home > mjuzik > Priče noćnih tramvaja

kontakt | search |

ŠANK?!: Priče noćnih tramvaja (d.i.y., 2011)

Nakon uspješnog prvog albuma, bezbrojnih svirki diljem Hrvatske, nastupa na festivalima poput DOF-a, Punk Protiv Pedofilije i drugih prigoda, prije nekoliko dana je objavljen i drugi album benda Šank?!. Ovaj zagrebački punk-rock bend je nastao sredinom prošle godine. A njegovi članovi su Rakić (vokal), Bojan (bubanj), Mrva (gitara, back vokal) i Dinko (bas, back vokal). Novi album imena "Priče noćnih tramvaja" sadrži dvanaest pjesama plus jedan bonus track. S tim da je snimljen i smiksan tijekom prošlog i početkom ovog mjeseca, radi se uistinu o friškom materijalu, a njegovu produkciju potpisuju Branimir Tonković (snimanje) i Ivan Jakić (miks).

Novi album nudi pregršt žestokih ali i vrlo melodičnih punk-rock stvari. Ali i dva zaista neočekivana iznenađenja. No, počnimo od početka. Mada se o tehničkim stvarima treba pisati tek na kraju, u slučaju ovog albuma ću sve okrenuti naopačke i kao prvo istaknuti njegovu odličnu produkciju. Unatoč ustaljenom mišljenju da za punk nije toliko bitno nekakvo studijsko sitničarenje i dobra produkcija, to je itekako važno za one koji do toga paze da se njihov zvuk prenese točno onako kako oni to i žele. A ova ekipa sa Šanka?! je u potpunosti uspjela u tome. Odličan zvuk ovoga albuma podvlači činjenicu da se ovdje radi o iskusnim muzičarima (punkerima), kojima je zaista stalo do onoga što rade. Također treba naspomenuti i kvalitetno uređen omot albuma, koji je vrlo dobro dizajniran. Ništa nepotrebno, pretjerano ili načičkano, ali sadrži sve ono što je potrebno znati; tekstove pjesama, slike benda, zahvala i druge informacije.
U punku se nema što izmišljati topla voda ili drvena peć, to njemu nije niti potrebno. Tako i ove pjesme ne nude nekakve inovatorije. Ali zato u njima dočekuju vrlo energične melodije i odlični tekstovi. Tu se nalaze i nezabilazno društveno-kritičke teme kao u pjesmi "Vlada", koja ujedno i otvara album. U njoj Šank?! šuta odmah na prvu s brzim d-beatom i dočekuje na desni kroše s oštrim rifovima gitare koja reže poput motorne pile. Dok je sam njen tekst najbolje citirati u originalu:

Ovo je zemlja gdje prolazi samo lova
A mali čovjek spava bez krova
Ovo je zemlja gdje korupcija prolazi
Gdje se sirotinja s vel'kom čizmom gazi!

Politika je puna svakakvih kretena
Svi izlaze iz nekih tamnih sjena
Misle da ih protekcija spašava
Al' sve će shvatit onog dana kad im ode glava!


Niti jedna pjesma ne prelazi prag od četiri minute; to su pretežno furiozno otpržene numere, u kojima nema bespotrebnog okolišanja. Već prelaze direktno na stvar i govore sve iskreno u oči. Što i jest jedna od glavnih prednosti dobrog punka; izravnost i divlja energija. Dočim u njima članovi ovoga benda pokazuju izoštren instinkt za vezivanje slušatelja za svoje pjesme. To postižu očito autobiografskim iskrenim tekstovima, ponekad dobronamjernim savjetima a nekada i bespoštednom kritikom, kao u izvrsnoj "Past ćeš na koljena". Smjenjivaju se ritmovi, gitarske dionice raznih jačina i pjevušni refreni. Koji su pogodni i za slušanje u osami, ali i za dobre šankerske fešte u odabranom društvu. Međutim, ovdje nema nekih punk-veselica, kakve bi se mogle očekivati s obzirom na ime benda. Naprotiv, ovo su sve ozbiljne (i aktualne) teme. Ali čovječe, kome je još do veselja u ovakvim sjebanim vremenima? I zato treba pustiti da ovi vitalni i bijesni ritmovi udaraju po ušima sve dok ne lupimo šakom od stol i ne kažemo da je dosta više sranja i poduzmemo bilo što i ma gdje god nas to u konačnici odvelo.

Ovisi i od toga za koji Šank?! pitate. Jer pored spomenutih klasičnih punk-rock stvari, na albumu se nalaze i dvije pjesme koje pokazuju jedno sasvim drugo lice ovoga benda. Strateški raspoređene na polovini i na kraju albuma. I upravo kad se pojavljuje opasnost od prvog prezasićenja, pojavi se pjesma kao što je "Noćas 2". Koja je jedna svojevrsna mješavina punka, rocka, reggae, duba i ska. I koja pokazuje da zapravo punkeri znaju napraviti najbolje punky-reggae komade. U njoj se potpuno neočekivano pojavljuje također i truba (!?) - jednostavno bez komentara odlično. I mislim da je to neki novi, pozitivni trend kod domaćih punk bendova, koji je se stilski očitovao i s pjesmom "Opasno se drogiram" od Brkova. I ja osobno bih si poželio još puno takvih pjesama. Druga pjesma-iznenađenje "Bijes" se nalazi na završnici albuma kao bonus. Odsvirana samo s melodičnom akustičnom gitarom, ona je jedna ekscentrična poezija uličnih pločnika grada. U tome kontekstu treba navesti i pjesmu "Korak", u kojoj se također nalaze melodije trube upakovane u snažne punk ritmove. Te prezadnju pjesmu "Gdje si", koja također odudara od cijelokupne slike albuma. I mogla bi se opisati kao emotivna rock stvar s mjestimičnim laganim baladnim pasažama i solažom koja pokazuje da i punkeri imaju dušu.

Sa svojim drugim albumom Šank?! dokazuje da se još uvijek iz punka može itekako izvući puno toga dobrog. Ali i da posjeduju i visoki stupanj slobode, te da se usuđuju i eksperimentirati. I, što je najvažnije, da iz toga eksperimentiranja može proizaći također nešto odlično. Od čega je profitirao cijeli album. Jer je s tim postao vrlo slušljiv i puno kvalitetniji nego što bi bio bez toga.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 17/12/2011


PS: Album se može besplatno preuzeti na ovom linku
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Priče noćnih tramvaja

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*