home > koncert > QUI / MANDELBROT SET, Zagreb KSET; 3.12.2007

kontakt | search |

QUI / MANDELBROT SET, Zagreb KSET; 3.12.2007

Prošlo je 9 godina od dogovora za odlazak na koncert Jesus Lizarda u Graz. Prošlo je i 9 godina od raspada jednog od omiljenih Touch & Go bandova.
[ david yow ]

david yow   © pedja

PAST
Sad već (nama) legendarna priča ide ovako. Krešo je još konobario u varaždinskom pubu "Zlatni lampaš" koji je tih dana bio omiljeno okupljalište vž-rockera i alternativaca baš zbog Krešija kod kojeg smo uvijek mogli slušati ono kaj smo hteli i ostati koliko smo hteli. Već provjerena ekipa (3 ex-krankena), Krešo i pokojni Butch (R.I.P.) koja je ispekla zanat odlaska na koncerte američkih bandova u bliže susjedne zemlje ( JSBX, GvsB, Dinosaur JR ..) okupila se ponovo u navedenom pubu kad nas je strefila vijest da je koncert JESUS LIZARD u Grazu otkazan. Tugu smo ubijali u enormnim količinama Kilkennya i sličnih pubovskih delicija uz tada neizbježnu zabavu igranja "na bandove". Igra "na bandove" je zapravo genijalna igra koju smo (mislim) u nekom alkoholnom zanosu sami izmislili i koju bi trebali patentirati i nekak isfurati na terapiji. Sale - probaj malo razmisljati o nekoj interaktivnoj igri za registrirane terapeute ...
Još ni danas neznamo zašto je koncert Jesus Lizarda u Grazu otkazan a toga se ne sjeća ni sam David Yow koji nam je u razgovoru poslije koncerta Qui tvrdio da Jesus Lizard nikad nisu otkazali koncert ali da mu se nešto čini ... i na kraju zaključio: "We were Assholes". Bilo kako bilo, mi Jesus Lizard nismo vidjeli a najsmjeliji od nas je ipak ispao Butch koji je riskirao put u Beč za 2 dana iako nije uopće znao da će se koncert održati. Koncert je naravno održan i ... bolje da ne pričamo više o tome.
[ mandelbrot set i yow ]

mandelbrot set i yow   © pedja

PRESENT
Čitam ja na terapiji Horvijevu recenziju "nekog" banda Qui i piše da od 2006 s njima "pjeva" David Yow i da, gle čuda, večeras nastupaju u KSET-u. Odmah zovem ostatak (nažalost) okrnjene "provjerene" ekipe i dogovor pada bez previše razmišljanja. Ubrzo se nalazimo pred KSET-om, sređujemo upad, naručimo pivo i svirka ubrzo počinje. Sviraju MANDELBROT SET. Čovječe, pa ovi su super. Močno zvuče. Ko da sam se vratil 15 godina unatrag i u vrijeme kad su (me) drmali bandovi kao što su KILLDOZER, FIREHOSE i JESUS LIZARD.
Na zadnjoj stvari (obrada Jesus Lizarda) na stage se popeo i sam Yow i to će im biti, kako je primjetio moj kum, sjajna referenca za njihov CV.
[ qui ]

qui   © fyczo

Qui izlaze oko 23.00. David Yow je vidno ostario ali se te godine uopće ne odražavaju na njegovo (pozitivno) ludilo i divlji scenski nastup. Opaki gitarista izgleda kao križanac Steve Millera i Jack Blacka a bubnjar kao onaj iz Def Lepparda s obje ruke (to je opet kumov komentar ... sorry). No, i to je bolji komentar od onog kad je pjevač/basista Mandelbrota opisao jednu njihovu pjesmu kao "drkanje na mamin grudnjak". Užas ... Fuj. Neznam kak ostalima ali meni je to čak i pokvarilo njihov sveukupni dojam.
No, vratimo se mi na Qui. Iako bez basa, na trenutke zaista zvuče močno kao Jesus Lizard u najbolim danima. To je taj zvuk. To su takvi bandovi. Nema tu puno filozofije. U trenucima gitarskih solaža zvuče malo tanko (isto ko i White Stripes) i to bi bila jedina zamjerka ovom zvučnom i adrenalinskom udaru. Ipak je po meni najveća faca u Qui bubnjar koji svoje bubnjeve naprosto razbija i tu je i glavna razlika između domaćih Mandelbrota i Qui - bubnjar. Dok Mandelbrotov svoje bubnjeve očito pazi i čuva, ovaj drugi prema svojima nema milosti. Mandelbrot Set sa bubnjarem Quia ili Qui sa basistom Mandelbrota bi zvučali svijetski. No, bilo kako bilo, Qui su dogurali u 23.55 i do bisa na kojem su nam, uz Davida Yowa na basu, servirali noise obradu "Echoes" od Floyda, koja je u zadnjem dijelu zvučala puno bolja i močnija od originala odn. vrlo slično onom što su Young Gods napravili s istom na "Summer Eyes".
[ david yow gleda qui ]

david yow gleda qui   © pedja

Kaj na kraju reći? Uvijek su neki neplanirani odlasci na koncerte najslađi. Sve u svemu je bilo super. Vidli smo a bome i čuli David Yowa odn. 1/4 Jesus Lizarda. A i to je nekaj ...

le figuar de kranque // 05/12/2007

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Sorry kaj sam malo zadavil i personaliziral ovaj osvrt ali uzmite u obzir da je "terapija" ipak samo fanzin i da će uvijek ostati "samo" fanzin. Najsmo luđi !
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*