home > koncert > Diana Krall @ Lisinski, ZG, 12.7.2022

kontakt | search |

Diana Krall @ Lisinski, ZG, 12.7.2022

Ugodna večer u društvu gospođice Krall i sav taj jazz

Srpanj, utorak navečer u Zagrebu. Gdje ga provesti?! Pa u Lisinskom, naravno! Ok, ne baš svaki utorak, ali ovaj svakako jer dolazi nam Diana Krall. Ako ne znate tko je ona, onda vas vjerojatno niti ne zanima taj tip glazbe pa prosudite sami hoćete li nastaviti čitati.

Pripremajući se za koncert surfajući po netu starim set listama (da, spoiler alert!) na jednoj stranici sa statistikama je cijeli kružni grafikon bio obojan istom bojom, odnosno nisu bili navedeni albumi po zastupljenosti na set listi već je samo pisalo obrade. To me dovelo do pitanja može li se Diana Krall opisati kao cover band?! Odgovor je bio definitivno ne!

Diana je počela svirati klavir s 4 godine, pjevati s 26 (njena izjava) i izdala prvi album s 29. And the rest is history! Dok su njene vršnjakinje u srednjoj školi slušale Elvisa Costella (njen sadašnji suprug), ona je slušala Net King Cola, Georgea Gershwina, Antonia Carlosa Jobima, Irvina Berlina, Colea Portera i dr. Od tada je izdala 17 albuma, prodala više od 16 milijuna kopija istih, višestruko pohodila vrhove Billboardove ljestvice jazz albuma, osvojila 3 Grammyja, 8 Junoa (kanadski Grammy) i niti jedan Porin. Sama za sebe kaže da nije kantautor (iako je i to) već da je interpreta. I to može reći s punim pravom. Jer svaka pjesma koju je izvela u Lisinskom bila je njena. I da se razumijemo, govorimo o pjesmama koje su stare od par godina do skoro pa cijelo stoljeće. Pjesme koje su izvodili mnogi, neki i sami nedvojbeno velikani glazbene umjetnosti od Sinatre, Net King Colea, Peggy Lee, Joni Mitchell, Tonyja Bennetta, Jimmyja Dorseya, Freda Astaira i Bonoa Voxa (potonji je pjevao ˝I've got you under my skin˝ sa Sinatrom na kompilacijskom albumu Red, hot and blue: A tribute to Cole Porter). Diana to radi na svoj način i to brilijantno.

U Lisinskom nas je počastila izvedbama ˝Where or when˝, ˝I don't know enough about you˝, ˝I've got you under my skin˝, ˝Let's fall in love˝, ˝You call it madness (and I call it love)˝, ˝A case of you˝, ˝Boulevard of broken dreams˝, ˝I was doing alright˝, ˝Quiet nights˝, ˝Cheek to cheek˝ i za bis ˝How deep is the ocean˝ i ˝L-O-V-E˝. Nije puno pričala ali ono što je rekla činilo se iskreno i srdačno. Ne bih rekla da iste riječi ponavlja na svakom koncertu. Pozdravila je Zagreb (zna gdje je, definitivno plus), prvu pjesmu je nakon uvodnih taktova prekinula ispričavajući se publici kako joj je ovaj cijeli doživljaj vrlo emotivan, za to je zaslužila samo jedan u nizu glasnih pljesaka. Ispričala nam je kako nije spavala po noći dok su putovali jer je gledala mjesec i razmišljala o svojoj obitelji koji su joj ujedno i najveća inspiracija. Od svih autora posebno je izdvojila Nat King Cola kao svoj veliki utjecaj i da žali što ga nikad nije imala priliku čuti kako svira uživo na koncertu i zatim izvela njegov ˝You call it madness (and I call it love)˝. Sve izvedbe su bile sjajne no jedna od onih koje su se istakle malo više je bila ˝Cheek to cheek˝ gdje su do apsolutnog izražaja došle njene pijanističke sposobnosti kao i sposobnosti trojice njenih pratitelja koje svakako treba spomenuti. U pratnji su joj bili redom sjajni glazbenici Anthony Wilson na gitari (aranžer i kompozitor, sin vođe orkestra Geralda Wilsona), Kareem Riggins na bubnjevima (hip hop producent, DJ i kompozitor) te Robert Hurst na basu (multinstrumentalist, svirao u bandu Branforda Marsalisa). Svakog od njih je poimence više puta predstavila ali dala im i dovoljno prostora da se u solo bravurama sami glazbeno predstave. Inače u toj postavi su i zadnju put nastupili u Zagrebu sad već daleke 2009. godine (o čemu ste mogli čitati na Terapija.net). Večer je završila zasluženim dugim glasnim pljeskom (nažalost ne u potpunosti ispunjenog Lisinskog, je li zbog nedovoljne reklame, ljetnog termina ili cijene karata koje su se kretale od 50 do 120 eura … nikada nećemo znati).

U svakom slučaju vrlo ugodna večer provedena u društvu talentirane i decentne gospođice Diane Krall i njenih talentiranih suradnika. Svakako nam dođite ponovno, ima nas koji bi vas rado opet čuli i nadam se da nećemo morati ponovno čekati desetak i više godina. A ako s vama dođe i ostatak obitelji nećemo biti ˝Almost blue˝ već ˝S'Wonderful˝.

nina kc // 13/07/2022

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*