home > koncert > NOVI ZVUK, 26.XI 2009., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 26.XI 2009., Sax, Zagreb

Te večeri sam se sticajem okolnosti pronašao u Saxu; naime, po svim planovima trebalo se otići u Boogaloo na Mando Diao i The Orange Strips, no zbog kolapsiranja švedskog pjevača dan ranije na koncertu u Beču, cijela turneja, pa i zagrebački nastup odgođeni su na neko određeno vrijeme. I sva sreća što se to desilo (uh, kakva zlobna sreća) jer sam imao prilike prisustvovati zaista sjajnoj večeri Novog Zvuka. Priznajem, ovakve večeri i nisu baš česte da su ama baš svi izvođači na iznadprosječnoj 'demo' razini.
[ peti zid ]

peti zid   © horvi

Točno na vrijeme, oko 21,30h prvi su krenuli sa svirkom PETI ZID o kojima apsolutno ništa nisam znao. Kasnije sam pronašao podatak da su već nastupali na Novom Zvuku prije dvije, odnosno prije točno godinu dana (18.XI 2009), ali tog utorka mene nije bilo u Saxu. Band postoji pune četiri godine, mijenjao je postave, tako da je ova večerašnja vrlo friška i kao takva djeluje svega dva mjeseca. Novi članovi su Jasmin Javorin (bubnjevi) i Dragan Kalinić - Kiki (vokal), dok ostatak ekipe čine Denis Duh (gitara, prateći vokal), Ivan Šarić (bas) i Tino Šturlić (ritam gitara). Navodno imaju i dva snimljena demo materijala. Valjda ćemo nešto dobiti na recenziju od toga jer su se pokazali iznimno kompaktnim, uvježbanim i uigranim bandom. Izveli su 8 kompozicija ("Strah od metala", "Realist", "Frkafulja", "Špenadla", "Strah u ulici nad lipom", "Strah od smrti", "Stranger" i "Zvijeri") u pravocrtnom hard-rock/blues izričaju koji najviše asocira na Atomsko sklonište i Opću opasnost. Tempovi im variraju od brzih do laganih, a najveća odlika banda su zaista fini gitaristički pasaži (ima tu i natruha David Gilmoura) i kompaktan odnos gitara koje imaju posve razrađene i dotjerane dionice, te puno uloženog truda u aranžmane i breakove s kojima postižu furiozne eksplozivne momente. Sve pjesme su im na hrvatskom jeziku i govore o uobičajenim r'n'r temama (žene, emocije, individualne preokupacije...), pjevač je vrlo pokretljiv, pjeva čisto, odriješito i vrlo fino, a čitav band je zaista zabavan, energičan i taman je kao stvoren za motorijade a da se ne pretvori u one suhoparne stereotip postave koje vječito sviraju "Motore", "Žuti kišobran", "Paranoid", "Born to be wild", Zeppeline, Guns'n'Roses i slične klasike. Imaju snažne autorske kompozicije (osobite su im laganije teme "Strah od smrti" i "Realist") koje pokazuju rafiniranu crtu radiofoničnosti, te premda su debeli retro band sklon eklekticizmu, mora im se priznati da zaista fantastično zvuče, čak i bolje od mnogih razvikanijih bandova koji već imaju svoje zvanične albume.
[ kamo sutra ]

kamo sutra   © horvi

KAMO SUTRA, naši stari poznanici koje ne trebamo posebno predstavljati, večeras su barem meni zvučali posve jasno i čisto za što do sada i nije bilo ovakve ekstra specijalne prilike. Naime, sve njihove nastupe koje sam gledao unazad protekle 3 godine, obilježili su loši razglasi i diskutabilna akustičnost prostora, a danas su zvučali nevjerojatno kvalitetno kao da ih nikad prije nisam čuo. Naravno, najveća zasluga toga je zaista kvalitetan zvuk i pravilan rad ton majstora u Saxu, pa sam tako po prvi puta čuo apsolutno sve dionice gitariste Zokija koji praši i razara, majko mila, sve u šesnaest. To su takve vratolomne, gotovo math-rock dionice uokvirene u brze i poletne punk-rock pjesme koje poznajem odavno, ali večeras su zvučale nevjerojatno čisto, koncizno i kompaktno kao da ih nikada prije nisam čuo. A frontman Dario se odmah otprve ubacio u svoj specifičan plesni element, kontakt s publikom kojeg je s vremena na vrijeme pospješio dizanjem pive u zrak, a nekoliko puta je izašao i s pozornice među publiku inaguirajući da se audijencija podiže sa svojih stolova... Znam da mu je teško palo što se u Saxu sjedi i što nije klasična atmosfera rock koncerta, ali da je neki drugi klub u pitanju s ovako kvalitetnim zvukom, Kamo Sutra bi zasigurno napravili urnebes. Jer njihove pjesme poput "Osmjeh daj", "Poljubi me", "Odjebi", obrada "Volim te još" (Valentino), te ska poskočica "Nemam para" su njihovi stalni aduti koje je prepoznala i večerašnja publika. Posebnost nastupa bila je premjerna izvedba nanovije skladbe "Letimo zajedno" u vrlo brzom tempu gdje se konačno osjetilo i jasno čulo da su Zoran na gitari i Georg Sokolov na basu zaista posebni i autentični glazbenici koji su na koncu nastupa izveli posve neobičan aranžmanski lucidni zahvat u pjesmi "Neću fine košulje" gdje su uz rastrgani i tromi tempo nabacali frenetečne hardcore ritmove. Ako ih se do sada uspoređivalo s Hladnim Pivom, za to se samo može okriviti loš razglas i punkerski lo-fi zvuk koji ih je pratio po KSET-u, Krivom Putu, Spunku, KUD Željezničaru..., međutim, Kamo Sutra su s ovim, konačno kvalitetnim ozvučenjem pokazali jedno sasvim drugo lice, a to je specijalni rafinirani punk-rock plesnog ritma i nevjerojatnih melodičnih bas linija koji definitivno nema nikakve veze sa Hladnim Pivom i tradicionalnim troakordnim punkom. Kamo Sutra su više od uobičajenog punk-rock banda, zabavljači koji luče adrenalin i iskusni glazbenici koji su zajedno tek 14 godina.
[ kamo sutra ]

