home > koncert > Krankšvester, Bruto Geto, Ganja $iljo @ Regenerator, Zabok 07/04/2018

kontakt | search |

Krankšvester, Bruto Geto, Ganja $iljo @ Regenerator, Zabok 07/04/2018

Zagorje i hip-hop kao da su intuitivno dva nespojiva termina unutar jedn rečenice. Ipak 'Regić' ne samo da je sintetizirao ova dva pojma, već je od njih napravio novelu. Početak iste je u jeftinim kartama koje su privukle mnogobrojnu mladu publiku, oko 10 uvečer pretvorenu u bombastičnu masu sa, začudo, bocama vina. Energija je lebdjela zrakom dok se iščekivanje, skup s alkoholnim delirijem moglo čuti koliko i namirisati. Ganja $iljo, lokalni trap reper te omniprisutan Krankšvester bili su primjetno priželjkivani dok se prema Bruto Getu odnosilo kao kakvom nepoznatom interludiju. Unutar te zbrke alkohola, entuzijastične nabrijanosti i deranja kretao se i Ganja $iljo, polako od skupine do skupine, dok se naposljetku nije osjećao spremnim za svoj prvi nastup. Popevši se na pozornici poveće hale skupio je zavidnu publiku od stotinjak ljudi počevši tako ovu zabočku hip-hop ekstravaganzu

Ganja $iljo
Moj osoban stav prema trapu nije pozitivan, no isto tako ne poričem mogućnost kvalitetnog nastupa unutar žanra. Možda sam nezreo u tome da se mogu zabaviti s bezbrižnom, egoističnom gangster fantazijom, ma koliko repetitivnoj. Ako izvođač ima dobru snagu i barem slušljivost izvedbe te uspijeva u naumu, u ovom slučaju stavljanja slušatelja u cipele hardcore mamojebača, to nije loš nastup. Ganja $iljin doček mi je dao iluziju toga da me čeka upravo to, bilo ozbiljno ili ne. Na žalost, ne mogu reći da je $iljinih 25 minuta slave prošlo toliko glatko.
[  ]

Unatoč konstantnom kretanju i očitom trudu koji je ulagao, koji uistinu cijenim, ovo nije bilo ugodno iskustvo. Konstantno ispadanje iz ritma i falšanje, nedovoljno izražen stav u prijenosu tog trap "ja sam jak" iskustva... Sve su ovo detalji koji su pridonijeli nekohezivnosti i sveopćoj tragikomičnosti nastupa. Na kraju dana $iljin se opus svodi na prosječan trap. DJ je svirao prosječne trap mixove s već viđenim tematikama sexa i droge recitiranih u ispodprosječnoj formi, bez popratnog flowa ili specifičnosti. Drrraovi i Woovi činili su se forsiranim, a na 'Glup' je 'pjevanje' bilo fizički teško čuti. Čak je i, po mojoj pretpostavci hype-man, lik obučen od glave do pete u Adidasu koji je na pozornici probdio cijeli nastup, bio nezainteresiran kljucajući s DJ-em većinu vremena.
[  ]

Naime ono najtužnije ipak nije $iljo koji je davao sve od sebe da zadovolji poveću publiku prvi put na pozornici, najtužniji su ipak glasovi podržavanja te popratni pljesak. Činjenica da je Ganja $iljo lokalni fenomen, svojevrsni meme jest gdje se mute granice ironije i realnosti. Nitko u toj prostoriji ga nije shvatio za ozbiljno, nadalje nitko u toj prostoriji se nije smijao njegovoj ironiji, ako takva uopće postoji, s njim, već su se smijali njemu kao takvom. Želje za bisom nije bilo... Tragičnost u cijeloj priči je da nitko taj nastup nije želio, želja je bila samo za prilikom Ganja $ilje, lokalnog trap repera, i samosvjesnom smijanju tome da je on na bini. Ono što me najviše izdeprimiralo je ipak bila pjesma 'Ponovno u kuch(k)i' gdje je zadovoljavajuća razina flowa i kohezivnosti bila postignuta skup s maglom i zelenim svijetlima. Tužna je to činjenica jer je $iljina meme persona vrlo lako moguće sabotirala bilo kakav potencijal koji je imao za budućnost, već u samom startu.
[  ]

Bruto Geto
Ni 15 minuta nije prošlo kad se Bruto Geto uz zvuk megafonskih sirena popeo na pozornicu. Odmah primjetna je rock postava basa, bubnja, gitare i vokalista, a još primjetnija njihova usklađenost, koliko u odjeći, toliko u gibanju po pozornici. Vidjevši ih već jednom bio sam oduševljen te sad u strahu razmišljao netom prije brutalnog Bruto Geta je li moja tadašnja euforija bila od vina i šoka il istinskog talenta. Na moju iznimnu radost prva primjetna stvar nakon bjelodanih je da im nastup nije bio ništa manje kreativan, inteligentan, zabavan, raznovrstan i sve u svemu kvalitetan. Možda na drugi pogled, ali definitivno unutar prve pjesme primjetne su i kombinacije brzih i žestokih vokala punih vriskova s distorziranim, eksplozivnim zvucima, kombinacije koje se uspoređuju s političkim angst strojem 'Rage Against The Machine', komparacije po meni daleko od istine.
[  ]

