home > koncert > MY BLOODY VALENTINE @ Kino Šiška, Ljubljana, 07/06/2013

kontakt | search |

MY BLOODY VALENTINE @ Kino Šiška, Ljubljana, 07/06/2013

Jedan od najdražih mi bendova studentskih dana objavio je ploču nakon 22 godine posta. Njihov koncert najavljen je na dragom mi Terraneu. Da li ima ljepše od toga… Ima, njihov koncert dva mjeseca ranije u Kino Šiški. Kada je ta informacija stigle, uopće nije bilo pitanje da li se ide, već koliko nas ide. A bilo nas je više od Slovenaca. A da nas nije bilo Šiška bi bila prazna. Eto…
[ my bloody valentine ]

my bloody valentine   © pedja

Neki su tvrdili da bi kod nas MBV napunili Jedinstvo. Neki su skeptici. Vidjet ćemo koliko su jaki kada će na Terraneu trebati odmjeriti snage s Dubiozom!
Enivej, predgrupa su im u Šiški bili meni dragi Werefox. Bend sastavljen od prekaljenih članova raznih slovenskih grupa s pjevačicom iz Psycho-Path. Imaju neloš album. Njihov moderan gitaristički rock uživo zvuči čvršće i uvjerljivije nego zadnjiput kad sam ih gledao. Al vokal je bio slab. Zašto? Melee ima odličan glas. Šteta ga je tako smanjiti. No, možda je to bilo radi zvijezda večeri koji nemaju takve glasove?
[ werefox ]

werefox   © pedja

Uglavnom, pojačala na bini iza Werefoxovaca, čepići koji su se dijelili na svakom koraku i priče onih koji su ih gledali nedavno na Primaveri govore same za sebe. Kod MBV nije bitan glas, već "stas". A "stas" je u ovom slučaju odvrnutost pojačala. A ona je bila na najgi.
[ my bloody valentine ]

my bloody valentine   © pedja

No prije svega o njima samima. Na svim plakatima pojavljuju se njihove fotke otprije 20 godina. Ne znam da li je netko očekivao da oni tako izgledaju. Ili oni ne daju nove fotke na plakate? Kevin Shields mi izgleda ko mlađa verzija J Mascisa, na dobrom putu da postane i starija verzija, samo s kovrčavom kosom. Prilično je zapušten. S druge strane Bilinda Butcher čini se njegovana i jako nježna, kakav joj je i vokal. No svejedno može zapržit svojski po gitari. Njih su dvoje promijenili dvadesetak gitara tijekom koncerta. Gitare su bile u svim mogućim bojama, a prevladavale su neobične za gitare. Crvene, zelene, šljokaste, ljubičaste s cvjetićima… Bilinda se iza gitarske buke kolko tolko čula, iako nježnog glasa, a Kevin se čuo skoro ništa. No, kao što rekoh ranije, to nije ni bitno za priču. Najzanimljiviji dio benda je ritam sekcija. Colm O Ciosoig i Debbie Googe, jednostavno "jedu" svoje instrumente. Nevjerojatno je koliko su oni u opisima MBV muzike zapostavljeni, jer u stvari su oni ti koji kopaju da bi to sve ispalo kako treba. Bilinda i Kevin odvrnu pojačala do kraja (pa iza pojačala roudie mora stajati s ventilatorom) lupaju po svojim papučicama i proizvode čudne zvukove. A ovi dvoje lupaju na sve strane, pa ponekad i palice polete u krivu stranu, pa Kevin prekida pjesmu i kreće od polovice dalje… Peti član, tj članica, Jen Marco, najmlađa od njih zaslužna je za dobro nam poznate teme na sintovima u I only Said ili Soon, ali i dobrodošla pomoć kad treba uzeti treću gitaru u ruke i atakirati naš sluh.
[ my bloody valentine ]

my bloody valentine   © pedja

Što se tiče repertoara, koji je btw isti na gotovo svim koncertima na turneji, od novijih pjesama čuli smo 4. New You, Only Tomorrow, Who Sees You i Wonder 2 dobro su se uklopile u starije pjesme, pa nije bilo nekih problematičnih prijelaza. New You ću zapamtiti jer smo u tom trenutku saznali da je HR popušila od Škotske, na Only Tomorrow su prvi puta krenuli s tri gitare i tu je počela bol u ušima, Who Sees You je bila kratki predah prije Wonder 2 na kojoj je čak i Colm sišao s bubnjeva i uzeo gitaru u ruke, a tad je već bol bila skoro za čepiće. No, to nije bilo sve…
[ my bloody valentine ]

my bloody valentine   © pedja

Naravno, stari hitovi su ti zbog kojih smo svi došli. Od početne I Only Said, preko Cigarette in Your Bed i To Here Knows When do završnih Feed Me With Your Kiss i You Made Me Realise, unatoč buci koja je u nekim trenucima bila nepodnošljivo očekivana, smiješak nije silazio s lica razdraganih hrvata, slovenaca, talijana i austrijanaca koji su došli pogledati dragi im bend. Ipak, u središnjem dijelu You Made Me Realise smješak je zamijenila bolna grimasa. Zašto? Poslušajte zašto…



I tako punih devet minuta, kažu oni koji su znali što nas čeka i štopali. Ti isti kažu da se ovisno o njihovom raspoloženju to može razvući i do 13-14 minuta. Srećom, ovajput nisu bili preraspoloženi. Samo dosta da nas zakucaju i da nam kažu da su opet tu, i da ih možemo doći pogledati i na Terraneo! Moja koljena već dugo nisu tako klecala, a nakon ovakvog krešenda, izlazak na bis ionako nije potreban.
[ my bloody valentine ]

my bloody valentine   © pedja

Ovo je bio jedan od "naj" koncerata ikad. Ako ništa drugo, onda NAJbučniji. A nisam to očekivao nakon Dinosaur JR u Beču. Vjerojatno je i "naj" koncert godine dosad. A ima tu i još poneki "naj", al i ova dva su dosta!

pedja // 10/06/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*