home > koncert > Nemanja @ AKC Medika, 1/7/2021

kontakt | search |

Nemanja @ AKC Medika, 1/7/2021

[  ]

  © Zoe Šarlija

Otkad su malo popadali brojevi (intrigantna koincidencija, opet točno pred sezonu) i počelo se svirati posvuda, Medika se pokazuje prosperitetnijom nego ikad prije po pitanju posjećenosti. Naravno da je to dijelom stoga što su ljudima falili gigovi, pa će sad navaliti na što god, ali držim da ima nešto i u činjenici da je Medika, što god tko mislio o tome, tamo negdje tijekom prošlog ovakvog "popuštanja" finalizirala proces svog "oslužbenjivanja" iz nekakvog navodnog prljavog skvoterskog junkie ćumeza, u mjesto gdje u koordinaciji s Dostavom zvuka, Yemom itd., sviraju ono Psihomodo Pop, Let 3 i tako to. I pivo je 17 kuna, gemišt 15, ulaznice se kupuju online preko Entria, i sve skupa miriši više na Vintage/Tvornica đir nego na DIY. Pa onda urednica Maja Trstenjak piše "zaklela sam se da nikad neću kročiti nogom u Mediku jer svi dobro znamo kakvo je to mjesto, ali sad kad mi Psihići sviraju, jednostavno moram", ili takvu neku promoćurnu konstataciju.
[  ]

  © Zoe Šarlija

Elem, i nemanja je naime bio rasprodan još koji dan prije koncerta, iako pitaj boga koliko ovo sve gore navedeno uopće ima veze s tim, jer polako se stvara dojam da bi nemanja solo mogao već puniti i Vintage i Močvaru, a ovdje nas je bilo možda 300-tinjak. Šuška se i bruji dosta o tom bendu, dojam je da su najtraženija roba ovog ljeta (evo i sad na Velvetu u prolazu slušam ljude kako komentiraju da obavezno moraju na nemanju, jer su čuli da je ekstra), nema gdje ne sviraju, i nema gdje nisu odlično primljeni. Taj stari ludi zvrk zvan hype je odlučio vrtiti se malo oko njih trenutno, i neka je, majku mu arbitrarnu. Iako im je drugi album izišao prije sad već godinu dana, shizofrenost vremena u kojem se pojavio je uvjetovala nemogućnost da se provjeri gruva li to live ili to gruva live. Osnovna misao koju vam želim prenijeti ovim izvještajem je da to ne da gruva, nego to groove jest, to groove prožima, groove to osjeća i diše. U ovoj konkretnoj situaciji se to moglo osjetiti lakše nego ikad prije, iz razloga što je sound bio tako perfektno složen, da se u toj maloj magiji manufakture dalo istovremeno uživati na raslojen (ajme pazi ovu bas liniju!) i cjelovit način, a to je ovom drugom davalo tendencije eksponencijalne eksplozije gušta. I čagice.
[  ]

  © Zoe Šarlija

[  ]

  © Zoe Šarlija

Dosad sam mislio da je nemanja u ovoj postavi i s ovim pjesmama u stanju rasplesati 10 tisuća englezića na main stageu nekog festivala, sad sam u to potpuno siguran. A najbolji dio je taj što taj festival može biti bilo što od InMusica ili Ferragosta do Goulasha i Seasplasha i doslovno Dimensionsa i Modema. Ovo se svugdje uklapa, možda baš zato što je odsvukud. Nemanja je, u doba kad je bijeli svijet malo fizički dalji nego prije, naš vodič i u Tajland i u Tursku i u Saharu i u Kolumbiju odjednom. Možda ne priča puno, ali ima tarot karte u jednoj i Tibetansku knjigu mrtvih u drugoj ruci, pa ga preko njih razumijemo na neki prešutni način, isti onaj koji implicira da je muzika koja mu se cijedi iz svih pora jedno veliko Jedno u kojem leže svi odgovori za one koji znaju dovoljno pažljivo osluškivati. Moram priznati da je dio tih odgovora u malo "previsokoj vibraciji" za jednog pragmatičnog i racionalnog mene, ali budući da ionako smatram da su svačiji (ali ono doslovno svačiji) dojmovi i iskustva o glazbi jednako validni, dajem si za pravo umisliti da sam jednako zaslužio nazivati se fanom kao i neki potencijalni hipi kojem je ovo poslužilo kao katalizator duhovnog uzdizanja.
[  ]

