home > koncert > PURE STEMS PACK + STRONGHOLD + DRYFLOOD, 12.I 2012., KSET, Zagreb

kontakt | search |

PURE STEMS PACK + STRONGHOLD + DRYFLOOD, 12.I 2012., KSET, Zagreb

Puno se očekivalo od novog Pure Stems Pack, ali se najviše dobilo od onih za koje se do jučer možda i nije znalo - Dryflood.

Tri zagrebačka hardcore benda s tekstovima na engleskom jeziku u ne previše hladnoj zimskoj večeri. Zvuk odličan. Meni crko fleš na digitalcu, pa su slike takve kakve jesu, a zbog nekih individualnih razloga sam bio spriječen doći na vrijeme; nisam čak niti pivo popio (a izgleda da sam zbog doživljaja trebao bar nešto maznuti). Očekivane 'šutke' i stage-divinga čak nije niti bilo osim što su se jedan ili dvojica odvažila da ih se nosi na rukama nekolicine. Tek 2-3 dobrano narokana posjetitelja i sasvim pristojno popunjeni KSET svjedočili su povratku valjda jedinih preživjelih pionira hardcore scene u metropoli (dakako uz Motus koji su druga priča).
[ stronghold ]

stronghold   © horvi

Pošto sam dobrano zakasnio na početak, STRONGHOLD sam uspio uhvatiti na posljednjih nekoliko pjesama između ostalih "For you", "Want walk away" i "No fuckin' way". Bile su umjerene i ne osobito žestoke, ali su zato imali veoma dobru podršku publike. Kasniji razvoj događaja pokazati će da su imali i najbolji feedback. Možda sam ja osobno očekivao žestoku pržionu kakvu su prašili na vrlo dobrom albumu "For You" (2008, d.i.y.), a možda su je i otprašili u ranijem večerašnjem setu kojeg sam propustio, no od hrvatskih 'kraljeva hardcorea' meni ovo nije bilo kraljevsko ukazanje. Za tako nešto treba daleko više.
[ dryflood ]

dryflood   © horvi

Stoga sam se pomalo pribojavao kako će zvučati DRYFLOOD, band o kome, usput, prije koncerta nije bilo ama baš nikakvih informacija. Spomenuto je samo da su noviji zagrebački bend i to je to. Međutim, ugodno su me iznenadili...

Eto, kada gledaš po prvi puta neki bend, prvi utisci su uvijek važni, a ponekad i presudni. Pojavili su se kao peterac (dvije gitare, bubnjevi, bas i frontmen), te su s prvom pjesmom, startali u stilu RATM. Vrlo fini riffovi s ponešto metal prizvuka, umjereni tempovi, dosta vokalnih kombinacija (uz frontmena na vokalima se izmjenjuju gitaristi), te i određena doza repanja - odmah su u prvi plan izbacili osnovni kontekst i izraz benda. U principu, sav ostatak repertoara im je u tom stilu s time da imaju veoma bogate konstrukcije i aranžmane. Također su melodični, s protokom kompozicije dižu dinamiku i tenzije, te se dalo uočiti da su u skladateljskom i instrumentalističkom pogledu sjajno izbalansirana ekipa. Vrlo rado bi ih ponovno poslušao i pogledao jer su ostavili odličan svirački, pa i scenski dojam. Frontmen je kasnije skinuo jaknu i šal, a ako ikome znači, momak je imao majicu, ma nećete vjerovati, s natpisom Kraftwerk. Pa, i s time su 'kupili' dio mojih simpatija... Inače, frontmen je vrlo pokretan i ima izgrađen scenski nastup, držanje i gard na pozornici, te bend kao takav pokazuje sve predispozicije koje bi mogle zagolicati široki opseg auditorija zbog stila svirke, kompaktnosti i suvremenog šliha. A o tim engleskim tekstovima koji su manje-više svima 'buba u uhu' nećemo govoriti. Ako su mogli tu barijeru probiti Overflow i Anesthesia, pa zašto ne bi to još nekome uspjelo?

