home > koncert > Repetitor, Spiridon @ Tvornica Kulture, 2.12.2016.

kontakt | search |

Repetitor, Spiridon @ Tvornica Kulture, 2.12.2016.

Uspjeh Repetitora je dosta čudna, a opet tako jednostavna stvar. Naime, sviraju potpuno nekomercijalni minimalistički garažni post-punk koji po nekoj logici ne bi trebao prevazići okvire klupske scene. Radi se o bendu koji je do šire baze poklonika došao čistom upornošću i nepretencioznošću. Prvi album je bio simpatičan i privukao je pažnju mnogih, ali nije bio ništa posebno niti revolucionarno da bi generirao tako masivnu podršku. Ono što je bilo posebno i revolucionarno su nastupi uživo koji realno pokazuju o kakvom kalibru izvođača se radi. Kada dodamo još i to da negdje od 2009. godine do sada nije prošla godina da nisu nastupili barem jednom u Hrvatskoj pa stoga i ne čudi da su uspjeli samostalno napuniti Veliki Pogon usprkos dosta velikim vremenskim razdobljima između albuma koji im ionako nisu najjača strana.
[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

Kao podršku su pozvali Spiridon iz Makarske. Spiridon je također trio koji zvuči dosta slično Repetitoru, samo sa više post-punk utjecaja. Glazba im se satoji od ritmičnog noiserskog rokijanja isprepletenog prijetećim parolama sa političkim predznakom basista Martina Brbića čiji vokal najviše podsjeća na Gileta u najranijim danima Električnog Orgazma. Zapravo cijeli zvuk benda bi se mogao opisati kao Električni Orgazam u slučaju da je osnovan jedno desetak godina kasnije nego što je stvarno osnovan. Odsvirali su veći dio albuma prvijenca Krik iz 2014. godine kojeg se može skinuti sa Bandcamp stranice. Stav imaju, glasnoću imaju, znaju napisati smislenu pjesmu samo što im je ova pozornica bila pomalo neadekvatna. Zvuči kao oksimoron, ali ova velika pozornica im je više oduzimala slobode nego što im je davala. Treba ih doživjeti u znojavoj atmosferi malog kluba, to je njihov prirodni okoliš. Publika se već tad okupila u ovećem broju i odlično je reagirala na nastup. Nakon ovog nastupa, mislim da im napuniti neki klub ne bi trebao biti problem.
[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

Repetitor su već nebrojeno puta nastupili pred hrvatskom, znaju što ta publika od njih očekuje i znaju što oni mogu dati. To su i dali. Na prvih par pjesama gitara je bila malo mutna i nije rezala onako kako je trebala tako da su uvodne Šteta, Pukotine i Dostupni i Laki prošle ispod radara. Tek na pjesmi sa novog albuma Biću Bolji je zvuk bio poštelan onako kako treba. Iako su promovirali najnoviji album Gde Ćeš, set lista se sastojala od pjesama ravnopravno raspoređenih sa svih albuma. Tako su hitoidne pjesme sa prvog albuma poput Ja, Deset Puta Nedjeljno, Zli Sin, Životinje i Teško Hodam bile predviđene za zborno pjevanje, pjesme sa drugog albuma poput U Pravom Trenutku i Djevojke idu u Minhen su bile predviđene za pokazivanje sviračke moći i snage dok su pjesme sa novog albuma Gde ćeš, Jataci, Crvena, Ekspedicija i Beskraj bile predviđene za pokazivanje drugog, progresivnijeg lica benda kao i smjera u kojem bi se mogao kretati u budućnosti. Miješajući ovako različite stilove i pristupe, svi nedostaci prisutni na studijskim albumima su poništeni sirovom energijom i beskompromisnošću koja se jednostavno prelijeva iz benda. Bend je svirački izvukao najviše iz svog minimalističkog pristupa tako je Boris između izvlačenja najneugodnijeg zvuka na gitari i pretvaranja istog u nešto što zapravo stvara ugodu našao vremena i za stagediving. Basistica Ana-Marija je nešto najsimpatičnije što se pojavilo na regionalnoj alternativnoj sceni, a bubnjarica Milena je čudo prirode, kako nešto tako naizgled krhko može sa tolikom snagom i, što je najbolje, guštom, uništavati bubnjeve, to je pitanje koje si iznova postavljam na svakom njihovom nastupu. Ovdje treba spomenuti pravog junaka nastupa, a to je neimenovani roadie koji je u više navrata spriječio organe gonjenja da interveniraju kada je Boris dao dopuštenje da se prostor između ograde i pozornice koristi kao fan pit.
[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

Iskreno nisam očekivao da će Velliki Pogon biti ovako dupkom pun. Mislim, znao sam da Repetitor imaju neki status i ugled, ali da će ovako privući mase... Što je najbolje, velika većina publike je ravnomjerno sudjelovala u koncertu, što znači da se nije radilo o novopridošlicama već o veteranima. Kada se samostalno napuni Veliki Pogon, sljedeći korak može biti samo veći prostor što smatram da ne bi trebao biti veliki problem ostvariti pogotovo poznavajući radnu etiku i odnos sa publikom. Nema šta, Repetitor još uvijek na vrhu.
[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

[ Repetitor ]

Repetitor   © Edita Sentić

tomislav // 03/12/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*