home > koncert > Anna Calvi @ Kino Šiška, Ljubljana, 27/02/2014

kontakt | search |

Anna Calvi @ Kino Šiška, Ljubljana, 27/02/2014

Neodoljiva Anna Calvi

Anna Calvi koju je naša publika imala prilike slušati na Terraneu 2012. i za koju naši koncertni promotori nažalost ovog puta nisu imali sluha da je ugoste u Zagrebu tijekom njene europske turneje u sklopu koje promovira svoj drugi album 'One Breath', gostovala je u četvrtak u Ljubljani. Iako je koncert u Šibeniku bio odličan, ono što nam je Calvica priuštila u Ljubljani nema veze s nastupom na Terraneu. I to nipošto ne znači da su Terraneovci negdje zakazali, već je više posljedica činjenice da Anna Calvi nije izvođač za otvorene ljetne festivalske pozornice, već da intimniji klupski prostori puno više odgovaraju njenom senzibilitetu i prava je šteta da je nismo imali prilike gledati u Zagrebu.
[ anna calvi ]

anna calvi   © vedran matica

Tu večer za pamćenje u Kinu Šiška otvorili su Aphra Tesla Operating System Incorporated Slave kao predgrupa čiji nastup će se pamtiti kraće nego što vam treba da zapamtite njihovo ime. Samodopadna pjevačica svojim je plesom pokušala voditi ljubav sa samom sobom, zavoditi svojom dugom i bujnom kosom te mamiti poglede pomalo agresivnim i nesenzualnim plesnim pokretima. Koliko je u tome uspjela najbolje govori žamor publike koji je nerijetko nadglasavao bend na tišim dionicama.
[ anna calvi ]

anna calvi   © vedran matica

S druge pak strane Anna Calvi uspjela je od samog početka ostvariti kontakt s publikom koju je očarala i hipnotizirala tijekom cijelog trajanja koncerta, pa je i nakon sat i četrdesetpet minuta svirke u dvorani još uvijek vladao muk do te mjere da se doslovno mogao čuti zvuk ventilacije u trenucima Anninog nježnog šaputanja. Kemija između publike i izvođačice bila je očita te se u njenim reakcijama nakon pjesama jasno moglo iščitati iznenađenje prijemom te da istinski uživa u nastupu što je i sama potvrdila osvrnuvši se u svom friškom društveno-mrežnom statusu na nastupe u Parizu, Italiji i Ljubljani.

Osim što na ovoj turneji promovira posljednji album, novost su i izmjene u pratećem bendu - Alex Reeves zamijenio je Daniel Maiden-Wooda na bubnjevima, a osim multi-instrumentalistice Mally Harpaz koja je s Annom od početka karijere i ima pune ruke posla tijekom koncerta u upotpunjavanju zvučne slike, tu je i Glenn Callaghan na klavijaturama i basu.
[ anna calvi ]

anna calvi   © vedran matica

Set je otvorila sa 'Suzanne and I', 'Eliza' i 'Suddenly', a ostatak koncerta šetala je kroz pjesme s prva dva albuma na koje se nadovezala dvjema interpretacijama - 'Wolf Like Me' od TV On The Radio te Springsteenovom 'Fire'. Kulminacija je nastupila na 'Desire', a prvi dio koncerta zatvorila je standardno s 'Love Won't Be Leaving' kojom gotovo uvijek zatvara koncert.

Vjerujem da se te večeri svatko barem na trenutak zaljubio u Annu Calvi. O tome jasno govori publika koja je za vrijeme izvedbe u transu, koncentrirano i tišini gledala prema pozornici, dok bi na kraju svake pjesme neobuzdano pozdravljala. Koncert je završio pozivanjem na dva bisa. U prvom je izvela Presleyevu 'Surrender', 'Blackout' te 'Jezebel' od Edit Piaf, a na drugom gitarsku solažu iz 'Rider To The Sea'.
[ anna calvi ]

anna calvi   © vedran matica

Anna Calvi se odlično snalazi i u gitarskim i u vokalnim dionicama, a vrhunskom dojmu zasigurno su pridonijeli savršeni zvuk i rasvjeta u Kinu Šiška koji su bili na najvišoj mogućoj razini. Fascinantno je kolikom energijom zrači jedna toliko nježna, krhka i nesigurna osoba (pogledajte bilo koji intervju na Youtubeu i bit će vam jasno na što mislim). Njena pojava kao da nosi dvije sebe, s jedne strane prekrasnu mladu inspirativnu blagu inhibiranu ženu, a s druge energičnu glasnu talentiranu kreativnu umjetnicu. Ono što je jasno nakon ovog koncerta je da su usporedbe Anne Calvi s PJ Harvey ili Patti Smith postale suvišne. Anna Calvi je jedinstvena i na pravom putu da postane rock ikona.

vedran matica // 02/03/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Kensington Lima @ KSET, Zagreb, 15/02/2019

Kensington Lima @ KSET, Zagreb, 15/02/2019

| 18/02/2019 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Cloud Nothings, Weather Pains @ Tvornica, Zagreb, 13/02/2019

Cloud Nothings, Weather Pains @ Tvornica, Zagreb, 13/02/2019

| 17/02/2019 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: AntiValentinovo, dan prvi @ Boćarski dom, Zagreb, 08/02/2019

AntiValentinovo, dan prvi @ Boćarski dom, Zagreb, 08/02/2019

| 12/02/2019 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Šumski, No No Instigator @ KSET, 07/02/2019

Šumski, No No Instigator @ KSET, 07/02/2019

| 12/02/2019 | jan vržina |

>> opširnije


cover: Sneers., Among the Firs @ Močvara, Zagreb, 04/02/2019

Sneers., Among the Firs @ Močvara, Zagreb, 04/02/2019

| 11/02/2019 | ujak stanley |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*