home > koncert > Živo Blato @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 09/04/2015

kontakt | search |

Živo Blato @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 09/04/2015

Kao i svake godine, Živo Blato je nastupilo u Zagrebu. General Vasilij Mitu ima poseban odnos sa zagrebačkom publikom, uzajamna ljubav traje još od prvog koncerta u Močvari dvijetisućite. U međuvremenu su navraćali u Aquarius, In Bar, Boogaloo, a sigurnu su luku u posljednje vrijeme pronašli u odajama Tvornice Kulture. No, baš kao i svaki domaći bend koji drži do sebe, i Živo je Blato moralo odraditi svirku u Vintage Industrial Baru. Sve mi se čini da se taj klub više bavi odbijanjem "udvarača" nego ugovaranjem svirki - svi žele organizirati gig tamo, a bendovi ga već neko vrijeme smatraju prestižnom lokacijom.
[ živo blato ]

živo blato   © ogi

Početak je koncerta kasnio dobrih 45 minuta, ali to nije ništa čudno pošto je bio najavljen za 9 i 15, što nitko razuman nije popušio. Kako nije bilo predgrupe, uvodni taktovi standardne "otvaralice" Doktor, označili su signal za desant nekoliko stotina apostola iz dijela za cuganje u dio za koncerte. Nakon što su Sir i Zec nekoliko minuta vrtili taj dobro poznati uvod, na pozornici se konačno pojavio i sam General Vasilij Mitu, i šou je mogao početi! Obavijestio nas je da su mu prsti u ranama (baš kao i na pretprošlom gigu u Tvornici kada je prethodno pao na poledici) ali kako mu to ne predstavlja problem te je već za vrijeme prve pjesme demonstrativno strgnuo i bacio flastere i poveo svoju vojsku u ono što je bilo najavljeno kao dvosatni treš metal spektakl.

Izvještavati s koncerta Živog Blata nije najjednostavniji zadatak iz prostog razloga što svatko tko je isti ikada u životu pohodio više-manje točno zna kako to izgleda, a ovi ostali ionako vjerojatno nisu niti zainteresirani za čitanje. Baš je zato taj bend pomalo neobjašnjiv fenomen. Petnaest godina uvijek iznova sviraju iste pjesme u krcatim dvoranama razgaljenoj masi, bez nade da će se išta ubrzo promijeniti. Kad malo razmislite o tome, zbilja se mora postaviti pitanje - tko je tu luđi, mi ili oni?
[ živo blato ]

živo blato   © ogi

Odgovor na to pitanje je - kakokad. Evo, naprimjer, toga četvrtka ni oni ni mi nismo bili pretjerano ludi. Publika je bila umjereno "unutra", većinom sastavljena od starije ekipe kojoj je vrhunac interakcije singalong. A što se tiče generala, on je naočigled bio dobre volje, što i nije nužno dobra stvar za sam koncert, ipak su sastavni dijelovi njihovih nastupa uvijek bili njegovi bijesni ispadi. Ovoga su puta oni bili svedeni na minimum, a i oni koje smo čuli su bili čisto zadovoljavanje forme i ponavljanje stvari izrečenih na prijašnjim koncertima. Mitu je i dalje neosporno karizmatičan lik, možda i najveći kult ličnosti u državi (dovoljno je spomenuti samo KJV "pokret"), ali nemoguće je ne primjetiti, kako u koncertnim tako i u medijskim istupima, da se u posljednje vrijeme ipak dosta smirio. Ne sipa žuč kao nekada, sada odaje dojam rezigniranog, gotovo pa flegmatičnog sredovječnog čovjeka.

Kao najveći novitet u djelovanju Živog Blata, posljednjih su godina postojale dvije putene dame s kojima je bilo urađeno nekoliko diskutabilnih pjesama u svrhu razbuđivanja niskih strasti kod publike. Vjerovali ili ne, izgleda da se general i njih riješio, tako da smo toga četvrtka u biti imali priliku čuti Živo Blato s najmanjim udjelom novih pjesama unazad par godina. I naravno da smo opet čuli obećanja o novom albumu do kraja godine, i naravno da im nitko nije povjerovao. Ako Živo Blato izda album s novim materijalom do kraja ove godine, svečano obećajem da ću naučiti svirati violu i objaviti video u kojem na tom nepravedno zapostavljenom instrumentu sviram cijeli njihov opus. Bit će to dug video, pošto će novi album imati, koliko ono - 7,8,9 sati?

