home > koncert > BRIJAČNICA, Dan 2 @ Tvornica kulture, Zagreb, 09.09.2022.

kontakt | search |

BRIJAČNICA, Dan 2 @ Tvornica kulture, Zagreb, 09.09.2022.

Brijačnica, festival gitara, i moglo bi se reći Partibrejkersa, u svojem petom izdanju (ako me terapijske arhive ne varaju) trebao se produžiti na 4 dana, izaći van i dodati malo lakših nota. Čini se da je uspjelo u 2 od 3 uvjeta. Unatoč činjenici da bi u Hala Parku bilo ugodnije, vrijeme nije dalo pa se cijela manifestacija preselila u Tvornicu. Partibrejkersi gore su spomenuti jer im je ovo bilo 4. "brijanje", no ima tu još ponavljača, kao M.O.R.T. ili Kojoti.
[ šajzerbiterlemon ]

šajzerbiterlemon   © pedja

Od ponuđenih bendova najviše su me zanimali Šajzerbiterlemon, jer su me se studijske snimke dojmile, a dosad nisam ih imao prilike pogledati uživo. Početak u 19:30 radnim danom baš nije obećavao puno publike, a to se uspostavilo točnim. Veliki propuh u velikoj tvornici s 15to minutnim zakašnjenjem nije omeo ove beograđane da nas počaste svojim žestokim zvukom. Prepoznatljiva beogradska škola novog rocka prisutna je u njihovom zvuku, a tome još mogu pridodati i Vlastu Popić, kao moguće uzore. Ipak, najviše me se dojmila njihova bubnjarka, za koju je komentator događaja iza mene ustvrdio "da sigurno ide u teretanu svaki dan jer inače ne bi mogla tak lupati" i to je rekao kao kompliment. Još je svom "slušaču" reko da su "u svakom slučaju 10 puta bolji od tiviaja [tv eye - oni su svirali prvu večer - op.a.]. Znaš onaj kaj je bio nabildani". Šajzerima fali još malo materijala za dulju svirku, ali u svakom slučaju ponovo bi ih pogledao kad se pruži prilika.
[ ministranti ]

ministranti   © pedja

Brza izmjena na pozornicu nam je dovela riječke Ministrante. Novi bend Dražena Baljaka iz Let 3, koji dobro prže, imaju radiofonične i himnične pjesme za singalongove, no pjevač (a i svi ostali) se mora(ju) odlučiti dal idu "u smjeru Opće opasnosti i The Voice-a", što je iskomentirao renomirani glazbeni kritičar čiji su podaci poznati redakciji, ili u onom smjeru u kojem bi meni bili bolji, al tko zna dal bi im to donijelo išta ili ništa. Komentator iza mene ustvrdio je "da su ovi premija za Arctic Monkeys" i nakon toga ga više nisam čuo. Ministranti u svakom slučaju imaju palac gore i daju naslutiti da ima nade za rokenrol u hrvata.
[ djeca! ]

djeca!   © pedja

Treći po redu bili su Djeca! Nepoznanica za mene, kao i Ministranti. I jedni i drugi imaju mi bezvezna imena, no to je njihova stvar. Forma "only bass and drum" obećava nešto drugačije iako i ne nepoznato, no ovdje su u sredinu ubacili pocket palma članove i synthove, pa je njihova tutnjava zvučala još moćnije. Unatoč Partibrejkersima, koji su tek slijedili, uzeli su titulu naj benda te večeri, jer su bili bučni, plesni, moderni, drugačiji i nadam se da im to nije zadnje pojavljivanje u ovakvom sastavu. S vremenom će se i oduševljeno izvikivanje njihovog imena s njihove strane srediti, pa će i dijelovi između pjesama biti bolji.
[ Partibrejkers ]

Partibrejkers   © pedja

Kopajući po mojim osobnim arhivama, ispalo je da sam Partibrejkerse na solo koncertu zadnjiput gledao na njihovom prvom zagrebačkom uprizorenju nakon rata (!?), al bilo je u međuvremenu i par festivalskih nastupa. Reći će te, pa i ovo je festival, no mogu reći bez ustručavanja, da je ovo bio koncert Brejkersa s tri predgrupe. Jer, Cane, Anton i ekipa pojeli su za doručak ostatak bendova, već samom svojom pojavom uz čvrstu i samouvjerenu svirku. Njihov se nastup produžio na skoro dva sata, pa je tu teško pričati o festivalu. Meni nije smetalo, no Prijatelj rokenrola kraj mene, koji ih ima u malom prstu, ustvrdio je da već 10 godina ne mijenjaju setlistu, a tako je na kraju i bilo. Nije da mu to smeta, nego... On ju je izrecitirao i prije nego su to sve odsvirali. Bilo je dva tri ubačaja i ugodnih iznenađenja, no sve u svemu, Partibrejkersi su nenadjebivi rokenrol bend na ovim prostorima!

I onda krenem razmišljati koga mi iz tog razdoblja s polovice 80ih možemo poslati na svirku u Beograd i na žalost, ne mogu se nikog sjetiti. Mi nemamo mastodonata kao oni ili Orgazam, a da još uvijek pristojno i pravovjerno zvuče. A imali smo ih.

pedja // 12/09/2022

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*