home > koncert > MAN ZERO, 19.X 2009., KSET, Zagreb

kontakt | search |

MAN ZERO, 19.X 2009., KSET, Zagreb

Hrvatska više nema Baru koji je pokrenuo cijelu scenu noise/post-rock bandova, nema više Lunar i Don't Mess With Texas, ali ima Man Zero, uz Peach Pit jedan od rijetkih ostataka nekad vrlo bogate post-rock/noise underground scene. Man Zero su upravo ovih dana objavili debi album "Telemark" (2009, Guranje s litice) gdje su konačno obznanili svoje učešće za sam vrh hrvatske recentne produkcije 2009. godine, te su na svoju ruku, van programa KSET-a uspjeli da ušetaju u njihov raspored s promocijom u ne baš divan dan zvan ponedjeljak. Ponedjeljcima se svašta događa, čiste se stari računi od prošle sedmice, provaruju se ostaci nedeljnog pretpranog ručka i uvijek burnog vikenda, rade se obračuni tko-što-kome-zašto..., te je u principu uvijek najlošiji dio tjedna za nekakav novi početak. Nisu uzalud New Order napravili onu kultnu stvar "Blue monday", a nešto dalje u povijest i Boomtown Rats s Bob Geldofom "I don't like mondays". Mislim, stara otrcana r'n'r priča, ali tako je... s kojom Man Zero nemaju nikakvih sličnosti, ali ponedjeljak je taj koji nije dozvolio neku posebnu čar večeri.
[ man zero ]

man zero   © horvi

KSET, jedan od najvoljenijih klubova u Hrvatskoj kroz zadnjih 30-tak godina gdje su svirali i nastupali najznačanjiji ex-Yu, pa i svjetski velikani, tog ponedjeljka je ugostio Man Zero, bez ikakve sumnje trenutno najjači i najsposobniji hrvatski post-rock/noise band. Mada je koncept trebao izgledati posve drugačije s gostima poput Stjepana Krznarića (gitara), Nikšić Hrvoja - Nikše (klavijature, sampler) i uvijek dobronamjernog duha 'gdje-god-da-me-pozoveš-dolazim' Igor Pavlice (truba), zahvaljujući cijelom nizu nesretnih okolnosti koje prate ovaj vrsni band, prvo što sam pomislio bilo je da onaj 'man zero' po kome se i naziva band nije opet umješao neke svoje vragolaste prste u ovaj hvale vrijedan trud ekipe koja se već skoro punu deceniju bori s demonima i nemanima prošlosti. To što se njima dogodilo, ne daj Bože da se dogodi nekom drugome i oni će u mom srcu zauvijek ostati kao trajni biser glazbe koja MORA biti kad-tad otkrivena. Elem, gostiju nije bilo (Štefa je smantrao bubrežni kamenac, Igoru je majka doživjela srčani udar, a Nikša je imao posla preko glave), no Man Zero su se adaptirali i bez njih u najboljem mogućem izdanju. Mada nemaju nekih zajedničkih poveznica, mene njihova glazba asocira na osjećaj suptilnosti kakav je bio na prvom albumu Boe ("Boa", 1981) i onog sjajnog Infra-Red iz Bosanskog Novog/Novi Grad. Emocije. Da, Man Zero sviraju emocije i s njima pogađaju audijenciju na žestoki noise/post-rock način. Da ne pretjerujem, poslušajte "Telemark" album, sjajan instrumentalan prikaz osjećaja i energije, a to su bez ikakve sumnje, makar kao trojac večeras pokazali. Na tri osnovna r'n'r instrumenta - gitari, bubnjevima i basu.
[ man zero ]

man zero   © horvi

Man Zero nije r'n'r band za đusku, oni su klasični post-rock sastav koji ima najjače oružje u kompozicijama koje su dorađene, cjelovite, besprijekorno koncizno uigrane i mirne duše bi ih čovjek mogao slušati u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Oni su umjetnost rocka, vječita težnja svih new-wave/post-punk/gothic/ambiental/noise aktera da naprave grandiozna djela koja će se pamtiti. Man Zero nemaju eksperimentalnu crtu, ali imaju fantastičan koncertni performance za melodiju, ritam i improvizacije što se naziva lijepa kompozicija. Nisu slušali klasičnu glazbu, ali čovječe, nešto ima u njima što ih povezuje s dubinom romantike, impresije i nadasve ugodnih slušnih pobuda za koje su svo ovo troje glazbenika podjednako zaslužni. Objašnjavati pjesmu po pjesmu s ovog fantastičnog koncerta koji je bio žestok, glasan i melodičan, ali prvenstveno namijenjen za slušanje, oduzelo bi hrpu prostora. Evo samo popis skladbi - "BGG", "Kiša", "Nods", "Tron", "Echo", "40 am", "Prošlost", "Hamd", "Zanremo". Kao i kod recenzije albuma, ostao sam bez riječi. Man Zero imaju kompozicije koje ne kaskaju za svjetskim zvukom, one su svjetske. Da su umjesto njih na pozornici bile neke vodeće vedete žanra (neću ih navoditi), svi bi prepoznali istinsku vrijednost njihovog rada. Man Zero je band za svaki respekt.

horvi // 22/10/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*