home > koncert > PMS 84, Rixe, Eke Buba, U.B.T. @ Akc Attack, Zagreb 16/04/2017

kontakt | search |

PMS 84, Rixe, Eke Buba, U.B.T. @ Akc Attack, Zagreb 16/04/2017

Ove nedjelje u Attacku se održao odličan pank koncert na kojem su nastupila 4 vrhunska benda. Riječ je o Pms 84 iz Portlanda, Oi! pankerima Rixe koji djeluju na lokaciji Pariz - London te domaćim podrškama Eke Buba i U.B.T. Kako niti jedan od stranih bendova nema facebook stranicu, morala sam po eventima iz drugih gradova saznati detalje njihove dva i pol tjedna dugačke i cijelim teritorijem kontinenta široke europske turneje.
[ publika ]

publika   © tuna

Za potrebe ovog giga oprema je s pozornice bila spuštena na pod pa se tako obujmom prostor Attacka smanjio te je zbog toga bilo više naguravanja, a i izgledalo je kao da ima više ljudi. A čini mi se da je publike na ovom gigu i bilo više nego na prethodnih nekoliko, stoga da su oprema i set bubnjeva i bili smješteni na stejđu, Attack i dalje nebi izgledao poluprazno. Ovi bendovi su zainteresirali i privukli veću količinu ciljane publike. Zasluženo!
[ U.B.T. ]

U.B.T.   © tuna

[ U.B.T. ]

U.B.T.   © tuna

Prvi su nastupili U.B.T. iliti Unhindered By Talent, vjerojatno po nazivu prvog albuma crust/grindcore heroja Sore Throat. Ova 3 momka iz Zagreba i Čakovca praše beskompromisnu hardkor pankčinu na tragu oldskul britanske i/ili skandinavske škole. U ritam sekciji benda prisutan je samo bubnjar, jer nemaju bassista (iako na internetu piše da imaju - laži i prevare!) stoga im je zvuk dosta kaotičan jer nema tih milih bass vibracija da sve upotpune. Međutim to nikako nije minus za bend jer samim tim što bubnjevi više dolaze do izražaja bend zvuči još brže i izvornije. U 20-ak minuta energičnog nastupa predstavili su nam svojih 9-10 stvari od kojih dio možete poslušati na njihovom bandcamp profilu, a drugi dio su bile nove stvari koje su, za razliku od onih s dema, napisane i otpjevane na hrvatskom jeziku. Jedino je mala šteta što se publika uz njih taman počela zagrijavati pa je bilo malo prerano da se stvori neki ozbiljniji pogo, kao što je bio slučaj s idućim bendom, Eke Bubom.
[ U.B.T. ]

U.B.T.   © tuna

[ eke buba ]

eke buba   © tuna

Ovaj zagrebački trio je, sudeći po odazivu i reakcijama publike, u 6 godina postojanja postao prilično popularan u matičnom gradu. Kako i nebi kad praše jako kvalitetni galopirajući hc punk s garažno-rokenroliziranim zvukom gitare koja im daje nepresušivi šarm, pa čak i zvuk svjetskog benda! Za vrijeme njihova nastupa atmosfera u Attacku je bila najluđa i najrasplesanija te večeri. Čak mi se uspjelo dogoditi da prilikom pokušaja izbjegavanja i/ili ulaženja u pogo sama sebi prolijem par decilitara gemišta iz čaše po cijeloj faci. Ovog puta njihova svirka nije bila ništa manje odlična nego kad sam prethodni put pisala o njima, stoga nemam nešto posebno za nadodati o njihovom nedjeljnom nastupu. Eke Buba često svira po Zagrebu i okolici pa ako ih do sada slučajno niste čuli uživo, obavezno to učinite prvom prilikom!
[ eke buba ]

eke buba   © tuna

[ publika ]

publika   © tuna

[ pms 84 ]

pms 84   © tuna

Headlineri Pms 84 nastupili su treći. Otprašili su tako dobar gig da mi i dan-danas zuji u glavi. Toliko bolesno kvalitetan pank bend Attack nije već dugo ugostio! Kod njih prvo u oči upada vizualni izričaj, i to najviše bubnjar fluorescentno zelene kose i simpatična prijateljski nastrojena basistica sa zelenim bassom. Što se tiče muzičkog izričaja, najviše mi se ipak svidio njihov hopsajući, no istovremeno razarajući ritam na bubnju. Meni je to izvorni UK82 zvuk s klasičnim, a opet specifičnim riffovima pri čemu ničim ne odaju dojam da su američki bend koji postoji tek nešto manje od 5 godina.
[ pms 84 ]

pms 84   © tuna

[ pms 84 ]

pms 84   © tuna

[ pms 84 ]

pms 84   © tuna

[ pms 84 ]

pms 84   © tuna

Iako su Pmsovci postojanjem kratkog staža, njihova popularnost rapidno raste pa će tako osim ovog Euro toura, već idući mjesec zasvirati u Kanadi s top imenima hardcore punk scene. U nešto više od pol sata nedjeljnog nastupa oderali su 10-ak pjesama s 3 dosad izdana ep albuma i split ploče Easy Way Out koju su za potrebe ove turneje izdali s kolegama iz kombija Rixe. Raspametili su publiku pa pogo nije stao sve do zadnjih taktova. Moram priznati da jedino malo žalim što ih neću imati priliku ponovno gledati na ovoj turneji.
[ pms 84 ]

pms 84   © tuna

[ rixe ]

rixe   © tuna

[ rixe ]

rixe   © tuna

Posljednji su nastupili francuski Oi! punk trio Rixe. Kaos i metež koji su prouzrokovali Pmsovci, po mom mišljenju, teško da bi išta te večeri moglo nadmašiti, pa je koncert Rixe-a s moje strane popraćen u daleko mirnijem tonu. Rixe praši oi! punk sporijeg tempa, no to srećom nije prouzrokovalo stagnaciju ili pad atmosfere i tempa čagice. Očito je da je dobar dio publike došao baš zbog njih. I to ne čudi jer oi! bendovi u Attacku nastupaju svega nekoliko puta godišnje, a takvi koji uz to još i pjevaju na francuskom još i manje. Kod Rixe-a se odmah primjeti ta besprijekorna usviranost. Toliko su bez greške da su čak zvučali nekako glasnije nego ostali bendovi te večeri. Za vrijeme koncerta primijetila sam da dosta ekipe u publici zna liriku što me malo začudilo jer ne znam baš puno ljudi koji pričaju francuski. Njihov nastup brzo je završio, a potom su išli još malo popiti s ekipom i onda na zasluženi odmor jer ih je idući dan čekao nastup u Budimpešti!
[ rixe ]

rixe   © tuna

[ rixe ]

rixe   © tuna

U kasnijem razgovoru s ekipom u dvorištu Medike popričala sam s Anyom, bassisticom Pms84 koja mi je rekla kako joj je ovo uz Barcelonu bio zasad najbolji gig na turneji pa nam stoga kao publici svaka čast. Ekipi iz bendova želim sreću i uživanciju na ostatku turneje, a nama želim ubrzo opet ovakav neki pank gig!

lejapeja // 18/04/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*