home > mjuzik > Story Untold

kontakt | search |

HOME CONFLICT: Story Untold (d.i.y./ bandcamp, 2021)

Mladi zagrebački punk rock trojac, učesnici HGF-a 2018., a bili su i predgrupom ESC Life u Vintageu 2020. taman prije prvog vala Covid-19 i potresa (4. ožujka), možda i nisu najadekvatnije medijski popraćeni s debi albumom "Life You Choose" objavljenim godinu dana ranije (interesantno, 11. ožujka 2019.), vraćaju se s nastavkom energičnog elana u 33 oštre i britke minute. Taman za vinil na 33 okretaja.
[  ]

Ovaj zvuk koji su im snimili i producirali Vedran Kovačić-Beli i Ivan Havidić uvelike asocira na prva dva čuvena Overflow albuma "Through Department Store" i "Dorothy" prije 3 desetljeća, a bome je i pristup materiji vrlo blizak. Niti prekratke, a niti predugačke kompozicije pune snažnih riffova Marin Lugovića uz ritam Filipa Kramarića i basove Tihomira Kerežije dovlače i onaj stari potencijal nepravedno zapostavljenih The Adolescents koji su ranih 80-ih prošlog stoljeća punku dodali pop melodiju i zauvijek izbrisali granice neprijatno sirove i mahom neozbiljne opstrukcije o kojoj nije potrebno govoriti.
[ Home Conflict ]

Home Conflict   © 2021

Draž izraza Home Conflict je prije svega iskrenost koja izbija iz 10 pjesama raznolikih oblika, a i lirskih katarza mladih ljudi koji tek stupaju na svoje noge u ovom apokaliptičnom vremenu. Baratanje sa samo 3 vitalna instrumenta plus dva unakrsno prepletena vokala Marina i Tihomira omogućilo im je mnoge slobodne rekreacije koje su uočljive odmah od prve teme "Doors of death" sa čak 30 sekundi uvodne gitarske međuigre mimoišavši ramonesovski izlizan i pohaban 'one-two-three' udri i žeži. Oni grade kompozicije postepeno vrlo brzo ulazeći u refrene pazeći i na slobodne intervale sa solo dionicama, kako gitare, tako i basa, a u određenu ruku, imaju stanovitu progressive strukturu u kojoj ne vole repetirati isti štos, elem, brižljivo rade gradacije koje prolete u tren oka, pardon desetinku-stotinku sekunde. "Where beauty lies" izranja iz oštrog staccato manira, nije daleko od NoMeansNo, ali dečki se ne sklanjaju pod taj kanadski stijeg; šibaju svoj komplementaran složenac tehnički spretne svirke sa zapaljivom melodijom i središnjom rock solažom neprekidno otvarajući nove vidike za pad i eksploziju, a to čini veliku raskoš talenta sa završnim stihovima 'tako sam frustriran'.



"Above the fire" je vrlo bliska Overflow, čak je i melodija nalik na njihove sjajne rane komade, a vokal ima i Žikine esencije premda se mora priznati da još nisu dovoljno sazreli u tom aspektu, naslovna "Story untold" je izgrađena oko himničnog uvoda 'wo o o o o story untold' koji bi im mogao postati zaštitni znak; šteta je da kod nas izdavači ne prepoznaju ovakav komercijalan potencijal. Jednom će se pokajati jer ova pjesma ima jebeni hit pedigre. Drska "Blow off steam" razglaba o individualnim premisama pomalo ulazeći i u hardcore kojeg doduše ovdje nema u onom eksplicitnom izdanju, ali nimalo ne bi štetilo da se ovakvoj 'umivenosti' doda i lopata prljavog veša, dok je primjerice "Tomorrow" pokušaj bijega iz depresivnog sivila uvodnim riffom aludirajući svijesno ili ne, na "Smells like teen spirit", međutim nastavak nije energičan i zadržava se na indie-rock shemi Pixies, ali nimalo ne smeta. Neki pravi izdavač ovdje bi pronašao idealan radio singl za USA, Kanadu i UK, a to bi moglo jako dobro proći uz odgovarajući video.

Najkompleksniji dio je "Buried dreams" s početnim baladičnim raspoloženjem i violinskom melodijom ubovši u još jedan tehnički guitar-maestro feeling od 1.00-1.10, čitaj prve minute do narednih 10 sekundi gdje se točno osjeti Marinova virtuoznost kakvu punk gitaristi nemaju. Pogotovo ovako mladi, a ruku na srce, nije je imao niti Steve Jones, a niti Strummer s toliko godina, pa su revolucionarno preokrenuli rock svijet naopačke. Dakako, teško je to više uopće uspoređivati, no jako je bitno da postoji ovako mlad bend koji je spreman da se uhvati u koštac sa terenom u kojeg se upustio.

Valja dodati da je jedan od vokalista vrlo nježan poput Brian Molka iz Placebo, a drugi je daleko čvršći poput faze u odličnoj "Let's move" i zadnjoj "Lose control", no nema punkersko-hardcoreaški urlik što pomalo smeta, a i produkcija nema neophodnu prljavštinu, štoviše, previše je čista, čak i u predzadnjoj "Word withouth the faith" taman ciljana za vinil koji bi dao pravi štimung. Kako god, ovi dečki uistinu praše odličan punk rock sa stilom i smislom, imaju sjajno složene aranžmane i sami sebi otvaraju veliku kreativnu budućnost u kojoj niti ovaj, a niti debi album nisu plod slučajnosti.

Naslovi: 1.Doors of death, 2.Where beauty lies, 3.Above the fire, 4.Story untold, 5.Blow off steam, 6.Tomorrow, 7.Buried dreams, 8.Let's move, 9.World without the faith, 10.Lose control

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 04/01/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Story Untold

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*