home > koncert > THEM MOOSE RUSH @ Močvara, 12/05/2016

kontakt | search |

THEM MOOSE RUSH @ Močvara, 12/05/2016

Them Moose Rush pamtim još od njihovih početaka, kad su se i zvali drugačije, stalno nešto čujem o njima; turneje, kritika ih hvali, nastupi na festivalima, publika ih hvali,… Što mi je izrazito bilo drago jer se sjećam kako im u lokalnim krugovima nisu prognozirali uspjeh s obzirom na to da pjevaju na engleskom i zbog par drugih popratnih razloga. Ali ovaj bjelovarski trio koji za sebe kažu da imaju specifičnu viziju noise, prog, retro-modernog rocka bio je vjeran sebi te se za njih pročulo, a sinoć sam ispred terapije imala priliku prisustvovati njihovom prvom samostalnom koncertu.

Uspjeh je relativan pojam na domaćoj glazbenoj sceni pa o njemu neću previše. No zanimljivo je da su dečki kao predgrupu pozvali koprivnički instrumentalni trio Rens Argoa (iako imaju stvari s vokalom, sinoć su u potpunosti nastupili instrumentalno).
[ them moose rush ]

them moose rush   © kata.strofa

Instrumentalni bend i bend koji pjeva na engleskom… tko ima više šanse za spomenuti uspjeh, i koliko to uopće ima veze s onim što sviraju? Ne znam. To mi nekako nije uopće (sinoć bilo) važno, ali uvijek se kao prvo ističe pri opisima pa sam morala i ja na tom tragu. Ono što znam da su sinoć ova dva benda iz maltene susjednih gradova (ali koji žive i rade u Zagrebu) funkcionirali kao odlično zaokružena cjelina.

Prvi Rens Argoa s nekim kašnjenjem od pola sata. Ne volim kad koncerti tijekom tjedna kasne, posebice ako ovisiš o javnom prijevozu, a sutra radiš/studiraš, ali što je - tu je. Koliko su svirali, ne znam - bilo je pomalo kao u transu. Svidio mi se njihov trud vidljiv i u vizualnom dijelu koncerta. Spoj zanimljivih svjetala na reflektorima (koje dugo ili nikad nisam vidjela u Močvari na domaćim bendovima) i projekcije animacija na pozornici stvorile su odličnu atmosferu. Ponekad su tako zabljesnuli u potpuno bijelim animacijama, a ponekad su preko njih bile bijele točke, dok su se reflektori doimali kao neki lampioni (posebice na fotoaparatu). Definitivno pohvala za ozbiljno shvaćen koncert. Kad danas publika na koncertima dobar zvuk uzima zdravo za gotovo, svakako je dobrodošlo vizualno ih impresionirati.
[ them moose rush ]

them moose rush   © kata.strofa

Nisu se puno obraćali publici, koje je iz pjesme u pjesmu bilo sve više, a svakako su odlično odabrani kao uvod u ono što slijedi. Žanrovski bliski - raznolikost na tragovima progresivnog rocka s pomalo psihodeličnim zvukovima.

Rens Argoa puno je dublja priča i koliko uspijevam pohvatati čitavi koncepti njihova dva albuma otvoreni su za raznolike interpretacije.

Iako postoje dosta dugo (od 2010.!), još su jedan od podcijenjenih domaćih izvođača.

S obzirom na to da je koncert dosta kasnio, stanka između bendova nije bila duga, vjerojatno samo za izmjenu opreme.
[ rens argoa ]

rens argoa   © kata.strofa

Pojava Them Moose Rusha stvorila je i onaj definirani prvi red u publici koji se često izgubi na malim koncertima.

Od samog početka žestoko, tek nakon par pjesama, Nikola na vokalu pozdravio je publiku, i za one koji nisu znali, oni su Them Moose Rush iz Bjelovara.

Vokal zaista jest prvo što upada u uši, a i oči kod TMR-a. Visoki tonovi koje s lakoćom dovodi do ekstremnih dionica te isto tako lako vraća.
[ rens argoa ]

rens argoa   © kata.strofa

TMR su nas počastili i zanimljivom obradom Zeppelina i pjesmom "Dazed and Confused" nakon kojeg je odmah uslijedio jedan od njihovih poznatijih singlova "Dark Sun". Učinilo se kao dobra cjelina, a i sad su bili logični Zeppelini kao glazbeni utjecaj/uzor, koji se možda na prvu teže prepoznaje.

Kvalitetno odrađen prvi samostalan koncert, s repertoarom od 17-ak pjesama, bez puno sentimentalnosti; glazbeni izričaj govori sam za sebe. Kako kod Them Moose Rusha, tako i kod Rens Argoe.

kata.strofa // 13/05/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*