home > koncert > TO LIVE AND SHAVE IN L.A (USA), OWIE POCKSHULL i AZOT (Hr), 29.IV 2008., Žedno Uho 09 (6.dan), Teatar&TD, Zagreb

kontakt | search |

TO LIVE AND SHAVE IN L.A (USA), OWIE POCKSHULL i AZOT (Hr), 29.IV 2008., Žedno Uho 09 (6.dan), Teatar&TD, Zagreb

Ova scena je svakako još uvijek u povojima na ovim prostorima, pa je koncertu bilo nazočno tek nekih pedesetak ljudi. Nije ni čudo jer i u svjetskim okvirima ovakvi izvođači nastupaju pred tek nešto više publike, no to ne umanjuje njihov kreativni domet.

Prvi su izašli zagrebački OWIE POCKSHULL u kome nastupa petoro momaka od kojih su dvojica iz Etuiiowie, a jedan iz Death Disco koji će uz Viva Glorio biti predgupa Gang Of Four. Postoje oko tri godine i krenuli su kao noise-rock sastav, da bi prije godinu dana krenuli u izlet zvan eksperimentalna industrial noise glazba. Njihov nastup je trajao 32 minute, te kao i naredna dva izvođača set im se sastojao od samo jedne kompozicije koju su nazvali "Tratinčica". Riječ je o improvizaciji u kojoj koriste laptop, sampler, pedale, vokal, gitaru i čudne naprave za koje je teško pronaći adekvatan izraz. Predstavili su se kao brutalni minimalistički elektronski industrial u kojem proizvode proizvoljne dugotrajne zvukove, a nešto slično se može čuti u radovima svjetski poznatih čudaka kao što su Merzbow, Metalux, Wolf Eyes, John Wiese, VxPxC... Vrlo brutalno za doživljaj uha koja su skoro stradala od razlivenih frekvencija.
[ OWIE POCKSHULL ]

OWIE POCKSHULL   © horvi

Nakon kraće pauze izašli su zagrebački trio AZOT (gitara i dva laptopa) koji su također u svojem polustanom nastupu (točnije 37 minuta) izveli samo jednu kompoziciju. Oni su daleko rafiniraniji i nastup im se temeljio na dugačkom uvodu u kome je gitarist prvo jedno dobrih 5-6-7 minuta proizvodio mirne i ambijentalne pulsirajuće zvukove koje je nadograđivao elektronskim pomagalima, da bi priključenjem momaka na laptopovima njihov zvuk postupno prešao u tromi elektronski industrial drone noise. Zvučalo je veoma prozračno i bogato s mnogim atmosferskim zvukovima (gitarist između ostalog proizvodi zvukove pomoću odvijača i kratke staklene epruvete), te priznajem da koliko god pratim ovakvu i sličnu eksperimentalno-avangardnu scenu ništa me nije asociralo na poredbe s nekim drugim izvođačima što dovoljno govori da su u tome što rade veoma originalni. Glazba im je vrlo mirna, staložena, pojačano ambijentalna i ne-plesna, te je očigledno da je rade iz vlastitih pobuda i za osobno zadovoljstvo. Veoma, veoma dobro i kvalitetno. Vjerojatno ćemo se još susretati s njima.
[ AZOT ]

AZOT   © horvi

Na kraju koncerta sam im prišao i htio porazgovarati s njima, ali su taman upali policajci koji su sve prisutne rastjerali jer se nešto desilo. Tko zna što... Ja sam otišao u smjeru garderobe, a oni u kafić, dok su policajci zatvorili vrata i zabranili prolaz tako da poslije ove momke iz Azota više nisam vidio. No zato sam stajavši pored staklenih vrata gledajući šta se to događa i što to u dvorani policija traži upoznao jednog nevjerojatnog freaka Cvetana iz Bugarske. Momak radi na državnom Radio Sofiji, te je voditelj-urednik emisije koja se bavi kultorološkim glazbenim zbivanjima od jazza, rocka, moderne klasike do ovakvih eksperimentalnih underground strujanja. Često dolazi na slične festivale po ex-Yu, putuje vlakom i vrlo tečno priča hrvatsko-srpski jezik, te kao pravi novinar govori engleski i dakako piše latinicu. Fino smo razmjenili podatke i dogovorili se za buduću suradnju, te se iznenadio kada je saznao da pišem za web stranice na koje on često ide i odakle saznaje neke informacije koje ga interesiraju. Lijep susret kojeg smo na kraju okončali uz pivo i razgovor o glazbi, Bugarskoj, njegovoj radio emisiji, nekadašnjim nogometnim zvijezdama popud Lečkova koji je danas kmet negdje na selu i još o mnogim, nama interesantnim životnim individualnim temama. Usput, kaže da sa svojih 225 eura plaće s državnog radija može samo platiti stan, te da dnevno mora raditi 16 sati honorarne poslove (između ostalog i kao fizički radnik) kako bi preživio sa suprugom i dvogodišnjim djetetom u Sofiji. Veli da im Europska unija ništa dobro nije donijela... Gadno.
[ TO LIVE AND SHAVE IN L.A. ]

