home > koncert > Zadruga + Overflow @ Stara škola, Novi Marof, 14/02/2020

kontakt | search |

Zadruga + Overflow @ Stara škola, Novi Marof, 14/02/2020

Sinoć smo svjedočili tome kako punk bend na razne načine može preživjeti trideset godina a da pri tom ne postane dosadan. Štoviše, želja za njim u tim godinama izgleda da je jača nego u onim adolescentskim. Tako je bilo i sinoć u Novom Marofu u Staroj školi. Program koji tamo vodi naš povremeni terapijski suradnik vrijedan je svake pohvale jer u tako malom mjestu nuditi kvalitetan alternativni program nije ni malo lako. A jučer, i to baš za Valentinovo, slavila su se dva 30-godišnja rođendana. Bili su to Zadruga i Overflow. Prostor je solidan i dovoljno velik da primi par stotina ljudi, a skoro toliko ih se po mojoj procijeni i skupilo.. Odokativno da bubnem, recimo dvjestotinjak. Eto, u Novom Marofu!

Sve je mrvicu okasnilo no okupljenima nije puno smetalo pa Zadruga počinje cca 15min nakon predviđenog vremena. Hjao koliko dugo nisam taj bend gledao live. Gotovo da sam i zaboravio neke pjesme koje smo ko klinci znali pjevati po goričkim feštama. A Zadruga nakon toliko godina u živo doslovce ubija! Duo na gitarama se ni malo ne zajebava. Opaka su to dva lika koji praše toliko dobro da se u nekom trenu samo zabuljiš u njihove prste pa s čuđenjem i užitkom gledaš i slušaš što proizlazi iz tih gitara.
[ Zadruga ]

Zadruga   © mario m.

Onaj garažni zvuk sa albuma nikad vam neće dočarati kakva su to dva uigrana gitarista dok ih ne vidite u malom klubu ispred sebe. Mislim da tog nisam posve bio svjestan prije ove svirke. Možda je tome kumovao i malo čudno namješten zvuk pa su se bubnjevi i vokal malo slabije čuli od gitara. Ili mi se to samo činilo? Nisam sad siguran. Set lista takva da ne znaš koja je stvar veći hit, a između njih dobru zajebanciju fural je i pjevač koji bi imao štošta za nadodati kojekakvim situacijama. Kakva žestoka svirka je to bila svjedoči i muka koja je primila Krešu pa je koncert ne planirano ušao u pauzu. Jest da je to malo sjebalo situaciju jer kad si se kompletno unio u svirku, ovaj sad mora iti bljuvat. Jebiga. Ali zamislite si to kroz na primjer teniski meč, jer sigurno ste nekad vidli da se tu i tamo znalo desiti da tenisaču pozli usred meča od silnog napora. Pretpostavljam da je situacija ovdje bila slična, samo fizička sprema nije bila na razini tenisača. A i rekao je na početku da nisu prije ovoga imali nikakve probe. I ne čini mi se da su tu bili krivi gemišti ili nekaj, da si ne bi mislili.
[ Zadruga ]

Zadruga   © mario m.


Uglavnom koncert se nastavio nakon 15 minuta, a palila se i motorka. Sve u svemu, i da nije bilo nenadane pauze, Zadruga svirkom za doručak jede malu djecu i to nije zajebancija. Opako zvuče i stav koji imaju ih i drže sve ove godine. Nema straha za njih i vjerojatno će svirati dok god budu mogli.. Možda i za 30 godina ko kompletni dedice. A takva im bi mogla biti i publika jer jučer na koncertu rijetko tko je bio ispod 30-te. 

Zatim pauza i kroz rulju se guraju Overflowci, mjenja se oprema na stejđu, ekipa se skupila vani po malo zraka i sad se dobro vidi kakva je gužva, svirka uskoro kreće. Overflowa opet par godina nije bilo nigdje da bi se ovaj puta pojavili u peteročlanoj postavi. Ovo im je kolko znam bio prvi punokrvni koncert nakon par promo svirkica koje su imali nedavno sa onom mini turnejom u jednom danu kad su istu večer svirali u Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu,... Uglavnom, tu je novi mladi gitarista iz Križevaca, a povratnik u bend je nekadašnji basista Kono, koji u novoj ulozi svira drugu gitaru i ima ispred sebe puno raznih pedala.
Oni koji su dublje upućeni znaju da ovaj voli brljati po elektronici, pa je prije nekoliko godina kao Ohnokono izdao nekoliko elektronskih izdanja, u međuvremenu radio sa Sarom Renar, Montažstrojem i raznim drugim imenima, a između ostalog ponovno je počeo svirati i sa starim bendom. Na početku moram odmah reći da to nije onaj bend na koji su ljudi navikli kad kažeš Overflow.
[ Overflow ]

Overflow   © mario m.

Ovo je sad neki novi Overflow čiji zvuk se podosta razlikuje od onog nekad. Pogotovo ako dobro znate prve albume. No jako je teško i ostati na mjestu što se toga tiče, pogotovo nakon tolko godina, i pogotovo ako nisi kao Zadruga. Odnosno, ne promijeniš par puta gitaru, basistu, bubnjara. Krenuli su sa par novih stvari, pa red starih i tako u krug. Rekao bih da su im nove stvari britkije i na neki način sa mrvicu komercijalnog šmeka. Melodične a opet dovoljno žestoke i oštre. Mora se primjetiti i da je novi materijal nekako konkretnije odsviran. U jednom dahu, reklo bi se. Dok se onih nekih starih dionica, zavijanja i sličnih zavrzlama, od prošlog, a pogotovo nekadašnjeg gitariste Malog, gotovo više ne može čuti osim na albumima. Potpuno su izostale.
[ Overflow ]

Overflow   © mario m.

Nekom će to faliti, nekom ne, no neminovno je to da se kao bend razvijaju i nemaju problema s tim da i nakon 30 godina i dalje rade nove stvari. Štoviše, ja kao stari nostalgičar i fan onog Overflowa iz 90-tih mislim da s ovim zvukom uz malo volje danas mogu dogurati i dalje nego su prije 30 godina mogli s onim. I tako sat i sitno vremena je prošlo za čas, Mario Kovač nastavljao je zabavljati ekipu u Marofu, a mi smo se nakon svirke ekspresno pokupili natrag za Zagreb i usput malo raspravljali kako ovo, kako ono. No mislim da smo se složili da su oba sinoćnja benda jako dobra i vrijedna pažnje. Ne znam za Zadrugu i njihove namjere, no Overflow ćete ove godine sigurno ubrzo imati prilike vidjeti po koncertima, pa ostaje na vama da ih procijenite i sami.

 

 

mario m. // 15/02/2020

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*