Kasnije sam saznao da je frontmen Marin Koceić, inače pjevač Dosh Lee. Ma, apsolutno ga nisam prepoznao - znatno se ugojio, nabacio škembu ko' pravi zadrti hardcoreaš, promjenio frizuru, skinuo brčiće i totalno drugačije izgleda, te mi niti na kraj pameti nije bilo da ga povežem sa "Burekom na cesti", "Danom za pamćenje" i onim sitnim žgoljavcem koji je pred 4-5 godina žicao cigarete od publike u Saxu i Purgeraju. Ovo mu daleko bolje pristaje jer sve njegove glasovne mogućnosti dolaze do potpunog izražaja. Ima momčina glaščinu da se smrzneš, samo to u Dosh Lee nije dosh-lo do izražaja. A navodno je i bend (ili dio benda) jedan od tribute to RATM sastava... Uglavnom, Dryflood su ugodno iznenađenje domaćeg hardcorea, jako dobro i moderno zvuče. Iznenađenje su veliko i ako ih negdje u skoro vrijeme imate prilike pogledati, ne okljevajte. Njihovo vrijeme tek dolazi. Mjuza im je odlična. Jako mi se sviđao ovaj nastup, već odmah ga bilježim među najbolja domaća koncertna izdanja 2012. godine.
[ pure stems pack ]

pure stems pack   © horvi

PURE STEMS PACK sam zadnji put gledao 1999. kad su promovirali vraški dobar album "Score Is Not Even" (1998, Gajba Records), čak sam i interview s njima radio u Bedekovčini na nekom festivalu, a nakon toga su mi se sticajem okolnosti izgubili s radara. Stoga sam očekivao da su tokom svih ovih godina neprekidne aktivnosti još poboljšali kvalitetu i digli se do svjetskih razmjera budući da su pozornicu dijelili sa Biohazard, Sick Of It All, Ignite i Dog Eat Dog, no ništa od toga. Čak nisu, koliko sam primjetio, odsvirali niti jednu pjesmu sa tog, meni odličnog albuma, već su, kako mi se čini, izvodili samo nove pjesme koje pripremaju za taj 12 godina odgađani drugi album. Možda će te skladbe na albumu zvučati vražje opičeno s odličnom produkcijom (ma kakav god, jedva čekam da ga čujem), no na večerašnjem koncertu su djelovale prestarinski kao da su se zaustavili u toj ključnoj 1998/99 godini kada su imali sve potencijalne atribute u rukama.

Naime, sad bez obzira što je od one stare postave danas ostao frontmen Bruce i bubnjar Zyo, ono jezgro bitnih momaka na 'žicama' je samo suhoparno odrađivalo svoj posao sa riffovima i melodijama, a to za jedan takav bend od kojeg se očekuje mnogo, na žalost nije dovoljno. Ima tu energije i žestine, koncert je sasvim lijepo prošaran i sa tri gostujuća vokala (između ostalih i reperica Diyala koja je dala čak i najoriginalniji doprinos svemu), sve su to sasvim fini, slušljivi, ugodni riffovi i klasične hc pjesme, no nedostaje 'ono nešto' što je bilo prije 12 godina. Hardcore je otišao u metal/math/progressive-core i različite transžanrovske stilizacije, danas je daleko žešći i brutalniji (a takvi su i oni bili nekoć), no ovo izdanje benda je večeras bilo premlako. Nema solaža, nema nikakvih aranžmanskih zahvata, nikakvih pomaka, pa čak niti nekih uočljivih eksperimenata koji bi navodili da je bend tijekom vremena grabio krupne kompozitorske korake, razmišljao, pronicljivo se obogaćivao s idejama i dozrijevao u skladu s vremenom. Jedino je ostao taj snažan Bruceov vokal u spregi sa tempovima i ritmikom, ali tu nema nikakvih iznenađenja čak niti za one koji su možda te večeri po prvi puta u životu gledali i slušali ovaj bend. Očigledno je da su morali napraviti 'nešto novo' kad već idu dalje i postoje, ali je bespotrebno da nakon ovolike diskografske pauze ponavljaju recept sjajnog debija. Kažem, možda će to na albumu zvučati drugačije, ali baš mi nije pretjerano dobro sjelo ovo vraćanje u prošlost s kolekcijom novih pjesama. Nešto im uistinu fali.
[ pure stems pack + diyala ]

pure stems pack + diyala   © horvi

Možda će nakon što izađe album pjesme 'sjesti' na svoje mjesto i možda će drugi puta kao bend uživo djelovati bolje. Jer za ovakav bend koji je prevalio skoro 20 godina karijere treba evidentan pokazatelj kvalitete u svim pogledima. Tu bi se već trebao vidjeti i neki konceptualni pristup, neka priča, podizanje benda na visoku razinu. Jednostavno, treba odbaciti stare manire i presvući se u novo ruho sa bogatim sadržajem. Elem, sve ono 'staro' je bilo prisutno večeras kod njih, samo nekako sam stekao dojam da su previše pristojan i premalo agresivan bend koji se negdje zagubio sa svim tim promjenama postava, te da odavno više ne funkcioniraju kao zajednica onih brutalaca koje sam s divljenjem gledao 1999. kada su stvarno bili 'in'.

horvi // 15/01/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*