home > mjuzik > Bootleg Explosion vol.1 & 2/ Take Cover/ 匢n 54321

kontakt | search |

HARP EXPLOSION: Bootleg Explosion vol.1 & 2/ Take Cover/ 匢n 54321 (Slu歛j najglasnije, 2011)

Da li je otkriven novi blueserski izraz? Ako jeste, ovo bi valjalo adekvatno imenovati i autorski za歵ititi kao patent-izum glazbenika iz Vinkovaca.

Iza imena Harp Explosion stoji oneman bend Igora Djeke iz nekada歯jih vinkova鑛ih Thee Knuckleheads. Sa ovim projektom je startao 2009., a prvu svirku je odr瀉o u Murskom Sredi氳u 18.07.2009. 歵o u odre餰nu ruku smatra zvani鑞im po鑕tkom javnog djelovanja. Rije je o izrazito prljavom gara瀗om lo-fi bluesu koji je potkrijepljen elektronskim matricama (ritmovi i loop efekti) i 瀒vim vokalom, te usnom harmonikom. Budu鎖 da je odmah u 歶su realizirao 4 albuma za Slu歛j najglasnije, novim slu歛teljima i promatra鑙ma je malo zbrkan redosljed. Odnosno, niti sam ne znam po kojem redu bi ih poslo瀒o u ovoj recenziji jer su neki od njih prethodno objavljeni jo prije godinu dana kao d.i.y. izdanja...
[  ]

HARP EXPLOSION - Bootleg Explosion vol.1, live at Sax (2011, Slu歛j najglasnije)

Ovdje je rije o tehni鑛i vrlo lo歟m 瀒vom zapisu koncerta odr瀉nog u zagreba鑛om Saxu u prolje鎒 2010., no mo瀍 se donekle razabrati da njegov nastup isijava sa sirovom energijom. Igor, ili kako se potpisuje Iggy uz usnu harmoniku i pjeva na engleskom jeziku, a uz 4 autorske pjesme izveo je i dvije obrade - "Moanin' at midnight" (Howlin Wolf) i "Shake your hips" (Slim Harpo). Svih ovih ne歵o manje od pola sata svirke ili bolje re鑕no izvedbe napucano je sa iskonskim bluesom, 瀍stokim tempovima, ekspresivnim linijama usne harmonike i frcavom podrumskom energijom kakvu su primjerice imali The Rolling Stones na albumu "Exile On Main Street". Tehni鑛u kvalitetu nagr饀je mumljaju鎖 feedback i neprestani 瀉mor posjetitelja, tako da se ne mo瀍 osim dokumentarnog svjedo鑑nstva ni歵a konkretno razabrati. Koliko mi se 鑙ni, snimak je mogu鎒 napravljen na neki diktafon ili neki sli鑑n osobni snima (mo瀌a i mobitel), te je digitaliziran, no od svega onoga mete瀉 se vjerojatno nije mogao pravovaljano masterirati. Daleko bi bilo efektnije da je recorder bio direktno uklju鑕n u tonski pult, ali 歵a je - tu je.

Ocjena (1-10): 4
[  ]

HARP EXPLOSION - Bootleg Explosion vo.2, live at Mc Miners (2011, Slu歛j najglasnije)

Otprilike isto se mo瀍 re鎖 i za ovaj zapis koncerta odr瀉nog u Murskom Sredi氳u tokom ljeta 2010. Tehni鑛i vrlo niski lo-fi performansi u kojima od svega najvi歟 odzvanjaju visoki tonovi usne harmonike, dok se preostala infrastruktura nazire negdje daleko kao da dopire iz neke susjedne prostorije. Vokali su skroz potisnuti i jedva se nazire da netko ovdje uop鎒 ne歵o pjeva, dok su 瀉mori, zvi瀌uci i povremene ovacije izme饀 pjesama gotovo vode鎖 glasovni efekti.

