home > koncert > SCROLL + SKAUT, 3.IV 2007., KSET, Zagreb

kontakt | search |

SCROLL + SKAUT, 3.IV 2007., KSET, Zagreb

Uh što volim koncerte u KSET-u! Pogotovo kada sviraju dva ovakva mlada sastava koji imaju svoju publiku koja ih ponese gdje ne manjka feedback. Oba sastava su se pokazali odličnim izvođačima, a Skaut je potvrdio svoj visoki rejting na Cro-rock sceni ispunivši klub obožavateljima koji znaju sve njihove tekstove s prvijenca "Nož za dvoje" napamet.
[ scroll ]

scroll   © horvi

Scroll, relativno mlađi rock kvartet sa Zagrebačke Šalate koji postoji oko 4 godine i do sada ima nekih 20-tak koncerata (osim u Zagrebu, svirali su u Vrbovcu, Križevcima, Splitu i Trstu!!!), te ima jedan demo cd sa 7 pjesama, otvorio je ovu finu rock večer sa plesnim i brzim rock brojem "Bitter one". Kroz odabir vlastitih kompozicija "Slow motion picture", "P.ephenety", "Beauty as bait", "Broken mirror"..., izveli su i nekoliko obrada Pixies ("Where is my mind" i "U-mass") te hit "1000 years" (hmmmm, autora se ne mogu sjetiti) i kao završnu staru irsku folk skladbu "Rainy night in Soho". Kompozitorski su veoma čvrsti, sve skladbe su im otpjevane na engleskom jeziku, a tek povremeno pokazuju sitne aranžmanske nezgrapne zahvate, no to im se u trenutku koji traje 3-4 sekunde može oprostiti.
[ scroll ]

scroll   © horvi

Glazbeno su vrlo šaroliki, tako da na momente zvuče kao vrlo moderan rock sastav poput Bloc Party i Killers, u nekim skladbama se osjeti sitan prizvuk JSBE, koprivničkog Don't-a, Fugazija, Green Daya, RHCP, imaju i konotacije pop-punka, no najveći kreativni domet prikazali su u funk-rock instrumentalu "Mission". Također vole iz brzih ritmova odšetati u laganije vode (naslov "Beauty as bait") gdje se prikazuju s vrlo dobrim aranžmanskim zahvatima radeći malo bržu rock-baladu. Vokal im je odličan i momak ima smisla za dobar performance. Jedino im manjka malo bolji image u odnosu na vrlo modernu i podosta dotjeranu glazbu koju izvode. Malo sitne "šminke" ne bi škodilo. Na samom početku koncerta stavili su ispred pozornice nekih pedesetak cd-ova koji su nestali za svega 5-10 minuta. Još ga nisam uspio preslušati, ali obećajem da ću ga uskoro. Sve o njima možete saznati na njihovoj web stranici www.scroll-online.com . Veoma su dobri i uljevaju pozitivne nade za boljitak Cro-rocka.
[ skaut ]

skaut   © horvi

Nakon 40 minuta svirke iznenađujuće dobrih Scroll, oko 22,30h na pozornicu KSET-a dolazi Skaut, te počinje sa skladbom "Prva". Ne sjećam se da sam u bližoj prošlosti na koncertu nekog domaćeg i to vrlo opakog hard-alter-rock sastava vidio toliko lijepih i mladih djevojaka koje su se doslovce nabile na one drvene boksove ispred bine i praktički doživljavale zvučni orgazam. Jedna je cijeli koncert za vrijeme svake žešće dionice neprestano mahala glavom kovitlajući svojom dugom crnom kosom, tako da mi je "uneredila" dobar dio fotografija. Još da su sve počele vrištati, nadmašile bi i samu "beatlemaniju". Mislim, kako i ne bi, jer su Skaut četiri vrlo lijepa i kulturna momka (nisu popili niti jednu pivu, niti zapalili cigaretu), a sam frontmen i gitarist Ivan Veljača ima u sebi veliku karizmu kratkokosog plavog idola poput Stinga ili Ronan Keatinga s kojima doduše nema nikakvih zajedničkih glazbenih paralela. Kako su nizali stvari ("Hey", "Parazit", "O curi koju ne znam"...) moje veliko iznenađenje je bilo da sve te lijepe cure i dobar dio muške publike zna njihove tekstove, te premda Ivan nije aludirao "hajmo sad svi skupa zapjevati", iz publike se neprestano čuo sjajan odjek i vokalna pratnja svake skladbe. A kad su zasvirali hit "Kako je umro Petar Pan", atmosfera u Kset-u je došla do svojeg vrhunca premda je to bila tek peta po redu skladba s repertoara. Dalje su Skaut samo "peglali" atmosferu i u nastavku su radili što god ih je bilo volja, tako da su nakon žestokog hard/heavy rock uvoda izveli 4-5 laganijih stvari isprepličući fine laganice "Pali anđeo", "Domino", "Nož za dvoje" i novu skladbu "Nekoj drugoj majci" koja ima vrlo eksplicitan tekst kojeg je publika podržala skandiranjem. Nastavak njihovog koncerta obilježen je sa sjajnim i odličnim zvukom hard/heavy kompozicija "Osa", "Noge za trčanje", "Na kraju"... da bi na bis izašli sa tri moćne rock skladbe "U glavi", "Mississippi smile" i "Bog je sad kod nas".
[ skaut ]

skaut   © horvi

Skaut je ovim koncertom pokazao da je sastav koji donosi velike kreativne poteze na trenutnoj domaćoj rock sceni, te da će rapidnim napretkom (već imaju i gotovo kompletan materijal za drugi album) doći u poziciju da napune i daleko veće prostore od KSET-a. Stoga mi je neopisivo zadovoljstvo što sam gledao ovako dobar i uvjerljiv nastup sjajnog i moćnog rock sastava kao što su Skaut koji su mogući novi bogovi Hrvatskog žestokog hard/heavy alternativnog rocka. Oni su budućnost.

horvi // 09/04/2007

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*