home > koncert > GEBISSDESTROYER, INERTION, KVLTIVATOR i SABRIA @ Močvara, 01/02/2013

kontakt | search |

GEBISSDESTROYER, INERTION, KVLTIVATOR i SABRIA @ Močvara, 01/02/2013

Sisak ima scenu!

Sisak, grad na tri rijeke 60 kilometri od Zagreba, s 4 ulice u centru originalnih lokalnih naziva Prva, Druga, Treća i Četvrta ulica, sa smrdljivom Željezarom, jednom gimnazijom, jednim Majmunjakom i Šumicom, te starim gradom kojeg ni Turci nisu uspjeli pokoriti. Inače prilično turoban i dosadan postratni i postindustrijski grad, svakako više grungy nego metal, dugo se nije mogao pohvaliti razvijenom metal scenom (bar ne za vrijeme mog višegodišnjeg prebivanja u SIsku).
[  ]

  © Tomislav Knežić

U petak, prvog dana mačjeg mjeseca, stigao fejs poziv za svirku 4 sisačka benda u Močvari (GEBISSDESTROYER, INERTION, KVLTIVATOR i SABRIA) u sklopu Čvarinog programa Podrži scenu! Upad besplatan, nema se što za izgubit (rekoše oni koji su dokumente i mobitel ipak ostavili kod kuće); "želimo mlađoj publici pružiti priliku da dođe u kontakt s recentnim događanjima" - kažu Čvarci, i zaista neloš projekt kojeg uspješno guraju već neko vrijeme, svakako rađa lijepe memorije.

Do močvare nadođoh iza 23h, dok su još na nasipu najotpornije metalguze ispijale posljednje kapi pića za zagrijavanje, jer šteta da se baci, aman taman pred kraj Kvltivatora. Gebissdestrojere nažalost nisam upratila, pa se nadam skorom susretu jer ih dosad nisam slušala lajv.
[  ]

  © Tomislav Knežić

Kvltivator, promotori agro metala čine zanimljivu poljoprivrednu zajednicu čiji me izričaj ful podsjetio na rad i filozofiju Cattle Decapitation-a (op.a. maska vam je malo isfurana stvar...u današnje vrijeme čim vidim masku na stejdžu osim ako cijeli bend ne podliježe tim bakanalijama, uzduž mi blinka Slipknot pred očima, a ne vjerujem da idete u tom smjeru...). Na spomen agro sjetim se i Traktorotha, isto tako specifičnog izričaja, ali Kvltivator su definitivno preko nekoliko stepenica iznad. Imaju priču i smisao, zvuče zrelo, znaju izmamiti benganje i poganje, zanimljivi i zanimljivog koncepta, vidi se da znaju što rade, a rade haos. "Ova salata mrzi boga" i "Salata, agor, đubar" - ko vas ne bi volio?! Ne zbilja, kreativni Kvltivatorci su kul-t tip benda koji bi svakog, pa i gorljivog antideath-era privolio na tjelesne trzaje. Melodični balkanski ritmovi, upadice i naricaljke na distorziju, svaka bi vas metal majka za zeta. Završili nastup "Mojom kravom".

CSI metodom po broju razbacanih plastičnih čaša i zalivenom podu, dalo se zaključiti da su oba benda prije Inertiona izazvali razmjerno poganje i naguravanje, što razdragani metalci svih uzrasta svakako vole. Inertion, mlado meso, nekakav death metal, malo forsa, hrpetina kose, zanimljiv vokal, dobri bubnjevi, mutnija svirka...pred kraj pomalo i dosadnjikavo (čim dobijem poriv za cigaretom usred nastupa, znam koliko je sati)...možda nije do kvalitete, možda im je samo falila koja proba više prije koncerta, ali neka, definitivno nam fali dobrog deatha u Hrvata pa samo nek puno vježbaju i dalje rade na autorskim stvarima. Ugledajte se na kolege iz Kvltivatora, nađite svoju priču i nemojte bit kopije. Možda je zbunjujuća stvar bila i pjevačeva kosa, uz to vezan komentar - da ju nije baš trebao prati tik prije nastupa, jer ovako oprana nije dovoljno metal. Mlak nastup, mlak osvrt, jebiga.
[  ]

