home > interwju > Zoja Borovčanin (LIRA VEGA)

kontakt | search |

Zoja Borovčanin (LIRA VEGA)

U nizu novih bendova koji su se pojavili u Srbiji u zadnjih 10-15tak godina, "Lira Vega" su mi na jednom posebnom mjestu, još od kada sam bio oduševljen onime što sam čuo na EXITu 2003. Zoja, karizmatična pjevačica kao prvo osebujnog glasa (ne samo ja već i jedan stariji glazbeni mačak mi je nedavno priznao da je na prvo slušanje mislio da se radi o japanskom bendu!), a zatim i odličnog live nastupa (fotke na službenom sajtu pokazuju da je "vrlo živa"), te jako dobra glazbena pozadina sačinjavaju ovu izvrsnu kombinaciju.

A tu super grupu, koja je nastala od kazališne grupe "Pozorište šešira", osim spomenute Zoje čine još 4 člana (Dejan Utvar - bubnjevi , Nemanja Aćimović - bas, Vladimir Đorđević - gitara te Boris Mladenović - producent i ton-majstor) koji su svirali / sviraju u bendovima kao što su primjerice Jarboli, Neočekiva sila, Presing, Eyesburn i Partibrejkers. Iza sebe imaju jedan album (izdan za major kompaniju PGP RTS) te brojne nastupe (svirali su recimo kao predgrupa bendovima Busccraft i Nouvelle Vague).

Kako su nedavno objavili službeni web i kako nam uskoro dolaze u Zagreb na Rokaj fest, ovo je bila prilika da se malo pobliže upoznamo i da saznamo iz prve ruke kada će drugi album. Pjevačica Zoja nam je spremno odpisala na naših par pitanja - dame i gospodo, Lira Vega!
[ Lira Vega ]

Lira Vega   © www.liravega.com

Terapija: Pozdrav! Iako ste donekle poznati i dijelu naše publike, predstavite se molim vas ukratko našim čitateljima koji za vas još nisu čuli.

Zoja: Lira Vega je punk- soul grupa iz Beograda. Punk-soul je odrednica koja nam je u ovom trenutku najdraza, iako koketiramo i sa drugim zanrovima. Mozda je punk-soul ono sto bi voleli da radimo i ono cemu sada tezimo - jasnom i cvrstom odredjenju u svakom smislu. Imamo jedan izdat album, Lira Vega iz 2004. i pripremamo novi. Postojimo skoro 10 godina iako smo se ranije krili pod imenom "Pozoriste sesira", jer smo se spojili i dugo bili oficijelni bend ove pozorisne trupe koju je osnovala Ljudmila Stratimirovic

Terapija: Od kud ideja za ime benda?

Zoja: Ideja je upravo iz pozorista. Jedan od likova iz predstave koju smo zajedno radili je tajni agent Lira Vega (ja sam igrala taj lik). Posto je ime u isto vreme pamtljivo, jednostavno i lepo, a i melodicno, a i da bi ostali u nekakvoj vezi sa ishodistem, bend smo prekrstili u LV, 2002. kada smo se odvojili od trupe

Terapija: Vaš prvi album je čini mi se dosta dobro primljen kod publike i kiritke. Kakva su vaša razmišljanja, nekoliko godina kasnije, o njemu?

Zoja: Iz sadasnje perspektive mnoge stvari bih, ja licno, a i mladici, danas uradila drugacije na tom albumu. Ipak, kakva je situacija sa izdanjima u Srbiji, dobro je da je album ikada izasao i snimljen.

Ipak malo je tuzno da danas, 3 godine nakon izdavanja, album ne drze na rafovima vec u podrumu radnji i da kosta 100 dinara (oko 1, 2 eura). A trazen je, znam iz pouzdanih izvora, narocito od dijaspore i stranaca koji dolaze u BG.
[ Zoja (Lira Vega) ]

Zoja (Lira Vega)   © Stanislav Milojković, www.liravega.com

Terapija: Prozivali su vas najsjajnijom zvijezdom na beogradskom muzičkom nebu - da li su vam takvi opisi stvorili određeni pritisak u radu?

