home > mjuzik > Novi zvuk

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Novi zvuk (Croatia Records, 2009)

Prva kompilacija u suradnji zagrebačkog kluba Sax i Croatia Records je očekivani strateški potez kojim bi se trebalo bocnuti radio urednike da posvete pažnju novodolazećoj, ogromnoj gomili izvođača koji kreiraju 'novi zvuk'.

Nakon dvije pune sezone (rujan-lipanj) u periodu od 2007. do 2009. zagrebački klub Sax organizirao je konstantno svakog utorka program na kome su se uživo predstavljali uglavnom demo izvođači s ponekim imenima koja su već ranije objavila svoje debitantske albume. Kroz taj period prodefiliralo je više od 200 različitih bandova i solo izvođača (u prosjeku 3-4 po večeri), te je organizator Ivica Duspara (ex-Majke, Matchless Gift) u suradnji sa Croatia Records odlučio da objavi kompilaciju sa 10 odabranih izvođača. Izbor bandova koji se nalaze na ovoj kompilaciji nije striktan u pogledu da su ovo najkreativniji autori koji su se pojavili tokom protekle dvije sezone na pozornici Saxa, već je, kao što je i sam Duspara rekao, odabir pao na one izvođače koji imaju najveći potencijal da se zavrte na radio programima. Razlog tome i nije teško zaključiti. Mnogi glazbeni urednici na radio postajama ne mare za bilo kakvom promocijom novih imena, već se ponašaju u skladu sa ekonomskim zakonitostima tržišta, tj. serviraju dobro poznate sheme 'vrtim ono što ljudi traže'. A i sam interes publike za nova imena je u znatnom opadanju; dok je primjerice u '70-tim i '80-tim stvar ličnog prestiža bila otići na koncert nepoznatog izvođača ili iskopati neko friško ime, danas se audijencija uglavnom oslanja na oportunizam ponuđene kolotečine, pa nam tako stotine i stotine kvalitetnih novijih demo izvođača sviraju i nastupaju zabadava pred mahom polupraznim gledalištem, često i bez ikakvih naknada za putne troškove uz poneko pivo po kojekakvim rupama i čumezima, a ponekad nastupaju i po ulicama, trgovima, pa čak i po privatnim feštama za nekolicinu svojih prijatelja samo s ciljem da sviraju, nastupaju i da za njih barem netko sazna. Često se govori da hrvatska (a i ex-Yu) scena nema adekvatnu kvalitetu i snagu iz mladih redova koja bi mogla parirati zvijezdama poput Majki, Psihomodo Pop, Pipsima, Let 3, TBF, Hladnom pivu, Urbanu..., ali to se govori uglavnom u onim krugovima koji ne prate domaći undergound i demo scenu. S druge strane, poznavatelji i oni koji prate događaje, osobito u demo kategoriji, pronaći će sijaset novih bandova koji rade i stvaraju već cijeli niz godina, te se samo čeka trenutak kada će im sreća zakucati na vrata.

