home > koncert > ENSIFERUM, FLESHGOD APOCALYPSE, HEIDRA @ Vintage Industrial Bar, 15/04/2016

kontakt | search |

ENSIFERUM, FLESHGOD APOCALYPSE, HEIDRA @ Vintage Industrial Bar, 15/04/2016

Kako izbjegavam čitati medijske najave o knjigama koje namjeravam pročitati, tako izbjegavam i silovanje setlista netom prije koncerata. Nažalost, danas je i jedno i drugo teško izbjeći s obzirom na okolne soundgeekove koji ti već na samom ulazu u koncertnu dvoranu, htio ti to ili ne, detaljno opišu svaku sekundu koncerta i time ubiju svaku volju za gledanjem istog. Jednako me nerviraju i etikete poput "šokantno", "kontroverzno" i "drugačije" kad je ionako sve toliko isfurano da se tata Quorthon okreće u grobu. I to više puta dnevno, sigurna sam!
[ heidra ]

heidra   © veda

Sva sreća da se ukusi razlikuju pa o njima jednostavno treba raspravljati jer ispraznost i, zapravo, netočnost svih tih prenapuhanih recenzija nerjetko navode mlade metalce na potragu za elementima šoka, kontroverze, različitosti ili truenessa, a ne onoga što je pravi smisao koncertne ceremonije i općenito glazbenog doživljaja.
[ heidra ]

heidra   © veda

Tako je i Ensiferumov One May Army , također, pompozno najavljen i nije lišen svih prethodno navedenih atributa. Isto se dogodilo i tri godine ranije s Unsung Heroes kada je ekipa doslovno ostajala bez daha, ponekog rebra ili fiksnog aparatića u žaru borbe. Ali to valjda tako biva s metaliziranim narodnim pripovijetkama i natprirodnim bićima koje je stvorila ljudska imaginacija u periodu poganstva s nadnaravnim osobinama u kojima glavni junak polazi od djetinjih snova u kojima pošteno brusi svoj mač i ide u svijet gdje će dalje kovati taj zanat, čija je fabula isprepletena fantastičnim elementima i cjeloživotnom težnjom za boljim životom.
[ fleshgod apocalypse ]

fleshgod apocalypse   © veda

[ fleshgod apocalypse ]

fleshgod apocalypse   © veda

Još jedna takva priča iz Helsinkija, grada gdje plamenovi vječno užarenih visokih peći, noću boje nebo crvenom svjetlošću i gdje visoki dimnjaci talionica i čeličana izbacuju dim s milijunima iskrica koje frcaju u zrak, koja je suvremenim trubadurenjem već treći put čeličnog čovjeka (hint za one koji ne znaju da je na latinskom ensi = čelik, a ferum = čovjek) dovela u naše krajeve.
[ fleshgod apocalypse ]

fleshgod apocalypse   © veda

To je priča u kojoj ne mogu poreći komercijalno bombardiranje mnogobrojnim bizarnostima čiji je korijen upravo u ovoj dalekosjevernoj državi, no gledajući njihov koncert nekoliko puta, učinilo mi se kako su nerijetko bendovi tog žanra ispunjeni velikim brojem bizarluka iako ona ovisi o interpretaciji izvođača. No, bez obzira na to, ovaj događaj o najvećem junaku u univerzumu još će se neko vrijeme prepričavati jer je naočigled mnogih lokalnih patriota kratkim trzajem svojih instrumenata istopio temelje Vintača.
[ ensiferum ]

ensiferum   © veda

Ponukana mainstramom metalne folk scene, započela sam tekst headlinerom pa sam ih odlučila poredati abecednim, umjesto kronološkim redom.

Moj radar je bio usmjeren na talijanski tehnički death metal, prema Flashgod Apocalypse, možda zato što dosad nisam imala sreće s njima, ne znam, ali sam shvatila da mogu uživati, pa čak se i poistovjetiti s glazbom koja postoji zbog zabave, a ne radi ljepote umjetnosti jer se bavi tugom i destrukcijom. Znam da sad to sve zvuči kao neka srednjovjekovna tlapnja, spoznaja iz vremena kada znanstvena spoznaja nije postojala, ali eto, njihova glazba me tome poučila, a ja sam glazbi spremna povjerovati!
[ ensiferum ]

ensiferum   © veda

[ ensiferum ]

ensiferum   © veda

Nadalje, ne želim ulaziti u psihologiju prvog i meni posljednjeg danskog benda Heidra jer imam neku maglovitu spoznaju, pa bi to više predstavljalo napor nego zabavu, iako okvirno, cijela ta bipolarnost, taj crno-bijeli kontrast mi se čini sasvim logična, premda banalna i pojednostavljena verzija onog što je već viđeno. U nekim trenucima prevladava jedno, u nekima drugo, oni koji mogu odabrati što će ih voditi, mogu se smatrati sretnima.
[ ensiferum ]

ensiferum   © veda

I da se vratim onome što sam već na početku zaključila, a to je da "šokantnost", "kontroverza" i "različitost", na kraju ostaju samo komercijalni trikovi za pridobivanje neodlučnih masa koje neće ostati razočarane ishodom ovakvih koncerata jer bez obzira što je tematika bendova povijesno uistinu daleko, zahvaljujući upravo njima, ona nam postaje opipljiva i iznimno bliska.

veda // 17/04/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Heidra:
1) Awaiting Dawn
2) Witch of Prophecy
3) The Eyes of Giants
4) Betrayal
5) Sworn to Vengeance
6) Wolfborn

Fleshgod Apocalypse:
1) Marche Royale
2) In aeternum
3) Minotaur (The Wrath of Poseidon)
4) Cold as Perfection
5) The Violation
6) Prologue
7) Epilogue
8) The Fool
9) The Egoism
10) The Forsaking

Ensiferum:
1) Intro
2) Axe of Judgement
3) Heathen Horde
4) Guardians of Fate
5) One More Magic Potion
6) Treacherous Gods
7) Warrior Without a War
8) From Afar
9) Wanderer
10) Two of Spades
11) My Ancestors' Blood
12) Twilight Tavern
13) Lai Lai Hei
- bis -
14) Mourning Heart
15) Tale of Revenge
16) In My Sword I Trust
17) Iron
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*