Zoja: Ne, nas rad nije odredjen pisanjem novinara, kritikama i sl. Lepo je da neko to misli, to je lepa metafora, i prija nam, ali to je izdvojen stav jednog novinara, tako da to ne moze da utice na sam rad, vec samo moze da ucini da se osetimo bolje sto uopste ulazemo trud u ovo sto radimo.

Terapija: Nedavno ste objavili i web sajt (www.liravega.com). Zanimljivost na vašem web sajtu je i plejer na kojem se može preslušati cijeli vaš prvi album - kako ste se odlučili za to? Obzirom na to, pretpostavljam da spadate u onu grupu muzičara koji shvaćaju prednosti Interneta kao novog medija koji olakšava komunikaciju sa (novim) fanovima, a ne u onaj tabor koji samo razmišlja o gubitku para od smanjene prodaje albuma radi lakšeg kopiranja...

Zoja: E pa Sale, lepo si ti sve to objasnio ne moram ja...:)

Terapija: Kakva je po vašem mišljenju glazbena scena u Srbiji danas? 90te su iznjedrile na površinu neke stare i neke nove sjajne bendove (Darkwood Dub, Jarboli, Obojeni program, Eva Braun, KKN, Neočekivana sila,...), a šta se tamo dešava danas?

Zoja: Danas se opet zahuktavaju stvari. Postoji taj sajt Popboks, koji je preuzeo inicijativu, pa se pod okriljem ovog sajta predstavljaju novi, mladi i manje mladi bendovi u rubrici Scena. To je dobro, ali je lose to sto je taj site jedini, pa nema nikakvog pandana onome sto oni promovisu i proteziraju. Nema balansa ili inicijative na neki drugaciji nacin.

Takodje nema ni emisija na televiziji ili radiju koje bi na relevantan nacin mogle da ucine nesto na promovisanju popularne rok muzike (i svega sto tu spada) u Srbiji. Ovo narocito vazi za unutrasnjost Srbije, gde nema ni mesta za svirke niti dogadjaja (osim izdvojenih slucajeva).

Terapija: Znam da radite na pjesmama za novi album; kada očekujete njegov izlazak i čemu se možemo nadati?

Zoja: Kada se salim ja kazem da ce se pojaviti kad Srbija udje u EU. To znaci cekacemo. A mozda i ne. Ne znam kada ga mozemo ocekivati, ali znam da su pesme dobre i da su mnogo sirovije od pesama sa prethodne ploce. Tekstovi se dobro razumeju, a muzika udara pravo u bubrege
[ Zoja (Lira Vega) ]

Zoja (Lira Vega)   © www.liravega.com

Terapija: U živo sam vas vidio samo jedanput, na EXITu 2003, i taj mi se nastup poprilično urezao u pamćenje, prvenstveno zbog tvog glasa i inventivne glazbe. Kako vi doživljavate vaše koncerte i što može publika očekivati od vas na zagrebačkom Rokaj festu gdje ćete nastupati 16/06/2007?

Zoja: Nasi koncerti su ponekada bas ono pravo. Izmedju nas se na koncertima iznedrava neka neverovatna hemija, koja ponekada podstaknuta jos i vremenskim prilikama, dobrim mestom i dobrim ljudima poprima misticnu auru. Mislim da su ponekada nasi koncerti ona nit koja nas tako cvrsto drzi na okupu i pored svih problema sa kojima se suocavamo. Tako ce valjda biti i u Zagrebu. Mi volimo da uzivamo i svaku priliku koristimo za to, tako da se nadam da ce nasu hedonisticku orijentaciju i slobodan duh jasno videti i ZG publika.

Terapija: Hvala vam na utrošenom vremenu!

Zoja: Ne znam kako mi tebi da se zahvalimo. Nadam se da se vidimo na Rokaj-u?

sale // 06/06/2007

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*