home > koncert > SONNY VINCENT, EICHMANN FAMILY @ KSET, 25.03.2010.

kontakt | search |

SONNY VINCENT, EICHMANN FAMILY @ KSET, 25.03.2010.

Jedan od doajena njujorške punk rock scene, Sonny Vincent, održao je jučer svoj prvi zagrebački koncert u Ksetu. Unatoč svojim godinama i stažu na pozornici, ili možda upravo zbog njih, Sonny je nastup odradio bez greške. No, prije nego pređem na panegirizaciju njegova nastupa, moram spomenuti i domaće punk'n'roll snage - predgrupu Eichmann Family. Poslovično zbunjen i potpuno neusklađen sa Ksetovskim striktnim rasporedom, većinu nastupa obitelji Eichmann sam, bog mi prosti, propustio, no ono malo što sam uhvatio na kraju njihove eksplozivne svirke zvučalo je i izgledalo kako i istinski rock'n'roll treba zvučati i izgledati: brzo, žestoko, znojno i do jaja iskreno. Dodo, Ed i Karlos Eichmann su još jednom potvrdili staru istinu da za razularenu rokenrol žurku i divlji ples nema bolje od trojice manijaka na gitari, kontrabasu i bubnju koji svom snagom piče pjesme o ženama i piću. I koju o autima.
[ eichmann family ]

eichmann family   © nenad lukač

Nakon Eichmanna uslijedila je puš-pauza, na što su se dame i gospoda iz publike preselili na dvorište ispred kluba da, neki uz cigaretu, neki uz cigaru, a skoro svi uz pivo provjetre glave od furioznog nastupa prvog sastava i pripreme se za 'zvijezdu' večeri. Kažem dame i gospoda ne u šali, nego zato što se na nemalom broju faca vidjelo da su im vlasnici i vlasnice dobrano zagazili u peto, pa čak i šesto desetljeće života. Ima već ohoho da sam bio na koncertu gdje tridesetogodišnjak poput mene izgleda kao tinejdžer kad se usporedi s većinom publike i priznajem da me to baš zabavilo, iako sam se na trenutke osjećao malčice balavo. A i ful mi je interesantno bilo škicati te oldskul rokere i rokerice u fino izglačanim trapericama i sjajnim kožnjacima kako iskreno uživaju u izlasku, živahno raspravljaju o nastupu, puše i pijuckaju i općenito se odlično zabavljaju.
[ sonny vincent ]

sonny vincent   © nenad lukač

Jebe nam se, čitao sam im na licima, večeras smo rokeri, večeras ludujemo, sutra se vraćamo svojim uredskim poslovima, napornoj ženi, mlohavom mužu i djeci kojoj je Tokio Hotel glazbeni vrh, ali večeras smo tu da 'odlepimo' na istinski rokenrol! Buraz! Kraj akademske pauze označilo je rzanje gitare, na što su svi, i stari i mladi, pohitali u klub da zauzmu svoju poziciju ispred pozornice. Na njoj se u crnom kožnjaku, košulji i trapericama (a u čemu drugome) kočoperio istovremeno i očuh i bastard panka, mr Sonny V. Na ovoj turneji prateći su mu bend Paul Smith aka Dumbell na bas gitari, čovjek feminizirana imena, ali pravi frajer na gitari, Bernadette i dugokosi i polugoli metalac Illials Olympious na bubnjevima. Modno usklađeni po svim pravilima njujorške modne scene, jesen/zima '76-'77 (osim metal bubnjara), dečki su od prvog takta žestoko počeli i taj ritam su držali sve do kraja koncerta. 1-2-3-4, pa 'Bad Attitude', pa 1-2-3-4, pa 'Sick On Yesterday', pa 1-2-3-4, pa...ma ko će znat poimence sve te dvoipominutne bombe bačene na publiku te večeri. Repertoar se sastojao većinom od pank brzica Testorsa (75%), bilo je i Sonnyjevih solo stvari, a odsvirana je i country laganica "Drinking of You", prikladno na kraju bisa da smiri pankrokom podivljalu rulju. Stari šoumen Sonny je cijelo vrijeme ubacivao kratke šale i andgotice iz burnog mu života između pjesama, čime je dodatno zabavio publiku, ne upilavši nas predugim trabunjanjem kako je to znao biti slučaj kod nekih sličnih rokera koji bi radije čavrljali s fificama u prvim redovima nego se muški prihvatili gitare. Fifice mogu čekati i kraj nastupa, što je stari Sonny i demonstrirao slikavši se i čavrljajući s obožavatelji(ca)ma nakon svirke.
[ sonny vincent ]

sonny vincent   © nenad lukač

U sat vremena koncerta Sonny nam je održao lekciju iz punk'n'rolla kakvu samo jedan stari ulični mačak, veteran hiljada životnih bitaka koje su mu ostavile isto toliko ožiljaka na licu može održati, a damama i gospodi rokerima u publici na trenutak je vratio onaj sjaj u oko i žar u srce iz najboljih i najdivljijih dana njihove mladosti. A taj sjaj i taj žar, svi znamo, to je istinski pank!

nenad lukač // 28/03/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*