home > koncert > Šank?! @ Tvornica Kulture, Zagreb, 22&23/09/2012

kontakt | search |

Šank?! @ Tvornica Kulture, Zagreb, 22&23/09/2012

Ovaj vikend u Tvornici kulture bio je cijeli posvećen Šanku. Naime kako su karte za dogovoreni koncert u subotu 22.09. doslovce planule u par dana, nije ostalo ništa drugo nego dodati još jednu svirku dan poslije. Par sati prije drugog nastupa u nedjelju, na bendovom facebooku osvanula je poruka kako je za taj nastup ostalo još svega 15 karata na upadu što bi reklo da je bend rasprodao dva koncerta za redom u istom prostoru. Još sam u najavi napisao kako je ovo nešto slično fenomenu zvanom ''NoMenasNo'' koji su za nastupe u Ksetu sposobni rasprodati karte valjda čim se koncert najavi. Uglavnom, Šank?! mi je ušao u uho odmah nakon što sam pročitao recenziju albuma ''Priče noćnih tramvaja'' krajem prošle godine i znao sam da ću ih, ako bude prilike, sigurno ići pogledati i u živo. Konačno, ovo su bila prva dva samostalna nastupa benda a onaj prvi, u subotu, bio je kompletno sniman i trebao bi u dogledno vrijeme izaći kao live album i DVD. Ispalo je da na tu svirku u subotu na kraju moram otići sam što mi i nije predstavljalo neki problem osim onog da dobar dio večeri provedem smucajući se sa svojim pivom s raznim ekipama no kako sam na ulazu malo iza 21h doznao da Mašinko, koji su bili u ulozi predgrupe, počinje za pola sata a Šank tek u pola sata do ponoći, lagano sam se okrenuo, popio pivo negdje drugdje i vratio se par minuta prije početka nastupa.

Kad sam ušao unutra, mali pogon bio je krcat izbrijanim glavama a osim toga bilo je vruće i sparno ko u paklu. Šank se u mraku penju na binu i točno u zacrtano vrijeme počinju svoj nabrijani nastup. Žestoko su krenuli, odmah u sridu sa par brzih stvari i natjerali u pogo polovicu pogona što je istjeralo znoj i iz nas kojima nije bilo do te vrste užitaka. Zvuk koji je dopirao iz zvučnika bio je sirov a po žicama gitara plelo se nemilosrdno.
[ Šank?! @ Tvornica kulture, 22/09/2012 ]

Šank?! @ Tvornica kulture, 22/09/2012   © mario m.

Odmah da napomenem kako svih brljanja na gitari koja se čuju na studijskim snimkama ovdje nije nedostajalo no Rakićev glas zvučao je puno moćnije i ljuće nego na snimkama. Sirovo i hrapavo kako i dostoji vokalu Oi punk benda kojeg prati ovolika masa. Set lista bila je sastavaljena od miksa pjesama sa prvog i drugog albuma no najavili su, i za ovu priliku odsvirali i nekoliko novih komada koji bi se vjerojatno trebali naći na nadolazećem albumu. Dali su s time mislili na ovaj live koji se trenutno snimao ili studijski, ne znam. No, skoro na svakoj pjesmi gotovo je pola ruku bilo u zraku a publika, mahom muška, znala je gotovo sve tekstove i zborno ih pjevala. Konačno nakon reda žestokih stvari sa prvog i drugog albuma, došla je na red laganica Bijes za koju su spomenuli kako je ovo prvi put da je sviraju live. Tu sam zgrabio priliku da se izguram do bine da usnimim koju sliku. Međutim, vlaga u zraku i vrućina bile su takve da čim sam izvadio aparat, leća mi se orosila u sekundi no osim toga i sam sam postao gotovo kompletno mokar. Stojeći tako na pragu muškog wc-a pored bine, dolazi kolega Perkov i pričajući s njme, vidno raspoloženim, pored wc-a zaključujemo kako je ovo idealno mjesto za pogledati koncert.
[ Šank?! @ Tvornica kulture, 22/09/2012 ]

Šank?! @ Tvornica kulture, 22/09/2012   © mario m.

Jest da je znoj tekao sa mene i da sam odustao od slikanja no ovo je bio koncert na kojem je sve štimalo kako spada. Šank nastavljaju sa redom brzih punk ritmova i fešta se nastavlja ali i teče kraju. Gledajući tako sve te izbrijane glave kako uživaju, nekako su mi se smilili i makar nisam poklonik nikakvih skinhead ili navijačkih skupina, onako pijanim likovima koji su aritmično plesali i skakali, zbilja nisam imao ništa za zamjeriti. Pogotovo s toga jer pjesme Šanka uglavnom govore o problemima i temama s kojima se poistovjetit mogu svi oni koji nisu na bilo kakvoj vrsti vlasti korupcije i sličnih sranja koje tlače 90% ovog jadnog naroda. Šank u nekim pjesmama čvrsto stoji na zemlji i zdušno sere po svemu tome i u tom kontekstu, da sam imao koju pivu više u sebi, i sam bih proveo koncert skačući ispred bine sa ostatkom ekipe.
Šank?! - Zagreb gori

Konačno oko 15 do 1 iza ponoći koncert dolazi svojem kraju i bez bisa i uz šalu da malo energije treba ostati i za sutra, kako za njih same tako i za dio publike koja će na koncert otići u nedjelju, Šank silaze s bine i govore toncu da pusti i pojača mjuzu.

Pomalo umoran obukao sam jaknu i pješke krenuo prema stanu. Razmišljajući tih 20 minuta o viđenom nastupu dolazim do zaključka kako je ovo bilo za najvišu ocjenu. Od publike, svirke, zvuka, vrućine i znoja, sve je bilo na vrhuncu. Šank je spreman i za veće stvari od ovog a na pamet mi je pao i stih iz pjesme ''Pogledi'' a ide ovako; ''Ja živim kako se oni ne usude i neću žaliti ni jednog trenutka, Oi!

mario m. // 24/09/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*