home > interwju > HOME CONFLICT: naše ime su inicijali HC, a s Overflow ne osjećamo sličnosti

kontakt | search |

HOME CONFLICT: naše ime su inicijali HC, a s Overflow ne osjećamo sličnosti

Ako niste znali, Home Conflict su relativno noviji zagrebački punk-rock trojac s tektovima na engleskom jeziku. Niti ja ne bih znao da nemam neke dobre stražare hrvatske i ex-Yu scene, te njihove preporuke 'Horvi, poslušaj ovo'. Drugi album "Story Untold" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31105 objavljen je koncem listopada 2021. i sjeo mi u uho već nakon prvog preslušavanja kao idealan Overflow iz prvih dana, tamo davnih prijeratnih 90-ih godina kada su prvo objavili kasetu, onda nanovo snimljen debi "Through Department Store" (Slušaj najglasnije, 1991), te kad se zaratilo i drugi "Dorothy" (konac 1992., Croatia Records/ T.R.I.P.), a tiskani su na vinilu (drugi ima i CD izdanje).
[  ]

Ovi mladi dečki, tek koju godinu stariji od prve, točnije druge postave legendarnih dugokosih punkera iz Koprivnice kada su realizirali ta dva prva albuma, a otkriti ću vam, tada još nisu bili niti rođeni, s pravom se mogu stubokom čuditi kako jedan tako stari bend što ima više od 30 godina rascjepkane karijere podsjeća na njihov rad. Paralela ima mnogo, a to je prije svega skoro pa identičan pristup osnovnoj materiji izvađenoj iz mnogobrojnih elementarnih kolaža. Kako su Overflow bili predstavnici drugog vala punka u bivšoj Jugoslaviji, a jedan od prvih što je imao tekstove isključivo na engleskom jeziku, njihov stil je odmah u startu prevalio dobrih 13 godina dječjih bolesti od 1977. uključivši se kurentno i recentno u vrijeme kada su počeli oslonivši se na Bad Religion i melodičan punk s inteligentnim tekstovima, te još mnoštvom možda manje uočljivih konzekvenca poput pop formata probivši ogroman ledeni brijeg praćkavog undergrounda postavši nevjerojatan hit bend koji još dan danas drži rekord od 640 prodanih ulaznica u KSET-u 1991. godine, taman prije rata.

Home Conflict su, za razliku od njih, predstavnici trećeg vala punka poniklog upravo nakon grunge eksplozije 1991. koji je prvotno od punk publike bio prezren i omalovažen što je posve kriv stav; oboje idu ruku pod ruku čak i s modernim metalom i čvrstim alternativnim rockom slijedivši tri neprikosnovena postulata iz kojih je s vremenom nestalo i seksa i droge i rock and rolla. Danas punkeri vode relativno miran, skoro pa sportski, asketski život. Ustaju rano ujutro, đogiraju, jedu samo zdravu hranu, idu na fakultete, išli bi i u teretane da nije korone pa da se malo nabildaju ko' pajac Henry Rollins, na spavanje se odlazi nakon večernjeg filma na TV, nisu agresivci, ali prate društvena kretanja, najviše vole prvi dio postulata i tu sad već počinje taj treći val, točnije revival uredno sređenog i posloženog punkera 21. stoljeća koji nimalo više ne nalikuje na Sid Vicousa i malo spominjanog GG Allina.
[ Home Conflict 06/01/2022 ]

Home Conflict 06/01/2022   © Horvi

Ova trojka Home Conflict se na blagdan Tri kralja, 6. siječnja 2022. pojavila u underground štalici Terapije kod Horvija, jest, manjkale su jaslice, nije bilo nikakvih poklona, samo velike uzajamne kemije i mnogo cjelovečernjeg razgovora koji nije u potpunosti snimljen iz opravdanih razloga jer smo pričali i onome što javnost ne mora znati, ali ovdje je predočen u 12 inserata koji zajedno iznose nekih punih sat vremena. Prvih nekoliko dionica interviewa sam transkriptirao, a ostale morate sami pogledati. Najriječiti je gitarist i nježan vokalist Marin Lugović. Njemu praktički nisam trebao postaviti nikakvo pitanje, iz njega teče salva, esencija i srž benda, komunikacija mu je na nivou vođe koji umije fiksirati stabilnost, vedrinu, humor i pravu priču. Basist i drugi, bolji, muževniji vokalist Tihomir Kerežia je skuliraniji, nema toliko otvoreni leksik, voli bilateralno na nivou ošamariti, ali priča neke zanimljive teme koje vjerojatno niste nikad čuli, dok je treći kralj bubnjar Filip Kramarić - Čof tokom čitave večeri druženja prozborio tek nekoliko rečenica, pažljivo odabranih, a primijetiti će te da je moguće jedini, ili barem od rijetkih što kokice jede jednu po jednu, a ne uzima ih u šaku. Niti to ne bih primijetio da mi nije rekla moja draga kada smo naknadno pregledavali snimke. Meni takvi detalji promaknu iz vidika. Saznati će te ustvari zašto je to tako s obzirom da je nedavno završio sociologiju i ima daleko perspektivniju budućnost u sasvim drugačijim životnim predispozicijama, no unatoč mojim hipotezama da bi prvi mogao napustiti bend, on se sjajno uklapa u ovu cjelinu.