Nekima od njih ukazala se odlična prilika da dopru do najšireg medija putem ove kompilacije koja je najavljena da neće biti i jedino izdanje Novog Zvuka, a ovo je ustvari samo probni pilot da se ispipa puls široke audijencije. Stoga je i sam izbor pao na mahom radiofonične i hitoidne izvođače od kojih su neki već naduboko ušli na scenu svojim pojavljivanjima na HTV i lokalnim TV postajama, te imaju stanovitu podršku publike. Prije svega to se odnosi na provjerene veterane, mnogoljudni band VALUNGARI, pobjednike HGF-a 2008. sa ska-punk hitom "Samo život" koji su već odradili zapažen show u "Garaži" na HTV, zatim na međimurske OCTOBER LIGHT iz Puščina sa sličnom ska-punk poskočicom "Osim tebe" koji iza sebe imaju čitav niz zapaženih nastupa na festivalima po inozemstvu i zabočki pop-rockeri NOXIN koji su za ovu priliku predstavili Kempesovu remix varijantu radijskog poletnog hita "Da ljubav je" koju pjeva Maja Posavec iz pop sastava De Tour. Oni su za skladbu u režiji Tomislav Povića snimili i vrlo zanimljiv novi video-spot koji se već vrtio po TV postajama. Po logičnom slijedu prihvatljivih komercijalnih pjesama svoje mjesto na kompilaciji našli su JAFFAJED sa lepršavom pop-funky "Na dokovima bokova" pojačanom sa duhačkom sekcijom, zatim POPPER u otprilike nešto rockerskijoj "Vidim" koja priziva u sjećanje najjače adute Pipsa s konca '90-tih i simpatična obrada legendarnog pop hita "Luka" Suzanne Vega iz 1987. u punk-rock/reggae verziji kvarteta NORMA BELLE na hrvatskom jeziku. Osiječki kvintet THP pokazuje letargičnije i emotivnije lice u temi "Molitva" s relevantnim karakteristikama mainstreama na pragovima Prljavog kazališta uz blage insinuacije ka indie-popu a'la Coldplay. Jedno od najvećih iznenađenja ove kompilacije je mladi varaždinski band WHITE LIGHT čija se naslovna pjesma demo EP-ija "U život zaljubljen" iz 2007. pronašla među Dusparinim adutima, dok je završni dio pripao nešto tvrđem zvuku - kvintetu KARAMBOL sa hard-rock skladbom "Ne mislim na tebe" i zagrebačkom nu-metal/pop kvartetu DARWIN koji s nes(p)retno produciranim komadom "Kad zaboraviš" prilično odudaraju od uglavnom vesele i poletne atmosfere kompilacije jer su inače uživo daleko žešći i prodorniji band. OK, izbor Duspare ne treba diskreditirati premda je na programima Novog Zvuka bilo daleko jačih i kreativnijih aduta (Ante Perković, Morso, S3ngs, Tranzistor, Luft, Šta ima?, Digeridoo, Heroina, Southern Alias, Radost, Olovni Ples, El Camino, Electric Žare, Dim List, Ž/Buka, Disident, , Interzone, Toro...), ali šta je-tu je. Doći u Sax i svirati bez naknade putnih troškova nije dalo prilike izvođačima iz daleke Dalmacije i nešto bliže Istre, pa tako ovdje nikad nisu nastupali bandovi iz Splita, Dubrovnika, Pule, Zadra, Šibenika, pa zbog istog razloga čak nikad nisu niti htjeli nastupiti The Orange Strips, jedan od najoriginalnijih hrvatskih indie-pop bandova koji su probili i granice inozemstva otisnuvši se vrlo smjelo na Britansku turneju.

Kompilacija iznosi klasičnih, starinskih 38 minuta, pjesme su izabrane uglavnom tako da se nadograđuju svojim tokom koji je pogodan ne samo za radijsku difuziju, već i za kućnu upotrebu, ali je daleko od toga da se može smatrati nekom novom pop-rock glazbom koja već nije odslušana na ovim prostorima. Kada se uzmu u obzir visoki kriteriji kluba Sax, standardi Ivice Duspare kao urednika i izdavača Croatia Records, ovo je sasvim prihvatljivo filtrirano riješenje kroz sito i rešeto, no spram naših istočnih srpskih susjeda sa Pop Box i Odličnog Hrčka koji su u toku samo jedne sezone iznjedrili bandove poput Petrol, Nežni Dalibor, Slaptrap, Repetitor, Ženekese i kompanije, ovo izdanje djeluje kao da se u Hrvatskoj ništa osobito ne događa na demo-sceni. No, s druge strane imajući u vidu nekompetentnost i loš sluh domaćih radijskih urednika kojima je ova mini kolekcija data na raspolaganje, sve se čini da bolje i ne može biti. Ovo je tek samo površna slika jedne vrlo bogate i kreativne scene jedne veoma plodne generacije koja već godinama eksplodira u hrvatskom undergroundu, te je za prvi korak sasvim opravdana u raskoraku kvalitete i kvantitete, kao i njezinog medijskog tretmana.

Vjerovati treba da će naredni nosač 'Novog Zvuka' biti konkretnije uperen u 'novo', a ne u podilaženje prilično gluhim glazbenim urednicima s radio postaja.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 05/10/2009


PS: Naslovi: 1.JAFFAjed - Na dokovima bokova, 2.POPPER - Vidim, 3.VALUNGARI - Samo život, 4.NORMA BELLE - Luka, 5.OCTOBER LIGHT - Osim tebe, 6.THP - Molitva, 7.NOXIN feat. Maja Posavec - Da ljubav je, 8.WHITE LIGHT - U život zaljubljen, 9.KARAMBOL - Ne mislim na tebe, 10.DARWIN - Kad zaboraviš
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Novi zvuk
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*