Ocjena (1-10): 4
[  ]

HARP EXPLOSION - Take Cover (2011, Slu歛j najglasnije)

Ovo je studijski, odnosno kako izgleda, album nastao u ku鎛oj radinosti gdje se kona鑞o uo鑑va neobi鑑n egzibicionizam ovog projekta. Ako se 鑙nilo na ona dva albuma u瀒vo da su se tu negdje mo瀌a potkrale gitare kao nasnimljene matrice, to ovaj album opovrgva. Nema gitara ve samo praskavih melodija na usnoj harmonici koje u principu donose svu dra i uzbudljivost gitaristi鑛og oldschool bluesa. Igor ovdje svojom vrlo dobrom tehni鑛om potkovano氭u doslovce skida sve one slide-gitare, sola瀍 i riffove, a jedina pratnja mu je ritam ma歩na, tambourin i povremeni sinteti鑛i efekti. Zvuk je potpuno prljav i vokalnim distorzijama protkan lo-fi sa 8 obrada vrlo dobro poznatih autora i bendova, pa se tako ovdje nalaze iznena饀ju鎒 nabrijane "Agile, mobile, hostile" (Andre Williams), "Comanchee" (Link Wray) i "Shake you hips" (Slim Harpo). Najoriginalniji komad uprili鑕n je u obradi legendarnih funk-bulesera The War "Low rider" gdje se Igor koristio hip-hoperskom ritmi鑛om beat-box tehnikom, dok je obrada The Cramps "Human fly" 鑙sto maniristi鑛a i sa svojim tromim tempom posve odska鑕 od ostatka materijala.

Ocjena (1-10): 6
[  ]

HARP EXPLOSION - ...In 5...4...3...2...1... (2011, Slu歛j najglasnije)

Na ovome albumu se uo鑑va odre餰na zrelost koja se po鑙nje pretvarati u osebujan autorski stil. Meni nije poznato da li ima bluesera koji rade na ovakav na鑙n, a ako ih nema, onda je Igor, odnosno Harp Explosion stilski predvodnik jednog novog, jo neimenovanog 瀉nra kojem mo瀍 po slobodnom naho餰nju odabrati ime i krstiti ga istovremeno kao da mu je i otac i matera i kum.

O 鑕mu se radi? Igor se poslu瀒o starim 歵osom koji datira jo iz vremena prvih EBM bendova poput njema鑛ih D.A.F. koji su u svojoj drugoj postavi kada su se 1980. skratili sa kvinteta na duet orijentirali samo na minimalisti鑛i zvuk koji je sadr瀉vao izuzetno plesan ritam, vokal i prate鎖 melodijski, mahom repetirani loop efekt sa syntha. Igor je umjesto syntha iskoristio unaprijed snimljene vlastite dionice usne harmonike koje se besomu鑞im, ali veoma fleksibilnim loop opetovanjima ni瀠 u osnovnoj podlozi koja mu slu瀒 za dodavanje 瀒vog vokala kojeg kombinira sa jo jednom nadogradnjom - drugom usnom harmonikom s kojom posti瀍 sola瀍, ekspresije, melodije i sve ono 歵o mu padne na pamet. Ima tu jo nekoliko nadodanih sekvenci poput nekakvih mikrofonija i laganijih noise efekata, ali 鑙tav zvuk je ogolio na samo tri osnovna elementa - plesne taktove ritam ma歩ne, loop efekte usne harmonike i 瀒vi dodatak (vokal + usna harmonika solo). U kompletu gledaju鎖, ovo je strogo matemati鑛i preciziran metronomski tempo koji ne dozvoljava nikakve oscilacije i stoga mora biti izuzetno koncizan prilikom 瀒ve izvedbe. Za razliku od prethodnog albuma "Take Cover" gdje se jo tra瀒o u definiciji vlastitog izraza eksperimentiraju鎖 sa minornim sinteti鑛i digitaliziranim pomagalima, "匢n 54321" je potpuno zaokru瀍n stilski primjerak ne鑕ga 歵o ima sve vitalne karakteristike EBM repeticija koje su u njegovom slu鑑ju vezane isklju鑙vo za blues.

