home > mjuzik > Tetragram

kontakt | search |

ACTOOON: Tetragram (Slušaj najglasnije, 2011)

Reizdanje starih snimaka iz 1999. donosi raritetnu kolekciju malo znanih pjesama koje je Actooon napravio u kolaboraciji sa pokojnim lokalnim black-metal pjevačem Gregom Bevc - Hašom. Već ranije, 2007. je objavljen istovjetni instrumentalni album sa 5 tema, te jedna suradnja sa Gregom pod naslovom "1999" (2008, Slušaj najglasnije), no ovdje je riječ o do sada neobjavljenim vokalnim kompozicijama. Naime, Actooon se poslužio već ranije realiziranim instrumentalnim albumom na kojeg je samo nadodao Hašove spoken-word dionice. Koncept djela je posve jednostavan (najbolje bi bilo ponovno uzeti original na preslušavanje) - čitav album je kompletno povezan bez ikakvih pauza kroz atonalni black-metal, a nakon svake instrumentalne teme naslovljene kao "Tetragram" i označene rimskim neparnim brojkama od I do IX (I, III, V, VII i IX), u nastavku svake ponaosob je nadodan Hašov recital što cijelom radu donosi punoću kreacije. Tako se u spoken-word komadima "Drevesa ki jočejo kri", "To je tisto kar ne vem kaj je", "Živi smrdljivi pekel" i "Delec mojega življenja" provlači nihilistička poezija prožeta morbidnim prizorima i užasima ovozemaljskog života koji je prikazan kao obezvrijeđeni dar koji ne vrijedi niti pišljiva boba. Na žalost, bila je to vrlo dostojna i iskrena preslika Hašovog svjetonazora, čiji je život skončan tragično od ciroze jetre. U posljednjem komadu "Gospodar zrcal" na vokalu se pojavljuje Actooon.

Zanimljiv dokument sa jednostavnim zapletima i raspletima može pobuditi interes za istraživanje Hašovog života koji je ovdje prikazan u turobnoj i apokaliptično tmurnoj poeziji sa slobodnim i često eksperimentalnim black-metal zvukom.

Diskografija:

Bajs in suhec (1992)
Škratek solatek (1994)
Piščanek picek pacek (1995)
67 + Presnojedi blues (2000/ 2007)
Vikingvin sing the boogie (2007)
Garsonjera šansonjera (2007)
Boogie šanson (2007)
Cemetaryland (2007)
Tetragram (2007)
1967 (2007)
Garsonjera šansonjera/ Vikingvin - autor i pjevač (2007)
Fretless Guitar Land (2007)
Totenbuch (2007)
Celje (2007)
Funkyguitarland - Rehab Group (2007)
Prošlo je 30 godina (2008)
Cemetaryland 2 (2008)
Willy Vodka 0,6 44% i tvornica čokolade za sečeraše (2008)
1999 feat. Grega Bevc Haš (2008)
Kat feat. Amper-O-Mat (2008)
Ovulation feat. Amper-O-Mat (2008)
Uh feat. Amper-O-Mat (2008)
Pip Strip feat. Amper-O-Mat (2008)
2009-2010 feat.Dark Hard (2010)
Cemetaryland 3 (2010)
Mini LP (2010)
Pancergraben lava Celje (2010)
Tetragram (2011)

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 11/05/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Beton

Kandžija: Beton (2018)

| 21/06/2018 | ivan blažinović |

>> opširnije


cover: Hyperbola

dRUMELODY: Hyperbola (2018)

| 21/06/2018 | pedja |

>> opširnije


cover: Galaxina Mon Amour

RONY PLAYSTATION: Galaxina Mon Amour (2018)

| 20/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Greetings From Black Mountains

GENERAL CLUSTER: Greetings From Black Mountains (2017)

| 19/06/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Dva pola ljudske prirode, EP

SANTORIUS SANTORIUS: Dva pola ljudske prirode, EP (2018)

| 18/06/2018 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*