home > koncert > Tricky presents Skilled Mechanics @ Močvara ZG 29/01/2015

kontakt | search |

Tricky presents Skilled Mechanics @ Močvara ZG 29/01/2015

"People call me Tricky for particular reason" pjevao je davne 1991 u pjesmi Five Man Army s Massive Attack s njihovog debija Blue Lines, kada su zajedno izmišljali ili promišljali ono što je kršteno kao Trip Hop. Suradnja je blago rečeno bila izazovna da ne kažem konfliktna tako da smo u to pionirsko doba bristolske scene svjedočili pjesmama istog korijena u različitom verzijama kao što je bio slučaj s Karmacoma / Overcome.
[ Tricky @ Močvara ]

Tricky @ Močvara   © Samir Cerić Kovačević

"Tricky" bismo slobodnim stilom mogli prevesti "zajeban" kako je sam davnih dana rekao, a to je uspio i dokazati na prvom od dva koncerta koja su održana u Lijepoj našoj.
Prvi, onaj splitski u klubu Judino dvro koji je prekinut nakon 45 minuta ( što nije puno kraće od službenog trajanja prvog dijela od 1 sat) pratila je naša Mateja i njen osvrt možete pročitati ovdje
Zagrebački koncert koji se održao dan kasnije, odnosno u petak, uvelike je bio pod dojmom splitskog, kojeg je kako je kružilo društvenim mrežama Tricky prekinuo s nervoznim komentarom "People you talk too much".
[ Tricky @ Močvara ]

Tricky @ Močvara   © Samir Cerić Kovačević

Mr. Adrian Thaws znan kao Tricky je na turneji na kojoj predstavlja svoj projekt Skilled Mechanics koji je njegovo dvanaesto studijsko izdanje. "Tricky presents Skilled Mechanics" je osmišljen kao projekt u kojem su sudjelovali mnogi glazbenici među kojima DJ Milo, Luke Harris koji je ujedno i bubnjar na turneji , Oh Land, kineska reperica Ivy 艾菲, Ann Dao i drugi.
Puna, rasprodana Močvara je skoro pa u tišini čekala da zaroni u Trickyjevu trip hop čaroliju ne želeći riskirati sudbinu splićana i točno u najavljeno vrijeme na stage okupan plavim svjetlom izašao je Trickyjev minimalistički prateći bend da bi posljednji u ritmu ušetao Tricky s upaljenom cigaretom u ruci te se okrenut leđima intovertirano nastavio njihati u ritmu glazbe koja je već zagrijala publiku.
Trickyjev glazbeni je stil mračan i slojevit i uglavnom se sastoji od glavnog, često ženskog vokala pri kojem je njegov onaj koji prigušenim govornim stilom čujemo u pozadini i koji nas hipnotički uvlači u svoju glazbenu priču i zove nas da se prepustimo ritmu, melodiji, atmosferi…
[ Tricky @ Močvara ]

Tricky @ Močvara   © Samir Cerić Kovačević

Iako Tricky predstavlja Skilled Mechanics na ovoj turneji set lista je bila raznolika. Većina pjesma sa Skilled Mechanicsa je relativno kratka ( dvije, tri minute) s naglim završetkom što čini album vrlo kratkim u ukupnom trajanju od kojih tridesetak minut. Na set listi su se ipak našli stariji hitovi zbog kojih nas se i većina našla u Močvari, a koji su nam bili glazbena kulisa mlađih godina. Nove pjesme su se ispreplele sa starim hitovima tako su prošetali od novih I'm not going sa ženskim vokalima s matrice, preko "Dive Away" i "Bother" koje izvodi mekanim nježnim vokalom bubnjar Luke Harris preko "She Makes me Wanna Die" koju je umjesto Martine Topley Bird otpjevao gitarist pa sve do hitova Evolution Revolution Love, Overcome, Valentine, My Palestine Girl...
[ Tricky @ Močvara ]

Tricky @ Močvara   © Samir Cerić Kovačević

Tricky je, u majci sa znakovitim natpisom "Fake mc" nekoliko puta između pjesama zahvalio te bi nastavio šaptajućim vokalom hipnotički se njihati u polumraku puštajući nas da svatko nađe mjesto u sebi na kojem će učiniti isto.
[ Tricky @ Močvara ]

Tricky @ Močvara   © Samir Cerić Kovačević

Nakon sat vremena svirke bend se povukao te se nakon 5 minuta vratio na polusatni bis. Ovakav tip glazbe da bi u potpunosti došao do izražaja zahtjeva puno raskošniju produkciju, ali i u ovakvoj minimalističkoj formi Tricky nas je uspio odvesti na trip hop putovanje kroz vlastiti repertoar i moj glavni prigovor ipak ide na račun ozvučenja. Od Trickyja nije bilo za očekivati da će biti življi ili ekstrovertiraniji tako da je taj dio u skladu s očekivanjima.

edi // 31/01/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Hali Gali @ AKC Attack, 24/02/2024

Hali Gali @ AKC Attack, 24/02/2024

| 27/02/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: Shortparis @ Močvara, 20/02/2024

Shortparis @ Močvara, 20/02/2024

| 23/02/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: Avalanche Kaito @ Močvara, 21/02/2024

Avalanche Kaito @ Močvara, 21/02/2024

| 23/02/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: Föllakzoid @ Močvara, 14/02/2024

Föllakzoid @ Močvara, 14/02/2024

| 18/02/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: Jeboton fešta @ Boogaloo, 10/02/2024

Jeboton fešta @ Boogaloo, 10/02/2024

| 13/02/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*