TO LIVE AND SHAVE IN L.A.   © horvi

Posljednji, nakon ove nenadane afere s policijom bili su američki kvartet iz Kalifornije TO LIVE AND SHAVE IN L.A. Oni su zbog ovog vrlo rijetko viđenog događaja u Teatru&TD (ustvari ne sjećam se da se ovdje ikad nešto slično desilo), imali tu vražju nesreću da su nastupili pred nekih dvadesetak ljudi jer je ostatak publike otišao kući misleći da više neće biti ničega. Prvo je izašao krupni frontman koji se šaljivo osvrnuo na Kaliforniju odakle dolaze rekavši da je 'domovina contemporary r'n'b-a i fuckin' Beach Boysa', a zatim je izveo jednu 'accapella' kompoziciju sa njihovog najnovijeg, četvrtog po redu albuma "Cortez". A majko mila, taj tip je opičen ekstravagantni ekspresionist do daske! Osim što ima vrlo dobar vokal i veoma bizarne i čudne tekstove, scenski je uživljen u svaki dah koji ispušta, pri tome se krevelji, zapomaže, radi svakojake scenske gestikulacije, te se ritmički dlanovima udara po prsima svirajući svoje zamišljene neobične taktove. Potom mu se priključila sitna djevojka i vokalima proizvodila šumove koji su se pretvarali u čudan zvučni koloplet podebljan elektronskim efektima i distorzijama, pa zatim dugokosi momak na laptopu koji je bio zadužen za elektronske zvukove. Na kraju je došao i bubnjar čiji se set sastoji samo od doboša i dvije kontra okrenute izrezane činele s rupama koje zvuče skroz uvrnuto. On je izgleda jazz bubnjar i ne koristi klasične ritmove, već udara efekte kojima nadograđuje vrlo bizarnu neritmičku smjesu njihovog eksperimentalnog aritmičnog noisea. Sve skladbe su im povezane u jednu cjelinu, a u jednom dijelu koncerta provlačio je violinsko gudalo po izrezanom utoru činele. Na kraju je djevojka uzela i gitaru, te je po već dobro poznatom eksperimentalnom underground sistemu zvukove prozvodila nekakvom elektronskom napravom nalik na vibrator koji ima ugrađenu plastičnu četkicu koja se okreće čime je dobivala na različitim rezonancijama zvuka. Opisati njihovu glazbu s kojom sam se po prvi puta susreo je vrlo teško. Svi su strogi individualci koji praše svoj odvojeni film koji se stapa u bijesnu, nervoznu, rastrganu, živčanu, divlju i lucidnu glazbu. Nemam riječi da to opišem. Jednostavno - ekspresija + egzibicija. Posve neobično i za mene nešto posve novo. A kada se doda da njihovim bijesnim i divljim nastupima koji nerijetko graniče i s ekcesom znaju kao gosti doći Thurston Moore (Sonic Youth) i Walter Weasel, onda su stvari nešto jasnije. Cvetan je dodao da ga na nešto podsjećaju, ali se nije mogao sjetiti na što. Mene nisu na nikoga. Biti će zanimljivo preslušati njihov opus. Ako su u studiju ovakvi, onda su zaista vrijedni razmatranja.
[ TO LIVE AND SHAVE IN L.A. ]

TO LIVE AND SHAVE IN L.A.   © horvi

Ovim koncertom završen je prvi dio festivala Žedno Uho 09 koji se nakon tjedan dana pauze nastavio u ponedjeljak 5.V sa Old Time Relijun (USA) i Aids Wolf (Kanada), a završava velikim finalom 10.V u dvorani Pauk kada će ga zatvoriti Gang Of Four.

horvi // 06/05/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*