home > koncert > TRANS AM (USA), GOLDEN (USA), PEACH PIT @ Tvornica, 08/01/2000

kontakt | search |

TRANS AM (USA), GOLDEN (USA), PEACH PIT @ Tvornica, 08/01/2000

Zbog nepravodobnog ljepljenja plakata za ovaj značajan koncert, moglo se dogoditi da, kao i mnogi zainteresirani, ne prisustvujem tom događaju. Vijest je ipak, na moju sreću, slučajnošću došla do mene. Vjerujem, da je to jedan od razloga što "Tvornica" te večeri nije bila puna, već samo dobro popunjena. Nadam se da sve ovo nema veze s "milenijskim bugom" i da će ostale najeve biti korektne i na vrijeme. No, da ne duljim, idemo na koncert. Ameri su kasnili, zbog lakših problema na proputovanju kroz susjednu nam Sloveniju, tako da nisu uspjeli odraditi tonske probe, što je kasnije rezultiralo nešto duljim ukopčavanjem i naštimavanjem instrumenata prije početka same svirke.

Kao predgrupa zasvirali su PEACH PIT, promoviravši tako svoj novi cd "Suspicious Cargo", izdan za Earwing Records. Ukratko, tko je čuo za njih, zna da su dobri, a ko nije nek se potrudi i obavezno oslušne taj pomalo čudni, rastrgani gitaristički bend, kojeg svrstavaju u "post rock" pravac, gdje su smjestili i gostujuće grupe. Svojih pola sata stvarno su solidno odradili i pripremili publiku za "glavno jelo".

Ipak, prije "glavnog", stiglo je još jedno "predjelo", ovajput "toplo". Oni se zovu GOLDEN i spadaju u Ramljakovu rubriku "Nikad čuo". Dolaze iz Washingtona, kao i TRANS AM, dijele jednog čovjeka i sviraju pomalo čudnu glazbu. S obzirom da ih svrstavaju u "post rock", moj podpravac bio bi "hard post rock", jer su me u nekim trenucima (i glasovno i svirački /dvije gitare i bas, ponekad i tri gitare/) podsjetili na dane kad su DEEP PURPLE i LED ZEPPELIN hodali zemljom. To ne znači da nisu dobri, no za moj ukus prespori, premonotoni i staromodni. Ipak, bilo je ljudi oduševljenih baš njima.

TRANS AM trojica su veselih mladića (Philip - gitara, bas, klavijature; Nathan - gitara, bas, klavijature; Sebastian - bubnjevi), od kojih se Philip i Nathan naizmjenično služe navedenim instrumentima, te pjevanjem (izgovaranjem teksta) uz često korištenje modulatora glasa. Prije koncerta preslušao sam dva od četiri njihova dugosvirajuća uratka i nisam baš nešto bio oduševljen, no već su me prvom pjesmom oborili s nogu i tako nekoliko puta tijekom večeri. Sam koncert započeli su sa "Dobra večer Zagrebe" i tijekom cijelog nastupa održavali su kontakt s publikom, pričajući među pjesmama. Samu glazbu teško je opisati. Tu ima bučnih gitara, JOY DIVISIONa, KRAFTWERKa, pa čak i novijih AIRa, new wave svježine i ritma i štošta drugog. U svom dijelu većinom su predstavljali svoj najnoviji album "FutureWorld", koji je dosta svirački odmaknut od prethodnih, a sami naslovi mogli bi, neupućenom čitatelju, dočarati atmosferu pjesama (Television Eyes, Cocaine Computer, FutureWorld, Positron), a od starijih (Technology Corridor, Stereo Situation, Love Commander, Zero Tolerance) njihovu opčinjenost elektronikom, novim dostignućima i KRAFTWERKom. Zanimljivo je da u svojim pjesmama koriste malo riječi, na što sami članovi kažu da nitko od njih ne zna baš pjevati i da se bolje izražavaju instrumentima. Njihovo vrijeme jako brzo mi je prošlo. Naravno, uslijedio je bis, u tijeku kojeg su se korektno zahvalili na posjeti i pozvali na štand, koji su postavili u predvorju gdje se moglo s njima popričati, kupiti cdove i lpje i dobiti potpise. To druženje je bilo vrlo neobično i zgodno. Uz skupljene potpise, novi "FutureWorld" i GOLDEN, zaputili smo se prema VŽ-u. Jedva sam čekao da preslušam taj cd, ne znajući što me čeka. Dočekalo me sve već spomenuto gore, samo malo ispeglanije. Definitivno jedan od najboljih cdova 1999. i jedan od najboljih koncerata uopće.

Na kraju Bara i ekipa iz Žednog uha, najavili su burna koncertna događanja. Good luck!

pedja // 15/05/2002


PS: originalni txt
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*