  © Tomislav Knežić

Nakon Inertiona, koji su malo splahnuli dobru Kvltivatorski zagrijanu atmosferu, stigla Sabria. E, znate kad ono vele - na ovaj bend obratite pozornost - upravo je to na stvari. Vidim da se opisuju kao melodic power..dal zbog klavijatura il povremenog vokalnog vrištanja ne znam. Nekako mi ipak spadaju van ove kategorije (uzevši u obzir cijelu eru melodičnog powera - Edguy, Stratovarius, Helloween, Gamme, Sonate, itd...itd.) Sabria definitivno modernije zvuče. Druga stvar, da sam se slučajno našla na njihovom koncertu ne znajući tko su, ne bih opće primjetila da su demo, da su opće hrvatski bend, ili da je upad na njih potpuno free. Ne zato što mislim da hrv. metal sucka, dapače, nego zato što je Sabria jučer imala koncertnu energiju na razini, odličan i kompletan nastup, zadivljujuće frontmenske vokalne sposobnosti, dobre gitarske dionice i uvjerljivog basistu (moves like Steve Harris). Tako koncert treba izgledati, pa makar bili zasad "samo" demo.
[  ]

  © Tomislav Knežić

Volim bendove na koje se može istodobno i muško pogat i žensko cupkat. Zašto ih ne mogu uglaviti u kategoriju tradicionalnog powera, možda zato što su mi prve asocijacije po stilu pjevanja i gitarskih dionica ipak bile na Avenged Sevenfold i/ili Bullet for my Valentine (koji da se razumijemo nisu nužno simbol plačipičkanja, nego odrađuju dobre i energične lajvove, a takav sound se danas za šire mase i traži). Sviđa mi se što u pjevanju nema toliko cleanova, a imam filing i da bi priča bila ful kompletnija da je klavijaturistica bar mimikom lica i kojim spontanim pokretom interaktivnije sudjelovala s publikom. U tom slučaju bi i nabrijavanje publike bilo 100%-tno (za domaću zadaću na ripit Nightwish lajv svirke). Zasluženo su redom ordinirani za kraj večeri i definitivno imaju premalo lajkova fejs pejdža, elem, da imam diskografsku kuću ponudila bi im već sinoć ugovor. Kad smo kod toga, vidjeh da je i Stipe Juras iz FMS-a bio također u publici. Stipe, ne znam jel bilo ciljano il je Sabria već dio FMS liste, ali definitivno to zaslužuju biti.
Iako su se pred kraj svirke osvrnuli na činjenicu da još uvijek nemaju tako velik repertoar i da se kraj svirke bliži, publika nije krenula van Čvare, štoviše, svi su ukopano ostali stajati na mjestu, tako da mi osobno ne bi smetale čak ni repete sveg odsviranog.

Iskreno se nadam da će zaobići i/ili preboljeti tipične boljke mladih bendova u usponu, a da će i nastaviti ovim tempom jer imaju kvalitetu i smisla za to što stvaraju.

Nastupaju ponovno 23.02. u Sisku u sklopu sad već legendarnog United Bands Vs. Crowd koncepta, pa definitivno moje preporuke za pohod.
[  ]

  © Tomislav Knežić

- Note to self - hodočašće na Gebissdestrojere i ponovno na Kvltivator, Sabria 23.02. u Siiiiiisku

- Zaključak - punog i razdraganog srca, uvjerivši se vlastitim ušima i očima samo potvrđujem mnogima već znano, da Sisak ima obećavajuću metalsku scenu, neka samo piče dalje, na ovim mladim metalcima sisački svijet metala ostaje, svakako :)

- Najbolja petorka večeri (izuzev Gebissa, jebiga) - vokal, basist i gitarist Sabrije, bubnjar Inertiona, basist/vokal Kvltivatora...

s mjesta krvoprolića friško,

suzie q // 05/02/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*