Razgovor je tekao ovako kako je poredan niz video zapisa...



MARIN: Mi smo Home Conflict, 'kućni sukob' na hrvatskom. Nastali smo, prije svega iz zajebancije, htjeli smo odsvirati jedan...

TIHOMIR: ...u Močvari jedan koncert, a odradili smo ga pod nazivom Handsome Cunts...

MARIN: ...u trećem, četvrtom mjesecu 2016.

FILIP: ...a plan je bio samo to odsvirati.

MARIN: Svirali smo samo obrade Green Day, Rancid, Blink 182, Sum 41... uglavnom pop-punk, 18-19 pjesama, ništa više jer je to bilo za prijatelja koji je to organizirao, a onda smo se počeli više družiti i na ljeto smo završili kod Čofa (Flipa) u Ogulinu, napravili smo jednu pjesmu i onda smo nastavili svirati, al' ne možemo se baš zvati Handsome Cunts, pa smo promjenili ime, ali smo htjeli da ostanu inicijali HC, a onda je on (pokazuje na Filipa) došao na ideju Home Conflict, samo iz razloga što toga nije bilo na internetu, a sad ima Conflict At Home il' tako nekih stvari. Ime je bilo takoreći unikatno.

A jel to bila nekakva revalorizacija frustracija prema roditeljima?

SVI: Ni najmanje.

MARIN: Tada smo još išli u drugi razred srednje škole, imali smo nekih 16-17 godina, a samo ime nema nikakvo dublje značenje, ništa u smislu pobune jer svi dolazimo iz korektnih i dobrih obitelji...



A kaj je ono bilo dok je bubnjar reko' da ga tuku kod kuće?

MARIN: To je bila zajebancija u Nizozemskoj kad su nas pitali, pa smo rekli da bubnjar nije u dobrim odnosima sa starcima... imali smo neke tinejdžerske gluposti, al' to nikad nije bilo da ću sad bježat' od doma.

TIHOMIR: Zapravo, Home Conflict bi se mogao potegnuti na općeniti konflikt unutar ove države i cijelog društva.

MARIN: U principu nam društvo smeta, čak nismo niti toliko politički orijentirani...

Koja je vaša konfrontacija?

MARIN: Prema društvu, onom koje je konkretno u Zagrebu napućenom glupostima, ponašanja, pa što se tiče muzike, pa ponašanje na ulici, u školi, prema drugim autoritetima.

Na albumu su vidljive te frustracije koje pretvarate u melodične zafrkancije...

MARIN: Pa dobro, koliko' je to sad zafrkancija... Konkretno, evo druga pjesma šta niko ne bi mogo' skužit, "Where beauty lies" je o abortusu kad je bila zabrana u Poljskoj i kad su izašli na ulice, a to je bilo u vrijeme kad je pjesma nastala. Ali na albumu ima osobnih, pa nekih negativnih stvari, ima o depresiji, ima ljubavnih, pa gdi se mi nalazimo u društvu.

TIHOMIR: Ja kad pišem pjesme uglavnom se potežu na društvene tematike tipa stvar "Story untold", druga kitica ide 'I sense the angry from within, slow eating humanity in me'. Fakat ponekad osjećam ljutnju kad vidim kakve se sve stvari i gluposti dešavaju u ovoj državi, neke stvari koje ne bi prošle u malo uređenijim društvima...

MARIN: Što je najgore, prolaze i vani...

TIHOMIR: Smeta što smo malo primitivni, držimo se samo te 'jedne' stvari, te jedne 'niše' nekakve.

Objasni...

MARIN: Di će te odvesti život ako ti nastaviš s ovima stvarima što radiš, ako u državi bude ovako kako je sad, a to je 'no future', Sex Pistols, samo mi nismo bend koji će reć' fuck you

TIHOMIR: Nismo 'bum' u glavu.