kamo sutra   © horvi

THE SPANISH INQUISITION su izašli taman onda da dovrše žestoki dio večeri u svojem standardnom hard-rock formatu sa vodećim pjevačem Johnnyijem koji izvodi tekstove na engleskom jeziku. Njih sam već gledao nekoliko puta i redovito su ostavljali nabrijani, žestoki i vrlo uigrani dojam retro banda koji spaja sve i svašta u svoje stilizacije (od klasičnog harda, preko boogiea, rock-bluesa, do punk-rocka, funka i ska), no međutim neminovno se nameće jedno pitanje, a to je po čemu pamtiti ovaj band jer se ne razlikuje previše od gomile sličnih hard/heavy sastava kakve često možete pronaći po motorijadama. Bez obzira što izvode autorske skladbe u kojima ima natruha AC/DC, Rob Zombiea, Aerosmith, pa čak i Incubus ili Faith No More (osobito zbog načina pjevanja njihovog frontmena), ponekad svoju iznimnu tehničku potkovanost basiste Hrvoja i gitariste Viktora okrenu u pretenciozne solaže kojih ima u izobilju koje graniči sa pretjeravanjem i samodopadnim ego-tripovima. Ipak, unatoč zaista pretjeranim solo dionicama koje su u aranžmanima poredane na ponekad neobičnim mjestima gdje ih se ne bi moglo očekivati, ovaj band spašava velika različitost stilova koje spajaju u svoj žestoki hard-rock. Tehnički su besprijekorni, tu nema šta da se priča.
[ spanish inquisition ]

spanish inquisition   © horvi

Posljednji band bili su CRANK BAND iz Zagreba koji doslovce sviraju pop-rock, pa čak i zabavnu glazbu, a ima ih, da ne povjeruješ, čak sedmero. Oni su Luka Gauta (vokal), Dino Ledinščak (gitara), Petar Mandarić (bas), Slaven Bujanić (bubnjevi), Hrvoje Jozinović (klavijature), Ivan Grubišić (violina) i Vanja Leković (saksofon). Postoje od 2006., te uz autorske skladbe sviraju i obrade, a vrlo su traženi i kao gažerski band koji svira svadbe. Prvi dio nastupa izveli su tri vlastite kompozicije, dvije su bile na hrvatskom, a jedna na engleskom, te su se prikazali kroz guste slojeve melodija i harmonija pri čemu prednjači uvjerljiva ritam sekcija, te zaista sjajno prilagođeni odnosi violine i saksofona koji donose osvježavajuće nijanse u njihov pop spektar. Drugi dio nastupa rezervirali su za rasplesane obrade "Gimmie shelter" (The Rolling Stones), "Mjesto za mene" (Urban) i "Svijet za nas" (Laufer) gdje su pokazali ne samo vrsnu fleksibilnost ka interakciji i kontaktu sa publikom, već i sposobnost nadograđivanja aranžmana po vlastitim afinitetima što dovoljno govori da ovaj band vješto izbjegava suhoparnost gažerskih bandova. Jednostavno rečeno, radi se o odličnom bandu vrsnih instrumentalista. Za sada nema još nikakvih naznaka da namjeravaju ući u studio, ali po prikazanome, imaju vrlo dobre performanske za široke medije i komercijalne radio programe koji znaju vrtjeti suvremenu pop glazbu koja ipak nije doslovce kičeraj.

horvi // 30/11/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
NOVI ZVUK @ SAX, 03/12/2009
--------------------------------------
ALEX & ME (akustik-rock)
SEGMENTA (rock)
WHISKEY STRIP (rock)
DA' WAH (rock)
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*