Da li je Harp Explosion uistinu novi i potpuno radikalni izum na svjetskoj glazbenoj sceni uistinu ne znam, ali ako jeste, valjalo bi ga odmah za歵ititi da ga netko ne preduhitri i otme mu autorsku ideju.

A pjesme su veoma energi鑞e, gotovo manijakalne, te su posve jednostavne i minimalisti鑛e. Prva "Harp explosion theme" sa ritmom kre鎒 nakon pedesetak sekundi uvoda koji uklju鑥je 歬ripu stare gramafonske plo鑕, vokalno odbrojavanje na engleskom '5, 4, 3, 2, 1' i laganih lo-fi ambijenata usne harmonike koji se kasnije pretvaraju u 瀍stoke solo dionice. Ovdje se mo瀍 primjetiti da je Igor virtuoz ovog instrumenta, te u zavr歯im sekvencama zazvu鑙 kao da svira prastari organ sa pedalama. Tako餰r je va瀗o spomenuti da je i vlastiti vokal repetirao kroz loop efekt koji stalno kru瀒 sa ritmi鑛im stihom 'harp explosion'. Nekog odre餰nog teksta ovdje i nema, ve je rije o stanovitom mantranju. Druga "Can't hold on" je u vrlo brzom i neprekinutom, skoro pa d'n'b ritmu gdje je tekst odpjevan uz obilje lo-fi 歬ripe na na鑙n Jon Spencera, a "Catch a loop" je opet vrlo sli鑑n rasplet u ne歵o sporijem tempu s time da u pjesmi postoje odre餰na 'bremzanja', tj. dionice u kojima se ritam ma歩na zaustavlja popunjavaju鎖 'prazninu' sa loop efektom usne harmonike. Instrumental "UFO racer" zapo鑙nje nekim noiserskim efektom nalik na mikrofoniju s kojom se poigrao i kroz sam tijek pjesme (歟tanje s jednog kanala na drugi), a ritam je opet ubacio u 瀍stoki d'n'b tempo koji tako餰r ima 'bremzanja' ispunjenih psihodeli鑞im efektima ispreplitanjem odvojenim trolistom dionica usne harmonike. "Fire in the hole" je ne歵o kompaktnija skladba sa drajvingom loop efekata, dok je jo jedan instrumental "Still got..." 'najsporija' pjesma po tempu u odnosu na sav prethodni materijal. Posljednja "I feel" je stanovita roka鑙na s kojom ovaj odu歟vljavaju鎖 rad eruptira u gotovo gara瀗i opaki punk-blues.

Ovo je do sada njegov najbolji rad u svim pogledima od tehni鑛ih karakteristika sve do originalnosti sa minimalisti鑛im pristupom. Sve to djeluje kao da je pred nama novi glazbeni stil zasnovan na tradicijskom spoju bluesa i novovjekovne tehnologije svedene na najopskurnije tehnikalije. Uostalom, pravi blueseri ne te瀍 nikakvoj kompleksnoj strukturi, a Harp Explosion je to veoma osebujno i sna瀗o, te posve jednostavno prikazao. Mogu鎒 da i sam Igor poput D.A.F. kada su radili onaj epohalno va瀉n album "Alles ist gut" 'mo瀌a nije znao 歵o to鑞o 瀍li, ali je te瀒o da napravi ne歵o novo i nadasve uzbudljivo'. U tome je potpuno uspio.

Skidam kapu majstoru. Svaka 鑑st.

Ocjena (1-10): 9

horvi // 08/08/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> op歩rnije


cover: Miris ki歟, EP

PETRIKOR: Miris ki歟, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo 瀠餰lovi |

>> op歩rnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> op歩rnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko 歩ljeg |

>> op歩rnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVO蠥菼: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> op歩rnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Bootleg Explosion vol.1 & 2/ Take Cover/ 匢n 54321
  • Bootleg Explosion vol.1, live at Sax (2011)
  • Bootleg Explosion vol.2, live at Mc Miners (2011)
  • Take Cover (2011)
  • 匢n 54321 (2011)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*