MARIN: Više smo metaforički bend tipa Bad Religion. Kad pročitaš njihove tekstove od Grega, nemaš pojma šta čitaš, pa odeš na internet i tražiš šta koja riječ znači i razmišljaš o tome. Ne mora se svatko naći u toj rečenici, nego šta to za njega znači. To je u principu poanta našeg benda i tekstova koje pišemo.



Prvi album, HGF...

TIHOMIR: Na HGF-u se baš i ne sjećam, bili smo u finalu, a prije toga smo svirali na O'Rocku i osvojili treće mjesto.

MARIN: Na HGF-u smo upoznali fenomenalne dečke, grupu dno., sviraju garažni punk-rock, fenomenalni su, skompali smo se, a i s onima što su se raspali, Cyber Hate.

TIHOMIR: Sviraju tehnički metal s mnogo ovodanašnjih zvukova. Futuristički metal.

MARIN: Anegdota o tome kako smo dolazili na HGF i upoznali Mrleta iz Let 3... nismo mogli naći taj prostor, pa smo išli okolo, a Mrle je bio na nekim stepenicama gore, pa smo ga pitali 'ima li ovdje HGF?', a on je rekao 'nije vam to to, ne znam o čemu pričate', ha-ha-ha... Pazi, čim smo mi počeli svirati nakon Handsome Cunts, radili smo autorske stvari i imali smo gotov album, ali u vrijeme HGF-a ga još nismo imali. Tihač i ja se znamo od 2012-2013 i nismo imali bubnjara. Ja sam prvo bio na basu, a on na gitari. Ja nisam imao bas, nego njegov stari koji je inače basist.

Da? U kojem bendu?

TIHOMIR: On je svirao u gažerskom bendu za svadbe. Nije nikad imao neki autorski bend, štoviše, ja nikad nisam volio učiti od starog jer je uvijek bio dosta agresivan, nikad mu nije bilo jasno kak' ja to ne mogu ili ne znam. Ja sam eksplozivan, htio bih znat' sve odma, na kraju sam zapravo naučio svirati gitaru u tajnosti preko interneta, youtube-a...

MARIN: Sjećam se kad je ono jednom došao i reko' 'pa moraš znati svirati onu rock dionicu', a nama je bilo kaj ću ja sad tu učit svirat obrade Metallice, neke pentatonike, mislim, sviram punk rock najjednostavnije šta može u dvije i pol minute i kraj priče.

TIHOMIR: Mi radimo onako kako osjećamo, sa sluhom

MARIN: Riff i onda melodija na to, pa onda idu riječi i malo razmišljaš o čemu pišeš...

Puno se tu osjeti Overflowa...

TIHOMIR: To je nešto, što na primjer, nama nije jasno. Puno nas je ljudi uspoređivalo s Overflowom, ali ja to nekako ne osjećam. Slušao sam ih na deezer-u...

A nemate njihove ploče ili cd-ove?

MARIN & TIHOMIR: Ne.

MARIN: Ja sam ustvari saznao za Overflow tek kad su izbacili one tri pjesme prije korone.

TIHOMIR: Mislim da nas je Davor Krajcar prvi usporedio s Overflow, pa sam išao poslušati hrvatski bend koji je svirao u Americi, svi ga hvale i da mi zvučimo na njih, ali ne bih reč dal da podsjećamo na njih. Oni su ipak malo više agresivniji, možda više što se tiče nekakvog 'flowa' riječi, eventualno to.

MARIN: Konkretniji su što se tiče riffova. Kod nas je sve to uzbrkano unutra, gitara, bas, bubanj, nema ništa šta bi se moglo izdvojiti...

TIHOMIR: A zašto bi vi rekli da podsjećamo na Overflow?

MARIN: Zato što je to melodijski punk iz 90-ih, jel to?

Ha-ha-ha...

Slijedi dio o odrastanju.... govori se o skate-punku, Frakturi Mozga, idolima u Hrvatskoj, Marinovoj neuspješnoj karijeri u NK Rudešu kad je bio u prvoj HNL, politici benda o prikupljanju novaca za snimanje albuma, feedbacku debi albuma, a ostale stvari koje smo vodili u duhom bogatom utočištu Terapije.net, pogledajte u nastavku.



















Home Conflict su za sada mali i još uvijek neotkriveni biser hrvatskog punk rocka mada ustvari nisu HardCore, niti imaju blisku poveznicu s njim. Idu drugim putem zdravog razmišljanja koji nije za tvrdokorni oldschool establišment, već za daleko širi auditorij neopterećen striktno angažiranim socio-političkim stavovima tjerajući prkos, bunt, revolt i pravdu u svakodnevnim preokupacijama.

horvi // 10/01/2022

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*