više pogurao bend…
Mi smo uvek u krizi :) To je naše stanje duha. Pa celo čovečanstvo je u krizi. Negde sam pročitao da kriza prođe onda kad se navikneš na nju. Šalu na stranu, posle tog koncerta pre godinu dana, posvetili smo se maksimalno radu na novim pesmama i snimanju materijala kasnije tokom godine, pa onda rad na spotu, nismo žurili nigde. Onda sam ja i doživeo neku povredu ruke pa sam bio van stroja neko vreme, ali sve je to sada iza nas i vraćamo se u redovan ritam.



Dojma sam da je posljednji singl, pjesma "U slojevima", grupi dala potrebnu svježinu. Ajd mi ispričaj svoju priču o singlu, te koliko si zadovoljan s njegovim odjekom u medijima.
Slažem se, "U slojevima" nam je unela neku novu energiju. A počelo je kao šala na probi, na račun stanja duha i smrknutosti naših lica, ali ispade ozbiljno, i što je najvažnije pokrenulo nas je nekako. A neka ozbiljnija priča iza pesme je kako ti neke naizgled privremene i ne toliko važne odluke vrlo lako odrede život. Pa ti snađi se.



Obzirom da je posljednji album, Nežni Dalibor, izašao još 2013. godine, koliko još trebamo čekati za novi album, zna li se neki konkretan datum?
Ovih dana objavljujemo drugi singl sa budućeg albuma, a do kraja proleća verovatno i treći singl uz koji ćemo najverovatnije objaviti i ostatak albuma. U pregovorima smo i sa potencijalnim izdavačima, tako da čim se sklope sve kockice, eto ga. Doći će sve to brzo, videćeš.

Koliko će se novi materijal razlikovati od onoga što je ponudio posljednji album koji je pak bio popriličan odmak od onog po čemu je poznat zvuk Nežnog Dalibora na prva dva albuma? Ako je suditi po "U slojevima", meni zvučite kao zreliji povratak svojim korjenima.
Jeste na neki način. Moj doživljaj je da se dešava neko muzičko stapanje svega što smo radili i istraživali do sada.

Pri vašem zadnjem koncertnom posjetu Zagrebu, pričali smo da je želja benda da album Nežni Dalibor izbaci na vinilu. Hoće li to ostati samo želja, te hoće li taj album ugledati svjetlo dana u bilo kojem fizičkom obliku.
Ja sam ti rekao tada da će biti vinila kada se za to steknu uslovi. Mogu ti reći samo da smo sve bliži da se to i desi uskoro.

Isto pitanje i za novi album?
Što se fizičkog izdanja novog albuma tiče, generalno, biće svakako neka količina. Znam da su mi odgovori na ovu temu slabo konkretni, ali takav je i trenutak :) Mi ćemo se svakako potruditi da bude svega. Sve zavisi i od budućeg izdavača.

Znam da smo pri posljednjem druženju i dosta pričali o frustracijama sviranja u Beogradu gdje nema toliko prostora kao u Zagrebu. Mijenja li se išta od tada?
Menja se konačno situacija i u Beogradu. Ovog meseca su se otvorila dva nova kluba u kojima se može nastupati, Elektropionir i Kenozoik, i u tom delu grada se lagano stvari neki novi andergraund kvart. Ja ga zovem bekstvo iz Savamale koja je iako i dalje u svakom smislu dragocena, malo postala zatrpana i nekim drugačijim sadržajima,a i preti joj fizički ovaj korporativno-zlikovački projekat Beograd na vodi. Neka su mesta već stradala.

Bili ste jedni od predvodnika novog beogradskog vala "Nova srpska scena". Kako gledaš danas na te godine u kojima je bend zbilja rastao iz mjeseca u mjesec?
Ta 2008, 2009. je naravno svim bendovima iz te edicije prvih albuma bila prelomna godina. To nam je svima mnogo značilo, ali s druge strano imalo i neke negativne reperkusije naročito u Srbiji, zbog samog imena edicije koje zvučilo kao da određuje šta je nova srpska scena a šta ne, iako to nije bila namera. Ali sad je to daleko iza nas, bendovi koji su preživeli imaju svako svoju karijeru, iz nekih bendova su nastali neki drugi popularniji, neki malo i komercijalniji, tako da život ide dalje, promena je jedina konstanta.

Jedan dio bendova koje su smještali u NSS otišao je komercijalnije pop vode, dok ste vi ostali vjerni svom izričaju, bez želje za prodajom i komercijalizacijom?
Ne bih imao ništa protiv da više zarađujemo od muzike ali za neke kompromise stvarno nemamo stomak. Možda grešimo i otežavamo sebi život, ali s druge strane, finansijska nezavisnost od muzike donosi nam potpunu slobodu izražaja. Tu je naravno problem održavati bend u tim uslovima. Ali trudimo se. U uređenijim društvima i nekomercijalni benodivi mogu da žive od muzike, ovde to nije slučaj. ali borimo se.



Ima li danas nekih novih klinaca koji mogu ponoviti to što vi radite?
Uvek verujem da klinaca ima, tako je izgledalo i 2000ih kao da nema ništa novo, pa se onda pojavila gomila bendova, pa medju njima i mi. Sad je veći problem ta kakofonija na mrežama i kako isplivati iz tog mnoštva koje samo po sebi strašno razblažuje interesovanje. Mladi bendovi koji sve češće otvaraju koncerte i bendovima naše generacije, kao što je i Kapetan Snješka koji nastupa sa nama u KSETu, su veliki potencijal i sigurno će mnogi od njih tokom karijere pružiti stvari vredne pažnje. Ja im svakako preporučujem da ne ponavljaju ono koliko smo mi uradili već da ciljaju mnogo više.

Što možemo očekivati u KSET-u, radujete li se ponovnom susretu sa Zagrebom i zagrebačkom publikom?
Uvek se radujemo zagrebačkim koncertima, svaki nam je dragoceno iskustvo i uspomena. Sviraćemo i nove i poznate stvari iz cele karijere. Dođite da podelimo trenutak.

jura // 24/03/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*