home > koncert > FROZEN FOREST, SPEEDCLAW, BLÅK MONASTERY, 17.VI 2016., Attack, Zagreb

kontakt | search |

FROZEN FOREST, SPEEDCLAW, BLÅK MONASTERY, 17.VI 2016., Attack, Zagreb

Proteklog petka u Attacku se skupila underground ekipa metalne domaće scene pri čemu treba zahvaliti ljudima iz organizacije što su se pobrinuli da ovaj, doduše, mini spektakl prođe s najboljim optimalnim mogućnostima. Prije svega to se odnosi na fino uštelan zvuk koji me vrlo umornog od posla, a i prilično bijesnog, frustriranog i razočaranog nakon one stupidarije naših navijača na Euru 2016. u Francuskoj prilikom utakmice s Češkom zbudio kad sam sjedio u dvorištu slušajući tonske probe. Odmah sam prepoznao "Spider cures fever" Frozen Foresta zbog kojih sam i došao na koncert, te sam ovom prilikom obavio i interview s njima koji će biti objavljen u dogledno vrijeme. Zvuk je bio vrlo dobar već na samim tonskim probama i nisam primjetio da je bilo nekih oscilacija prilikom samih koncerata.
[ Speedclaw ]

Speedclaw   © Horvi

Prvi bend bili su riječki SPEEDCLAW, oldschool četverac koji je opičio svoju varijantu speed metala predstavivši svježe objavljen EP "Iron Speed". Zanimljivih su gabarita s velikom dozom eklekticizma u razaračkoj spregi hardcore tempova, teških riffova, dostatno vijugavih melodija, ponekih catchy solaža, no za tekstove nisam baš najsigurniji oli su svi na engleskom ili su ponešto izveli i na hrvatskom jer je frontmen na basu spominjao neke lokalne riječke likove o kojima im govore pjesme. Inače frontmen je bio vrlo riječit i duhovit ostavljajući dojam macho zabavljača, a malo su imali nekih poteškoća s bas pedalom, pa su nakratko prekinuli svirku, no to ništa bitnije nije poremetilo sveukupan utisak šarmantnog i energičnog benda kojeg valja ponovno vidjeti u Zagrebu.
[ Frozen Forest ]

Frozen Forest   © Horvi

FROZEN FOREST su dokazali po tko zna koji put da su jedan od najkreativnijih i najoriginalnijih hrvatskih black metal bendova. Obavijeni u specifičan image s iscrtanim maskama na licu, gustom maglom, crnim svijećama ispred pozornice i ikonografijom kozje lubanje, crnih grala, mirisnih štapića na crnom oltaru i velikim transparentom s logotipom benda svirku su otvorili s "Claws of infinity", jednom od 6 izvedenih pjesama s nedavno objavljenog debija "Ancient Ritual" nižući potom "Devils grin retaliation", "Glorious sun", "Evil metal", "Spider cures fever", te "Endless cloud". Svirka im je nevjerojatno čista i kompaktna, uigrana, bogata vraškim tehnikalijama gitariste i pjevača Mihovila koji perfektno barata i u komunikaciji s publikom neprestano je animiravši odmjereno usmjerenim indukcijama, a pjesme su vrlo dobra preslika studijskog rada sa svim kompleksnim aranžmanskim zahvatima, breakovima i energijom koja ne jenjava izuzev u nekim laganijim dionicama s kojima nadograđuju samu infrastrukturu kompozicija.
[ Frozen Forest ]

Frozen Forest   © Horvi

Ovakav profi pristup u svim aspektima nije rijedak slučaj u našem undergroundu, ne samo metala, već i drugih žanrova (punk, hardcore, industrial, post-rock...), ali Frozen Forest spram mnogih isijavaju svjetskim šmekom i zvuka i svirke i imagea, te kompletnog dizajna. Da sam igrom slučaja neupućen pristigao na njihov nastup komotno bih pomislio da je ovo neki inozemni bend negdje iz Skandinavije, zapadne Europe ili USA jer su u tom aspektu upravo bezecirani na detaljno razrađen sveukupan koncept žanra. Do konca set liste otprašili su još dvije stvari (obradu Metallice "Call of Ktulu"), te staru "Ancient Ritual" po kojoj je album i dobio ime.
[ Frozen Forest ]

Frozen Forest   © Horvi

Na moju žalost, zagrebačke Blåk Monastery koji su promovirali debi album "E.W.I.L.A.T.O.M." nisam uspio dočekati zbog velikog umora koji me strpao na stol u čošak pored miks pulta gdje sam skoro zaspao. Da nije bilo momka koji se brinuo o bendovima svako malo istrčavajući na pozornicu popravljavši kablove, stalke i ostalu konfiguraciju, pao bih na stol, ispružio se i odhrkao dobru rundu kao što mi se desilo na In Flames prije par godina u Boogaloo. No, ovo ni u kom slučaju nije bila neka uspavanka. Umor je umor, a protiv toga se ne može čak niti kada topovi gruvaju.

horvi // 20/06/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*