home > koncert > SCH, 13.III 2008, Močvara, Zagreb

kontakt | search |

SCH, 13.III 2008, Močvara, Zagreb

akon nekoliko sezona šizofrenija se vratila u Zagreb. Spočitavati ovoj maloj tročlanoj ekipi sav njihov stvaralački integritet i jedinstveni doprinos domaćem undergroundu je nedopustiva novinarska i izvjestiteljska packa. Oni su ultimativna pojava alternativne kulture koja se samo može voljeti ili mrziti. Slijepo se drže svojih minimalističkih glazbenih repeticija koje su u posljednjih desetak godina orijentirane u elektronskom plesnom smjeru i tu nema nikakvog prigovora.

Danas klinci slušaju turbo-folk i prozirne zabavnjačke melodije, a demo bandovi koji se promoviraju sviraju glazbu koju su uglavnom slušali njihovi roditelji i očekuju da ih se zbog retra pohvali. Brus! (Li)! Ma, daj...
[ sch ]

sch   © horvi

SCH su umjetnici koji na sofisticirani način ismijavaju komercijalnu industriju pri čemu su posve jednostavni i pristupačni što zbog njihove minimal-elektronike prosječnom slušatelju izgleda kao neuko prangijanje jednih te istih tonova. Zato su neki mediji na ovaj koncert nabacali drvlje i kamenje u izvještajima s navodima da se SCH pretvorio iz nekadašnjih mračnih eksperimentatora u plitki i nemušti electro-pop. Ali, koliko ljudi, toliko i ćudi. O ukusima se ne raspravlja...
Nikada u životu nisam vidio tako jednostavnog, smirenog i zajebantski nastrojenog čovjeka kao što je lider SCH Teno. Čovjeka nikada prije nisam vidio, samo sam napisao pohvalne recenzije za albume "Dance" i "Live in Zagreb 24.6.1990", a gospodin me na večerašnjem koncertu podvorio kao da smo dugogodišnji prijatelji.

Smirimo strasti...ja očito nisam normalna osoba kad hvalim SCH. Naravno, za prosječni puk sam bolesnik i maloumnik kad tvrdim da je ovo bio sjajan koncert. I oni su bolesnici u glazbenom smislu, Teno na gitari i vokalu, Azra na vokalima (povremeno je svirala i klavijature), te Rida Attarashany na sampleru, kompjuteru i klavijaturama. Ali o tome tko je normalan nek' ostane za dušebrižnike. SCH, hvala Bogu nisu normalni... Pogotovo ako se uzme u obzir da je za ovaj koncert Rida stigao iz Libije, a Azra iz Njemačke.
[ sch ]

sch   © horvi

Pred solidno popunjenom Močvarom krenuli su tek u 23.30 h (tonska proba trajala im je dobra dva sata) sa starim naslovom "Our song" u sjajnom industrial-gothic/noise izdanju pri čemu je Teno najavio 'nadam se da će nakon ovog koncerta vaši mozgovi biti stariji'. Sljedeća je bila "Faith" (sa "Eat This!" albuma s kojeg su još izvedene "Blur" i sjajna plesna "Birthing babies on the sky") i od tada nadalje neprestano se plesalo zahvaljujući kombiniranjem kompozicija sa posljednjeg albuma "Dance" (pjesme "City", "Fly" i "Let's pray") i "Deluge And After" ("130" i opaki noise-industrial "Karim 3" za Teninog frenda koji je poginuo od granate). Tokom cijelog koncerta prikazivani su očito angažirani crno-bijeli video-materijali, a Teno se između skladbi maksimalno opustio u najavama, te se obilato nonšalantno zezao pogotovo kad je plesnu atmosferu spustio na zemlju izvođenjem "Cradlesong" s albuma "Dance", laganog broja na akustičnoj gitari kojeg je pjevala Azra, a Teno ga je sticajem okolnosti malo zafalšao, te ga prekinuo i nastavio s riječima 'nešto slično je i Kemal Monteno izveo u Lisinskom' (ha-ha-ha). Do kraja koncerta na tapeti su ponovno bile samo plesne stvari. "Odojče" je skladba na njemačkom koju je napisala Azra i kombinacija je elektronskog pop-rocka u varijanti Joy Division i starog hita "Eisbear" njemačke grupe Grauzone, a dvije posljednje bile su odlični electro-industrial s gitarskim noise eskapadama "Predugo sve ovo traje" koju je Teno nazvao 'drmanje guzova' i gotovo dvadeset minuta dugačka "Nazi UFO" (obje sa albuma "Post war Sound") sa sjajnim plesnim electro-body rtimom i obiljem elektronskih improvizacija.

Jedan kritičar je napisao da su im pjesme neizdrživo dosadne, a tekstovi kvazi pametni. Nisam stekao takav dojam, pogotovo ne jer su u publici mahom svi plesali, na kraju tražili bis, a poslije u backstage je stigla i ekipa HTV-a koja je osim što je snimala koncert napravila i interview s Tenom i voditeljom Močvare Kornel Šeperom.
[ sch ]

sch   © horvi

Za nekoga nemušti i smrtno dosadni koncert, a za mene odličan. Uz nastup Goribora, najbolji održani koncert izvođača iz ex-Yu ove godine u Zagrebu.

horvi // 17/03/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*