home > koncert > LENNY KRAVITZ, Jazine, Zadar, 06/08/2008

kontakt | search |

LENNY KRAVITZ, Jazine, Zadar, 06/08/2008

U srijedu, 6. kolovoza 2008. godine, američki rok glazbenik Lenny Kravitz održao je dugo očekivani koncert u Zadru. Ovaj nesvakidašnji glazbeni spektakl odvijao se na parkiralištu pokraj Jazina - legendarne dvorane zadarske košarke. Teško da je bilo moguće odabrati idealnije mjesto za ovakav događaj. - Za one koji nisu posjetili Zadar treba napomenuti kako se navedena lokacija nalazi u samom srcu grada ispod drevnih zidina i tek nekoliko metara od mora. A i odabir vremena bio je pun pogodak - vrhunac turističke sezone!

To što je Lenny prije četiri godine otkazao koncert u Zagrebu na kraju se u neku ruku pokazalo povoljnim, prije svega za one fanove koji nisu dubljeg džepa. Naime, za ulaznice, koje su se u prodaji pojavile krajem travnja, trebalo je izdvojiti svega 150 kuna i to je zapravo najniža cijena na cijeloj turneji. Neki kažu - zahvaljujući sponzorima, a drugi tvrde - zahvaljujući grižnji savjesti zbog neodržanog koncerta u Zagrebu. Razlog i nije toliko bitan. Važnije je na vlastitoj koži (ili novčaniku) osjetiti da i zakašnjela satisfakcija katkad dobro dođe.
[ lenny kravitz ]

lenny kravitz   © zdravka

No, da ne biste pomislili kako je ovog puta sve teklo glatko, evo kakav je otprilike bio tijek događanja. Oko 20 sati javili su mi iz PRESS-a da ne trebam dolaziti u 20:30, kako je ranije dogovoreno, nego tek u 21:30. Bilo je jasno - opet problemi. Djelomično me tješilo to što nije otkazan Lennyev nastup, već onaj predgrupe - splitskog TBF-a. Razlog - viša sila!!

Na hrvatsko-crnogorskoj granici zapelo je osam šlepera sa opremom (Lenny je 5. 8. nastupao na Live Music Festivalu na plaži Jaz u Budvi) pa je došlo do promjene u zadnji čas. Zakašnjelu opremu trebalo je čim prije postaviti na binu vodeći računa o tome da se sve besprijekorno montira, kako bi koncert mogao teći zamišljenim tijekom. Kako ni uz najbolju volju nije bilo vremena da TBF održi svoj nastup dečki iz benda su se priključili publici.
[ lenny kravitz ]

lenny kravitz   © zdravka

Sam Lenny u Zadar je stigao u popodnevnim satima BMW sedmicom i vjerojatno zaključio da bi mu dobro došla relaksacija. Svoju je želju realizirao odlaskom u saunu hotela Bastion. Otprilike u isto vrijeme počeli su se okupljati najvatreniji fanovi pokušavajući uhvatiti mjesto u prvim redovima. I tako se atmosfera i inače vrućeg dana počela dodatno zagrijavati već oko 18 sati.

Koncert je počeo nešto prije 23 sata, sa kojih 40 minuta kašnjenja. Svjetlosni efekti bili su spektakularni, na samom početku u plavoj boji (što me nekako asociralo na Lennyeve glazbene početke, njegovu opčinjenost Princeom i prvotno umjetničko ime Romeo Blue)
Prva pjesma - Mama Said, s istoimenog albuma iz 1991. Nakon druge pjesme otkazalo je gitarsko pojačalo. - Sreća za fotografe kojima se umjesto uobičajene strategije nesmetanog fotografiranja za vrijeme prve dvije pjesme ukazala prilika napraviti nekoliko dodatnih snimaka. Kvar je uklonjen za desetak minuta a Lenny je za to vrijeme uspostavio govorni kontakt s publikom rekavši: "Dugo smo čekali ovo. Došao sam nadoknaditi propušteno."
[ lenny kravitz ]

lenny kravitz   © zdravka

Uslijedilo je izvođenje nekoliko pjesama sa novog albuma It Is Time For A Love Revolution, koji je snimljen prošle godine i na kojem se Lenny pojavljuje ujedno kao tekstopisac, producent, aranžer i vrstan multiinstrumentalist. Većinu repertoara činile su balade koje su se skladno ispreplitale sa žestokim ritmovima. Među dobro znanim uspješnicama koje su u proteklih dvadesetak godina suvereno vladale svjetskim top-listama našle su se, između ostalog, American Woman, Flay Away i Are You Gonna Go My Way.

Nakon dva sata vrhunske svirke, za koju velikim dijelom zasluga pripada i Lennyevom bubnjaru čije je briljantne solo dionice publika nagradila dugotrajnim gromoglasnim pljeskom, koncert se približio kraju. Nakon bisa, tijekom kojeg je na red došla i dobro znana lirska balada Believe, deset tisuća posjetitelja lagano je počelo sređivati dojmove, a Lenny se uputio u backstage. Organizatori su demantirali da ga je tamo dočekalo dvadesetak atraktivnih djevojaka kako se prethodno najavljivalo. Navodno je u prostoru koji je Fashion guru prema njegovoj želji uredio u funky-cool stilu slavio rođendan svoje djevojke. To je na kraju krajeva nevažno. Ono što je važno to je da zadarska publika nije ostala uskraćena Lennyevim nastupom - ni u glazbenom ni u vizualnom smislu. A ako netko već sada s nestrpljenjem očekuje njegov sljedeći nastup u Hrvatskoj nema razloga za brigu. Naime, Lenny je koncert završio riječima: "Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva. Vidimo se uskoro…"

jasminka trojko // 08/08/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*