home > koncert > ROBERT PLANT & THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS, Pula ; 30.07.2016

kontakt | search |

ROBERT PLANT & THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS, Pula ; 30.07.2016

Putovati, ne svojim autom, iz Varaždina do Pule i natrag, pokazalo se pravim poduhvatom i avanturom s nekoliko presjedanja i promjena nekoliko kopnenih prijevoznih sredstava. No, s druge strane, bilo je i zanimljivo kroz prozor promatrati automobile kako stoje u kolonama na autoputu i istarskom ipsilonu dok se ti lijepo voziš. Špica turističke sezone, posjeta Vladimira Valdimiroviča u susjednoj deželi i početak "ferragosta" se na HŽ nisu odrazili pa sam većinu puta bio sam u kupeu.
Sumnjam da bih išao na takav put da u pitanju nije bio koncert Roberta Planta i njegovog pratećeg banda The Sensational Space Shifters čiji posljednji album mi je sigurno među top-five u zadnjih 5 godina. A i "Raising Sand" se već dugo vrti kod mene, iako smo, kasnije se ispostavilo,s tog albuma dobili "nothing" odn. ni zrno pijeska.
Isto tako sam se nadao da će koncert proteći više u znaku njegovog solo-rada nego onog sa Zeppelinima ali tu sam se prevario. Na sreću "Stairway to Heaven" nismo čuli ;-)
Inače je ovo bio moj prvi posjet pulskoj Areni koja je impozantna i izvana i iznutra a kad se popunila ljudima, atmosfera u njoj je zaista bila posebna i mistična. Pokazalo se to kao puni pogodak i pravo mjesto za glazbu koju Robert Plant u zadnje vrijeme radi. Glazbu koja je na čudan način spojila afričke i orijentalne utjecaje s trip-hopom, bluesom i hard-rockom. Bravo za organizatora (Nu Coast) za odabir lokacije.
[ LQ ]

LQ   © lfdk

Večer je počela točno na vrijeme s nastupom, već etablirane, Lovely Quinces koja je s novom frizurom vrlo sigurno odradila svoj polusatni nastup iako je prije početka izjavila da se uplašila (da se fino izrazim) kad je vidjela broj prisutne audijencije. Dunja je učestalim koncertiranjem već stekla svoju publiku i na ovakvim velikim događajima. Dobar glas se daleko čuje pa je i publika jako dobro reagirala na njezin nastup i prepoznala pjesme poput "Wrong House" koje su već postale pravi mali underground hitovi.
[ arena ]

arena   © lfdk

Ispunjena Arena sad je već nervozno cupkala uz stare rock & roll i rhythm & blues hitove ali točno u 21 sat 6-člani band, a malo za njima, i Robert Plant izlaze na stage i počinju svoje putovanje s "Poor Howard" i "Turn it up" s zadnjeg albuma. Odličan zvuk i dobro raspoloženi Robert Plant uz često animiranje publike na ritmično pljeskanje, spretno kombinirajući novije uratke sa hitovima Led Zeppelina kojih je bilo, za moj ukus, malo previše. Za veilku većinu ljudi to nije bilo tako jer sam među starom i mladom publikom vidio barem 1000 Led Zeppelin majica u 100 raznih verzija. Fanovi Led Zeppelina su svakako došli na svoje jer su dobili i ono po što su došli a to su bile "Whole lotta love"; "I'm gonna leave You", "Black Dog" te "Rock and Roll" i "Going to California" na drugom bisu.
[ RPSSS ]

RPSSS   © lfdk

Olakotna okolnost za poštovatelje Plantovog stvaralaštva novijeg datuma je bila ta da su navedene pjesme Zeppelina ipak bile u drugačijim, kraćim i modernijim aranžmanima u kojima se našlo mjesta i za sampleove ali i za afričke instrumente i udaraljke.
Jedino je "Going to California" na drugom bisu ostala u nekom svom izvornom obliku i time bila vrhunac večeri uz odlične i nabrijanije verzije novijih pjesama poput "Little Maggie" ili pak predivne "Rainbow".
[ RPSSS ]

RPSSS   © lfdk

Za kraj bi svakako trebalo spomenuti i Sensational Space Shifterse na koje Robert Plant često skreće fokus naglašavajući zajedništvo , "bendovsku spiku" te kreativnu interakciju i inspiraciju. Posebno je u nekoliko navrata istaknuo Gambijskog (zap. Afrika) multiinsgtrumentalistu i pjevača Juldeha Camaru. Njegovi side-kicksi Justin Adams te John Baggot (Massive Attack) ionako su već u redovitoj postavi koja funkcionira savršeno. Plantov glas je naravno posebna priča. S tim se treba roditi.
[ RPSSS ]

RPSSS   © lfdk

Nakon nekih 90 minuta sve je bilo gotovo što je, zbog kratkoće, još jedan mali minusić uz onaj s "previše Zeppelina za moj ukus". Međutim, tehnička izvedba, zvuk i atmosfera u amfiteatru s lakoćom pobijaju te male minuse i daju ovom događaju visoku ocjenu.
[ arena ]

arena   © lfdk

le figuar de kranque // 01/08/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*