home > koncert > Chang Ffos (Zagreb) 11.05.2006. KSET, Zagreb

kontakt | search |

Chang Ffos (Zagreb) 11.05.2006. KSET, Zagreb

Tko nema vremena, ili mu se ne da čitati, evo skraćeni izvještaj: Chang Ffos su bog i batina, a onog tko je slagao zvuk treba privesti na informativni razgovor jer čini kriminalna djela.
[ chang ffos ]

chang ffos   © ana

A sad malo detaljnije... U KSET-u se okupilo prilično ljudi, pogotovo kad se uzme u obzir da koncert skoro pa uopće nije bio reklamiran (vidjela sam jedan plakat u gradu i to na dan koncerta, a ostala tri su visila po Pauku, Močvari i sličnim mjestima), a isti su dan u Močvari svirali Annihilation Time, a u SC-u, u sklopu Žedno uho festivala, Popečitelji i Seven That Spells. Ja sam imala neke luđačke planove da ću pogledati Chang Ffos i onda otrčati u Močvaru, ali sva sreća odustala sam od kretenskih ideja i lijepo se na miru došla zabaviti u KSET. Jedino mi je bilo smiješno jer je u KSET-u bila valjda cijela Močvara, tj. frendovi članova Chang Ffosa. A poradi toga je cijeli koncert izgledao više kao neki tulum jer su svi stalno dobacivali fore, na i sa pozornice, a pred kraj je Eror (pjevač) poslao bocu rakije u publiku da se ''svi nalijemo ko životinje i ludo provedemo''. Eh, kako misle na svoju publiku.
[ saša ]

saša   © ana

Kad je počeo koncert, gužva se pogoršala jer su svi s terase ušli unutra. Bilo je ugodnih 40 C. Odmah na početku je izbila neka gužva u sredini. Neki tipovi su se naguravali pa su na kraju svi završili na podu. Chang Ffos nisu prekidali svirku, ali su se primirili i pomalo zabrinuto gledali u publiku. Čudan prizor.

Nisam prilično dugo bila na koncertu Chang Ffos. Zadnji put kad sam ih gledala, na bubnjevima je još bio Vitez. Sad ga je zamijenio Nikola koji se odlično uklopio sa Erorom, Alenom i Sašom. Kad je počela tutnjava, nitko sretniji od mene. Krenuli su sa stvarima s novog/prvog albuma. Zvuk je bio stvarno loš. Već na početku koncerta su nas upozorili da im je tonska bila sranje pa da će biti svašta. U nekim pjesmama se vokal uopće nije čuo. Činilo mi se da pjevanje čujem samo zato kaj stojim u prvom redu pa ga čujem i bez mikrofona. Ali ni to nije umanjilo činjenicu da Chang Ffos zvuče fenomenalno i podsjetilo me zašto su mi oni već skoro 10 godina najbolji hrvatski bend. Eror ga stvarno pjeva. Mene počne boliti grlo samo dok ga slušam kako urliče dok mu sve žile na vratu ne poiskaču. A Saša, s onim svojim dredovima do guzice, samozatajno stoji sa strane i najviše se pravi kao da ga nema, tutnji na, kako kažu ''custom made'' bariton gitari koja mu visi do koljena, dok mu preko puta stoji Alen i čačka nam unutarnje organe basem. Ne smijemo zaboraviti ni Nikolu za bubnjevima. Savršeno. Chang Ffos su stvarno jedno veliko ''uništavajuće, energetično mračno/atmosferično, vrlo glasno metal-rock čudovište'' kako su ih opisali u najavi u KSET-ovom programu i mogu se nositi s bilo kojim stranim bendom te vrste.
[ eror ]

eror   © ana

Očekivala sam scenski 'mi ćemo se pravit da nismo ovdje' nastup - Alen i Saša (bas i gitara) nam okrenu leđa, a Eror se stane negdje sa strane, izvan vidnog polja po mogućnosti. Na svu sreću KSET ima premalu pozornicu da Eror šmugne iza pojačala pa se malo rasporedio po pozornici, a i braća Nužda su nam većinu vremena stajala bočno ako ništa drugo. Ali mislim da bi stvarno trebali uvesti neki pravilnik o korištenju dim-mašine, jer na trenutke je bila veća magluština nego na nekim koncertima Phantasmagorije, a oni su poznati po tome. Možda su trebali otići kod njih na ubrzani tečaj da im kažu da dim-mašinu ne treba uperiti u publiku ni u kom slučaju. Ne znam tko je tu trebao biti obavijen magluštinom, publika ili bend, ali znam tko je bio. Mi.

Na zidu lijevo od pozornice su se vrtile projekcije, ali nisam baš vidjela o čemu je riječ jer bi to značilo da ili ću postati razrooka i gledat i projekcije i koncert ili ću propustiti dijelove koncerta da bih vidjela projekcije. Niti jedna varijanta mi se nije sviđala, pa eto... Nemam pojma što se tamo vrtilo. Možda ih drugi put stave iza sebe na zid. Eh da, s Orange pojačala nas je gledala Djevica Marija s malim Isusekom. Dakle...

Kad je boca rakije krenula u publiku nastala je totalna pomama za istom, a iz zadnjih redova su doteturali zombie-like likovi s rukama ispred sebe i jedva razgovijetnim ''Rakija'' koje su bezizražajno ponavljali. Odmah su se naselili u prvi red da budu što bliže svom dragom piću. Chang Ffos su ubrzo nakon toga odlučili privest koncert kraju. Nakon 50-ak minuta svirke su nam se zahvalili što smo došli i pokušali otići. Naravno da ih nismo pustili samo tako. Za bis su odsvirali novu pjesmu koju još uvježbavaju pa su se unaprijed ispričali da će sigurno jako fulavati. Ako tak sviraju kad fulavaju, svaka čast! Neki tako ne mogu zvučati ni kad su totalno uvježbani.
[ rakija ]

rakija   © ana

Naravno da mi je koncert puno prekratko trajao i žao mi je što nisu odsvirali ''Le Charmeur De Serpents''. To je jedna od prvih pjesama koje sam čula od njih i u njoj možete čuti svu genijalnost Chang Ffos. Možda je odsviraju neki drugi put. Izdali su album, sada neka nas ubiju koncertima.

ana // 19/05/2006

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*