'Rage' je miješao metal, rock, rep i pomalo funka što je zavidno. Bruto Geto cijelu priču nekako zgrušava u 45ominutni nastup dodajući etna, bluesa i raznolikijih vrsta hip-hopa, sve fino umotano u samosvjesniji i komičniji set s ogromnom dozom pozitivnosti. I dok na trenutke ovo uistinu postane previše te malo neorganizirano, fascinantno je što je na kraju cijeli nastup ispao više nego kohezivan održavajući visoku te balansiranu dozu kvalitete, smijeha i jačine. Fizički kontakt s publikom stvarao je dozu intime dok su skokovi, improvizacije te razni visoki zvuci radili antitezu kaosa koji je u jednom trenu i rezultirao šutkom, doduše kratkotrajnom. Inkluzija sorte metal back-vokala periodično dignutog iz ralja publike podigla je analogno i ostatak slušatelja na najmanju naznaku umora, naznake rijetko viđene zbog vrsnog korištenja megafona kao instrumenta. Dotični nije samo naglasio vokal, već i cijeli flow nastupa koji je sam po sebi dvoranu punio životnom energijom. Sve ovo u kombinaciji sa šizofreničnim svijetlima nakon nekog je vremena ponovno privuklo ljude u prve redove te ih pridobilo kreirajući skokovitu i nabijeno euforičnu atmosferu najbolje prikazanu u grupnom plesnjaku na cigansku blues pjesmu.
[  ]

No ono što me fasciniralo prvi put, a ove subote još više, jest koliko je njege stavljeno u to da Bruto Getov nastup bude jedno uokvireno djelo. Izuzev fantastičnog baratanja s publikom te znanja kada odsvirati rockeriju, a kada parodiju 'Killing in the Name Of' s neartikuliranim zvucima. Izuzev truda uloženog u to da svaka pjesma bude svoja priča koja nas uvlači u brutalni geto njihovog ciničnog svijeta. Ne, izuzev svega toga nalaze se ponavljajući glazbeni, ali i verbalni motivi. "Dame i gospodo", "ima nas tisuće" i "kad padne mrak". Određeni riffovi, crno-bijela odijela i teme revolucije sve su suptilni detalji koji umu predočuju sliku. Zavijeni velom magle teško se ne osjetiti kao dio raje nabrijane, vođene zaluđenim zvucima ovih manijaka. Možda čitam preduboko jer je bis ipak bio metal verzija 'Gabera' koji bi pobio tu tezu, ali čini mi se da ispod komedije i samosvjesnosti Bruto Geto ima važnu poruku, bila ona istinski politička ili u jedinstvenom osjećaju dijela moćne mase unutar glazbenog događanja. U svakom slučaju, oduševljenje mi nije posustalo, a poštovanje za ovaj doskora hit od benda mi se samo podiglo. Da je vokal bio nešto jači napisao bih ono klišej 10/10.
[  ]

[  ]

Krankšvester
Već poznati dinamični duo Setta i 3ki stila na pozornicu su se stali sa zvucima 'Mortal Kombata' i počeli svoju apsolutnu satiru društva. Krankšvester je polarizirajuća grupa koliko zbog vulgarnosti toliko i zbog sprdanja pola današnjeg društva, no dupkom se sada puna dvorana nije složila s hejterima. U jednu je ruku ova dvorana bila više od pola provoda, skačući mahnito rukama dosta je redova učinila Krankšvesterov nastup spektaklom. Svaki hit bio je popraćen usklicima, mahnitanjem te na kraju deranjem "idemo dalje DJ". Energija ove dvojice također je neporeciva, a njihova sinkronizacija se nadopunjuje do mjere gdje je teško jednog zamisliti bez drugog. Izuzev toga je teško reći previše toga jer se čini da Krank nije davao 100% na 100% koncerta.
[  ]

Sve je to bilo daleko od lošeg, flow im je više nego dobar, kao i uvijek. Za razliku od $ilje tvrdoća se ovdje barem čini iskreno, a satira me uistinu nasmijala na određene momente. Od organizacije se nije moglo više očekivati s mnogo dima i primjereno robotičnim svijetlima, eventualno se malo pretiha matrica može zamjeriti. Ipak uz sve te kvalitete, nastup je manjkao određene supstance. 'Liz liz', 'Dubai, 'Majko zovi dilera' i svi drugi hitovi za sve uzraste nisu loše izvedeni i dosta velik je dio publike ludio. No dosta je velik dio publike bio samo ok s tim. Dijelovi koji su sjajili bili su nježna izvedba 'Krutog'popračena flashevima mobitela te kratki Grindcore element. Glavni bi problem mogao biti u manjku entuzijazma, možda i u trajanju od sat i pol gdje je cijela shema izgubila udarac. Krankšvester budi ono poludementno stanje uma na afteru gdje je sve smiješno te uz to kritizira, sječe, i razbija. Ovo super radi uz zvučnik na partijima ili u želji za narcisoidno ismijavanje nižih nam pripadnika društva. Sat i pol vremena uživo ipak je malo puno ako uzmemo u obzir da je to glavna točka kvalitete.
[  ]

Trenutak koji su svi čekali naime bio je ugodno iznenađenje, parodija povrh same parodije. Desetominutna izvedba 'Gabera' koja je do kraja istrošila već iscrpljenu ekipu. Ono što je uistinu smjestilo trešnju na vrh ove tvrde i raznolike zagorske večeri bilo je masovno penjanje na pozornicu i usljeđeni ples s ekipom dok je u publici grmio pogo. Kaos koji pomalo i doliči Krankšvesterovoj tematici, ipak je bio više nego zabavan te iscrpan kraj ove novele.
[  ]

I tako je ispalo da su dva tako naizgled oprečna pojma, kompatibilna upravo zbog podobnosti svakog od izvođača za kaos i energiju, koje svi uzrokovali na jedan il drugi način. Ganja $iljo jer je meme, Bruto Geto jer su u riječima Vuce 'hevimetal', a Krankšvester jer je to Krankšvester. Zabavno i s dijelovima za pamćenje, gaže u 'Regiću' uvijek daju dobre novele, a ova bi se uslijed prepričavanja zapalila te ishlapila u obliku etilnih para.

jan vržina // 10/04/2018

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*