Što se tiče najavljenog treš metala, može se reći da i to spada u, kod Živog Blata tako učestalu, kategoriju "obećanje-ludom radovanje". Svirka je bila uobičajena, najklasičniji hard rock/heavy metal s "čobanskim" prizvukom - sve kao iz udžbenika. Jedini drukčiji dijelovi su bile prilično učestale solaže (istina, mjestimično su zbilja bacale na thrash) koje su mjestimično zvučale u redu, ali češće su uzrokovale crvenjenje među publikom. General je odličan vokalist i dobar gitarist, ali trebao bi se okaniti solaža. Ne doprinose ničemu i ne uspijevaju nas nabrijati, većinom zvuče kao da je ispao iz ritma pa onda improvizacijom pokušava spasiti što se spasiti da. Uostalom, i sam je na početku koncerta rekao da je Živo Blato bend poznat po tome što nemaju solaže. Ma, totalni teatar apsurda. Ali, po to smo i došli.
[ živo blato ]

živo blato   © ogi

Ovdje treba reći kako je moja slika ovog i svakog slijedećeg njihovog koncerta dobrim dijelom obilježena onim nezapamćenim urnebesom u In Baru 2012. kada je rulja upala u tešku euforiju a Mitu bio na vrhuncu inspiracije (ovjekovječeno i na iznimnom live albumu). Tako da mi se neminovno nameće usporedba s tim gigom, i mogu reći kako ovom prilikom to nije bilo to. Estrada, Pucko i Objede i dalje uspijevaju izazvati kaos, ali ostatak nastupa je protekao jednom ležernom, gotovo pa lijenom tonu. Posebno je to bilo primjetno na pjesmama kao što su Back To R'n'R i Stranci koje su bile odsvirane gažerski, s pola snage. Indikativno ili ne, čini se da se general najviše unio kad su na red došle Nek' sam pijan i Podigla me iz pepela njegovog kolege Siniše Vuce, kojem se i ovom prilikom zahvalio što mu je financirao Konac Konca. Da se razumijemo, ja obožavam Živo Blato i žao mi je što ovo moram napisati, ali ovo je bio najslabiji njihov gig na kojem sam bio (a bio sam na 5-6). Dobra vijest je ta što to i dalje ne znači da nije valjalo, samo da nije bilo nezaboravno. To jest, jedan se dio ipak možda ističe kao nezaboravan a to je bila završna, druga izvedba Estrade u kojoj je Mitu konačno sasuo paljbu po svemu i svačemu što je uzrokovalo salve smijeha. Tko još može za vrijeme iste pjesme reći da podržava samo Putina i Rusiju i jebati riječanima majku komunističku a da ga pritom ne ismijavaju?
[ živo blato ]

živo blato   © ogi

Shvatili smo već da kad se radi o generalu i njegovim kolegama (koji zbilja izgledaju kao dva okorjela stara splitska đanera što te žicaju kunu na Matejušci) nije pametno tragati za smislom i postavljati puno pitanja, ali jedna mi stvar nikada neće biti jasna. Čemu potreba za sviranjem preko dva sata ako znaju da nemaju dovoljno materijala (nakon 18 godina postojanja benda, to mora da je svjetski raritet) da to pokriju i da će morati ponavljati stvari? Odgovor vjerojatno nikad neću dobiti, ali žalosno je uvijek iznova gledati kako im gig gubi na intenzitetu i publika se prorijeđuje, sve zbog te čudne brije. Odsvirajte sat i petnaest, vratite se na bis i svi sretni i zadovoljni.

Živo će Blato, sasvim je to sigurno, nošeno snagom Mituovog kulta ličnosti, nastaviti egzistirati u istom ovom vakuumu dok god se to generalu bude htjelo. Usmrditi se neće nikada jer ima pjesme koje su dovoljno dobre da mogu trajati i pedeset godina, a kamoli ne petnaest. Treba li zbog oga osjećati gađenje prema njima jer jašu polumrtvog konja preko svake mjere ili divljenje jer im uspijeva narugati se svim pravilima i zakonima tržišta, to ostaje na vama.

ujak stanley // 13/04/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*