home > koncert > ORPHAN SOCIETY, 30.V 2008., KSET, Zagreb

kontakt | search |

ORPHAN SOCIETY, 30.V 2008., KSET, Zagreb

Imate sve sastojke da napravite kvalitetan gulaš ili čušpajz, imate dobar recept, pravo domaće povrće iz nezagađenog vrta, ali nemate dobrog kuhara. Znam o čemu govorim jer sam godinama bio u trsju, uzgajao vinovu lozu i mučio se sa svim poslovima oko vinogradarstva, ali podrumarstvo mi je bilo katastrofa. Trud i finale su dva sasvim različita pojma.

Ovi momci imaju pravog vođu, gitaristu Orphana G (ex-HighWay) koji ima dramatičnu povijest unazad godinu dana. Skoro mu je otkazalo srce, ali se čudom samog Boga preporodio i ponovno okupio ekipu (više o tome pogledajte u interviewu na terapiji i u prilogu "Demo izvođači 2008., 3.dio). Za ovu priliku Orphan Society su napunili KSET uglavnom svojim prijateljima i prvih 100 posjetitelja podjelili su svoj demo uradak "Fetus nevine" što je neopisivo lijepa prijateljska gesta banda koji se želi adekvatno širiti.
[ orphan society ]

orphan society   © horvi

Pozornicu su fino uobličili sa dva TV monitora na kojima su se prikazivali crno-bijeli spotovi u njihovoj produkciji, klavijature Tonči Jankovića su postavili u profil na gro pozornice, pjevača Josipa sa samplerom u sredinu (cijeli koncert je proveo u profilu a'la Sale iz Goribor od Bor), bubnjar Damir Medić naravno na mjestu predviđenim za bubnjare, dok je vođa Orphan na gitari bio sasvim u kutu i skoro cijeli koncert bivao u sjeni ionako šture rasvjete koju su zahtjevali.
Prve dvije skladbe "Istina i laž", te "Vincent" su bile odlične. Imaju floydovski ambijentalni uvod koji je pomalo podsjetio i na eksperimentalnu avangardu hrvatskih Azot i Tene Novak, a i mnogih sukladnih svjetskih izvođača (Throbbing Gristle ili Lustmord na primjer, pa čak i gothic/neo-folk sintagma), plesni kraut-rock, slojevit aranžman i globalno rečeno, bile su najbolji dio njihovog nastupa. Klavijaturist je natprosječan glazbenik kojeg bi vjerojatno jednog dana volio upoznati i sam mag hrvatskog organski psihodeličnog rocka, Nikša iz Tene Novak (to bi bila zanimljiva suradnja). Te dvije skladbe su mnogo toga obećavale da će koncert proći u sympho-rock/psycho/experimental izdanju s kreativnim glazbenim poduhvatima. E, a onda dalje se pokazala prava slika banda...

Orphan Society - Otkad hodam... [uzivo iz KSETa]


"Ono malo volje" je bila s gostom Matej Hoytom na violončelu koji im se pridružio i tijekom izvedbi još nekoliko pjesama. Međutim, njihov glazbeni stil je proziran gothic-pop/rock s naglaskom na brit-pop ili točnije, u nekim segmentima zazvuče kao unuci laganih Swans ili osiječkog Rodericka, pa i Heroine s naglaskom na dramatične sympho (a oni obožavaju termin progressive) rock aranžmane. Kroz plejadu izvedenih kompozicija izdvojila se "Kao mala laž" koja je bila najkompaktniji dio koncerta s nešto bržim tempom i podsjetila je na ranu Bou iz vremena kasnih '70-tih kada još nisu imali onaj čuveni prvijenac snimljen u Švedskoj. Budući da sam to večer proveo u ugodnom društvu momaka iz S3NGS (nekadašnji NOS3NGS), naredna kompozicija "Sve što znam" je Ličana asocirala na neku skladbu Hladnog piva zbog melodije za koju je rekao da je skinuta od a do ž. Pjesma je inače umjerenog takta, mene osobno je podsjetila na Mother & The Addict, a za Hladno pivo ne znam jer sam ih prestao slušati još 1993. (ili 1994?) kada su mi se popeli na vrh glave jer sam ih svaki dan gledao na Jadranu kud god da bih došao. Skladba "Za tebe" je li-la (opaska S3NGS-a) i nosi pop-melodiju, klasičan aranžman uvod-pjevani dio-refren-solo-i sve ponoviti otpočetka, dok tek u "Nevina (Ona)" pokazuju nabrušeniji dio kompozitorskog stvaralaštva sa osebujnim aranžmanom, plesnom ritmikom i pravim indie-rock nabojem. Na kraju kompozicije su ga dobro zapržili skoro u metal varijanti. Odlična skladba, nema šta!
[ orphan society ]

orphan society   © horvi

U 23.25 su pozvani na bis, te je tom prilikom pod svjetla pozornice izašao sam Orphan i s finom demagogijom objasnio da nisu band koji će se zaustaviti na ovom povratničkom koncertu, te su izveli "I'm waiting for..." za Orphanovog nedavno preminulog prijatelja Vedrana u usporenoj melodijskoj varijanti koja je strahovito podsjetila na The Doors "Love her madly". Zezali smo se S3NGS i ja da ovom bandu prijeti upliv u vode Rajka Dujmića, Nove Fosile, Letu Štuke, a onda je nakon nepotrebne laganice "Something in the way" kao šlag na torti došla završna obrada "When the music's over" The Doors s kojim su Orphan Society ipak dokazali da su band sklon ka eksperimentima i duploj dozi životnog adrenalina kojeg je priuštio na vokalu sam Orphan.
Treba napomenuti da je gotovo između svake skladbe pjevač Josip puštao odgovarajuće samplove kao uvod ili završetak poput žamora djece, monologa, zvuka vjetra, Requiema (nakon čega je sa S3NGs-ima usljedilo 'zato braćo pijme ga i pomolimooo seee...), a bilo je tu i graktanja vrana (pomislili smo da je riječ o Hitchockovom horroru) i značajnom kucanju srca s Orphanove kardiološke strane. Nije to neka glupa šala kako bi čovjek otprve pomislio. Ima tu puno toga za razmišljanje...

Pjevač Josip je solidan, band je aranžmanski i glazbeno vrlo dobar i bez bas gitariste (sve bas dionice pokriva klavijaturist Tonči), ali imali su prokletu boljku tehničara za miks pultom koji im nije korespondirao zvuk onako kako treba. Srednju klavijaturu Tončija je spojio u bas pojačalo, a ostale dvije direktno u miks-pult (tako barem tvrdi Ličanin), vokal nije imao visokih tonova, violončelo Mateja se uopće nije čulo, te se sve svelo na vrlo loš i neadekvatan zvuk kakav ovaj band zaslužuje. Nisam spomenuo da im se na jednoj pjesmi kao gošća na vokalu pridružila Alena Orlović, ali to što je ona bacila u eter bilo je totalno nerazumljivo. O zvuku nećemo, važno je da je band vrlo dobar i za buduće nastupe treba imati tehničara zvuka kao što je Gogi.
[ orphan society ]

orphan society   © horvi

Ja se iskreno nadam da će ovaj band nastaviti dalje s radom u ovoj postavi i da ih ovaj moj izvještaj s njihovog povratničkog koncerta neće pokolebati, te da će se jednog dana ponositi s ovim izvještajem.

horvi // 05/06/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*