  © Zoe Šarlija

[  ]

  © Zoe Šarlija

Šipetić (lik čiji je nemanja alias bio prije nego što se pretvorio u peteročlani bend, otprije poznat pučanstvu iz NLV i Para Lela) ovog ljeta nastupa bos, u dugom crnom plaštu i s groteskno dugim cilindrom na glavi. Pomalo je i energetski odmaknut od ostatka benda, u svom je filmu, kao da su mu među gitarskim pedalama na podu duhovi koji mu signaliziraju kamo dalje. To s tim outfitom mu je super ideja pošto nije neki animator po prirodi, pa dobro dođe moći se isfurati na taj misteriozni "pusti me, vidiš da kontaktiram s onostranim" đir. Ostatak ekipe, otprije vraški iskoordiniran kroz višegodišnje zajedničko sviranje u svakom drugom bendu u gradu, ovdje izgleda kao da gušta kao nikad prije, pogledi i osmijesi kao da im govore da su svjesni da je tu došlo do neke lagane sublimacije.
[  ]

  © Zoe Šarlija

Gig je počeo mrtvo udarno, prve tri stvari su odmah objasnile o kakvoj plesnoj bombi je riječ, posaugale nas. Sa dosta sam već ljudi različitih profila bio na njihovim svirkama, svima je bilo od vrlo dobrog do odličnog. Teško mi je uopće zamisliti po kojoj liniji bi nekom to live moglo ne ležati, eventualno ako je dotični baš toliko naslušan da predobro zna skužiti točno od koga su sve "isposuđivali". Ili ako je metalac nedajbože. U sredini se malo pogubio fokus, da bi zadnjih dvadeset minuta (sve do "The World" koji je u trenutnoj koncepciji ipak malo previše razrijeđen i trom) stvar eskalirala u najintenzivniji kolektivni plesni trans kojeg sam vidio još od starog normalnog. Specifična je to i snažna vrsta sreće kad kao član publike skužiš da se sadržaj koji je relativno egzotičan može prenijeti kroz formu koja i nije tako nepoznata, na koju si već negdje plesao.
[  ]

  © Zoe Šarlija

Ja na prošloj njihovoj svirci u Medici, taman prije lockdowna onog prvog, nisam bio, nemam više pojma zašto. Ali znam da su tad svirali Krajolik i Pticu selicu od Para Lela, projekta koji nikad nije zaživio koncertno, a i sam Šipetić se slaže da je nešto najbolje što je ikad radio. I kao nećemo to svirati na festivalima, premalo je vremena, al' na ovom solo gigu u Medici, tamo bi mogli. Derao sam se sedam puta sviraj Para Lele, ništa. Prevara. Doduše, kao da je u finalnoj improvizaciji nešto mirisalo, ali ne računa se. Izlika može biti ta da ih nismo dovoljno glasno zvali na bis, pa se nisu ni vraćali, što isto ne mogu baš shvatiti. Jer atmosfera tijekom svirke se činila kao da ih nismo ni blizu siti. Meni je ovo bila možda i najbolja nemanjina svirka dosad, onako baš suvereno i zaokruženo šmekanje, groove koji te obuzima bez pardona i okolišanja, i prijeti to uraditi svima koje poznaješ, pa i onima u studiju i režiji. Gospoda što su se nazvala Duo Loco su kasnije dublje u dvorištu sa ploča vrtila dosta ubitačnu funky selekciju, pustili su i Ljupkinu "Šta je tu je", za to isto spuštam kapu.

ujak stanley // 05/07/2021

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*