home > mjuzik > Dub Tentacles vol.3

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Dub Tentacles vol.3 (Fresh Poulp Records, 2011)

Net kompilacija francuskog izdavača predstavila je 13 novih reggae/dub izvođača iz 7 zemalja među kojima se nalaze i dva iz Hrvatske - WAITAPU i JAH BILLAH pred kojima je možda i značajnija budućnost.

Zato recenziju stacioniramo na hrvatskim imenima o kojima se zna uglavnom u okvirima dotične scene...

WAITAPU su peteročlani bend iz Varaždina, Kotoribe i Čakovca kojeg čine bivši članovi legendarnih Krankenhaus, potom nažalost prekratko aktivnih Elektrik Buttshaperz (pobjednici HGF 2002), te tvrđih stonera Green Machine i hardcore metalaca Najveribest koji su svoja alternativna rock obilježja usmjerili ka reggae/dub formatima (u međuvremenu se struktura benda malo promijenila, ali... - op. pedja). Njihov instrumental "Truckin'" dolazi odmah na samom uvodu nakon odlične elektronske "Black sand" francuskih DRYDECK i doima se kao jednim od najkompleksnijih komada cijele kompilacije. Nemojte me shvatiti lokalpatriotski samo zato jer cigo uvijek svojeg konja hvali, ali ova ekipa je ovdje podarila izuzetno suvremen komad psihodeličnog duba prožetog elektronikom, slojevitim backgroundom i veoma prozračnim horizontima s eksperimentalnim ambijentima kakve je znao isporučivati Adrian Sherwood. A kad smo već kod njega, Waitapu po svojim osobinama, barem u ovoj 4 minute dugačkoj skladbi pokazuju vrlo sličan artistički slijed koji je zadesio Sherwoodovog kolegu Mark Stewarta nakon što je raspustio The Pop Group i 1982. osnovao bend The Maffia. Poveznice između Waitapu i Mark Stewart & The Maffia ovdje su očite samo s razlikom što Waitapu nije socio-politički angažiran bend, te ne pokazuje sklonosti ka radikalnim eksperimentalnim otklonima. No, zvuk i format su veoma slični te će biti interesantno čuti kako će im zvučati kompletan album kojeg imaginarno najavljuju kao granicu između naravnog i nadnaravnog postavljenu od bogova.

Drugi naš izvođač koji je ovdje prisutan zove se JAH BILLAH, a pretpostavljam da riječ je o DJ-u koji voli rabiti delay i echo efekte s uobičajeno iritantnim ragga vokalima. Njegova pjesma "In ruff a dubb" u suradnji sa PUPA CONGO jedna je od niza kolaboracija budući da radi na internet bazi sa imenima iz cijelog svijeta od našeg susjedstva preko Jamajke i Novog Zelanda sve do Vjetnama. Nisam siguran da li je Jah Billah pojedinac ili ekipa jerbo na oficijelnim stranicama nema nikakvih konkretnih informacija.

Ostatak ove kompilacije donosi relativno klasičan reggae/dub što kroz žive bendove, a što kroz one vrlo otrcane DJ formacije nazvane soundsystem. Sada bi trebalo pregledavati web stranice svakog prisutnog izvođača i sakupljati dojmove tko su i što su... No, spomenimo samo kao posebnije skladbe koje se izdvajaju svojim stilizacijama - psihodelični slow-down britanskih SECRET ARCHIVES OF VATICAEN s pjesmom "Friendly artificial of intelligence" koja idealno sjeda nakon Waitapu, potom također psihodelični talijanski A MAN CALLED PJ (instrumental "Dubalalla"), te francuski SUSHIDREAD koji se izdvajaju sa minijaturama melodije izvedene na instrumentu koji zvuči poput naših cimbula (skladba "Rise"). Pjevanih pjesama nema puno i hvala Bogu, u njima nema prožvakanih rastafarijanskih tema o povratku u Afriku, te slavljenja Babilona i Hajle Selasija.
[ waitapu ]

waitapu

Naslovi: 1.DRYDECK - Black sand, 2.WAITAPU - Truckin', 3.SECRET ARCHIVES OF VATICAEN - Friendly artificial of intelligence, 4.MIND'S EYE DUB - Don dub, 5.ACKBOO - Holy mount zion (feat. Steve Steppa), 6.MAHOM - Darker, stronger, dubber, 7.A MAN CALLED PJ - Dubalalla, 8.INJHAM - Babylon lamb, 9.SUSHIDREAD - Rise, 10.NOMATX BASS DRIVE - Western, 11.EARLY WORM - My girl clone, 12.JAH BILLAH meets PUPA CONGO - In ruff a dubb, 13.ROOTS REVIVAL SOUNDSYSTEM - Praises

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 09/06/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: His Fair Lady

MATEJ KRAJNC: His Fair Lady (2024)

| 28/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Levels of Perception

PESTILENCE: Levels of Perception (2024)

| 27/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*