home > koncert > MAYBESHEWILL, FLOOD OF RED, MOSKAU @ AKC Attack, Zagreb, 29/10/2014

kontakt | search |

MAYBESHEWILL, FLOOD OF RED, MOSKAU @ AKC Attack, Zagreb, 29/10/2014

Živimo u globalnom selu, svakoga dana se kroz vaš grad, državu, kontinent kreće bezbroj glazbenika u kombijima, svaki sa svojom pričom i ciljem ali i sa zajedničkom ulogom u stvaranju jedinstvene mreže poznanstava, prijateljstava i uspomena. U tom neprestanom bjelosvjetskom moshpitu neke postaje se nekim ljudima iz nekih razloga ispostave sigurnim lukama u kojima znaju da će ih dočekati razdragani domaćini i ponuditi im uvijek veliku dozu topline i pozitivne energije. Sudeći po tome što su nam došli treći put u posljednje dvije godine, ali i po atmosferi koja je na svakom od tih druženja vladala, imamo za pravo vjerovati da Zagreb postaje jedan od takvih svjetionika na putešesvijama grupe Maybeshewill, post-rockera iz srca Engleske.
Koncert je ponovno, kao i prije dvije godine kada su rasprodali prostor tjedan dana prije nastupa, održan u AKC Attack, a ovoga su puta došli pojačani prijateljima iz Glasgowa Flood of Red te koprivničkim snagama Moskau.
[ Moskau ]

Moskau   © Tina Antolić

Moskau je otvorio večer, čini se kao zanimljiv projekt. sviraju prilično eksperimentalnu varijantu noise muzike, a kroz nastup im se na pozornici pridružuju dodatni članovi. U ovdašnjim se okvirima teško nadati ikakvom proboju ili tržišnom uspjehu njegujući takav glazbeni stil, ali to ponekad može biti i olakšavajuća okolnost, ako ne na egzistencijalnom planu, a onda barem na onom artističkom. Možda i zato što je bio neobičan i zanimljiv (pa je, kao, brzo proletio), učinilo mi se kako nastup Moskau nije trajao više od dvadesetak minuta, nakon kojih su prepustili mjesto u sve punijoj dvorani bendu koji zagrijava narod za Maybeshewill već tjednima diljem Europe, škotskim momcima Flood of Red.
[ Moskau ]

Moskau   © Tina Antolić

[ Flood of Red ]

Flood of Red   © Tina Antolić

Oni su ovoga ljeta izdali novi album Throw, koji je pokupio kritičarske lovorike i oživio njihovu karijeru. Iako izgledaju kao screamo bend, oni su to samo dijelom. Mnoge su pjesme, naime, uz urlajuće agresivne post-hardcore dijelove bile obilježene mekšim, melodičnim (ponekad i novovalnim) sintisajzerom vođenim melodijama. U tom grmu leži i jedina mala zamjerka njihovom inače sasvim solidnom nastupu, svaka (ili gotovo svaka) pjesma je funkcionirala po tom nježno-divlje-nježno principu, pa bismo ih mogli okarakterizirati malčice predvidljivima. Publici su se, izgledalo je, prilično dopali, pa su se tako odazvali pjevačevim pozivima da se približe pozornici i stvore solidnu atmosfericu kao zagrijavanje za zvijezde večeri.
[ Flood of Red ]

Flood of Red   © Tina Antolić

[ Flood of Red ]

Flood of Red   © Tina Antolić

U 22.45, držeći se najavljenog rasporeda u minutu, na pozornicu su kročili oni zbog kojih smo svi skupa te jesenje srijede i došli u Pierottijevu. Otvorili su s In Amber, ali usudio bih se reći da to i nije toliko bitno. Nije ključno ni kako su izgledali (jednostavno i pristupačno), ni što su pričali (malo i ništa), ni koje su pjesme svirali (naglasak na one sa zadnja dva albuma, ali obuhvaćena sva izdanja). To su sve minorni detalji u puno široj slici putovanja u bespuća svemira vlastitih emocija na koje su nas ovi mladići odveli.

Pjesme Maybeshewilla možda nemaju stihove, ali se vjerojatno baš zato uspijevaju obratiti svakome na njegovom jeziku i prenijeti osjećaje utjehe zbog nesretne ljubavi, sjete za boljim vremenima i svjetske boli tako direktno i iskreno da je to gotovo nevjerojatno. Instrumental govori više od tisuću riječi. I vodi vas na rollercoaster emocija koji vam ne izaziva mučninu koliko god dugo se na njemu vrtili. I ne želite da prestane.
[ Maybeshewill ]

Maybeshewill   © Tina Antolić

U ovom pomno isplaniranom i maestralno odrađenom putovanju (tu i tamo je pukla pokoja žica, ali to nije poremetilo ritam nastupa) dečki su se pobrinuli da nas na polasku pomaze nešto blažim zvukovima, da bi sve skupa s vremenom postajalo sve slojevitije, energičnije i žešće, te na kraju i eskaliralo u epskim izvedbama Not For Want of Trying, He Films the Clouds, pt. 2 i Seraphim & Cherubim u kojima su pokazali svo svoje umijeće i ostavili nas bez daha. Dozvali smo ih na bis koji vjerojatno ne bi bio jedini da nas ovlašteni nisu spriječili puštanjem glazbe i paljenjem svjetala, ali možda je tako i bolje - ovako intenzivna iskustva valja pažljivo dozirati. Ovom je prilikom propisana doza bila 80 minuta guštanja u atmosferi koja je cijelo vrijeme, unatoč činjenici da prostor nije bio rasprodan, bila vrhunska - topla, opuštena, prijateljska, gotovo domaća.
[ Maybeshewill ]

Maybeshewill   © Tina Antolić

Vjerojatno najbolji opis ovog nastupa je s pozornice dao sam gitarist Robin: "Zagrebe, pamtit ćemo ovaj koncert po dvije stvari - prva je da su nam pukle 4 žice, a druga da je bilo jebeno odlično!"

ujak stanley // 31/10/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Drito iz MSU-a @ MSU, 04-05/09/2020

Drito iz MSU-a @ MSU, 04-05/09/2020

| 15/09/2020 | choppa boi |

>> opširnije


cover: LAstovo.OTOKGLAZBE., ljeto Covidovo 2020

LAstovo.OTOKGLAZBE., ljeto Covidovo 2020

| 01/09/2020 | jelena vojinović |

>> opširnije


cover: 8. Diy Hc Pank Intermezzo @ Nigdjezemska, Zadar, 24-25/07/2020

8. Diy Hc Pank Intermezzo @ Nigdjezemska, Zadar, 24-25/07/2020

| 30/07/2020 | terapija |

>> opširnije


cover: VELI JOŽE BAND, 10. VII, 2020., Kvaternikov trg, Zagreb

VELI JOŽE BAND, 10. VII, 2020., Kvaternikov trg, Zagreb

| 13/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

| 03/07/2020 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*