home > koncert > HARP EXPLOSION + ANTENAT @ MSU, Zagreb, 03/05/2015

kontakt | search |

HARP EXPLOSION + ANTENAT @ MSU, Zagreb, 03/05/2015

Već pri samom dolasku na još jedan od ovogodišnjih MIMO koncerata iznenadila me mala gužva koja se inače ne događa ispred MSU. Zato sam imao feeling da ovo neće biti jedan od običnih koncerata, što se, kako je koncertna večer odmicala, pokazalo istinitim. Ali ono što me najviše oduševljava na koncertima u MSU je njihova točnost i pristojan početak koju minutu iza dvadeset sati.
[ Harp Explosion @ MIMO ]

Harp Explosion @ MIMO   © jura

Harp Explosion, koji je otvorio večer, započeo je s "Geiger Stomp" kojom otvara i posljednji samosvirajući album. Nešto sa zvukom nije bilo u redu, pa mi Iggyjev usnjak u prve dvije pjesme nije imao drskost koju inače posjeduje. Obzirom da Iggyju treba par minuta da se razmaše, odjednom su i zvuk i energija našli istu valnu duljinu. Oni koji još nisu čuli za ovog "divljaka" na usnoj harmonici, ukratko ću naglasiti da se radi o one man bendu, gdje vokal više priča nego pjeva, a bubnjeve odrađuje ritam mašina. Iggy praši po usnjaku kojim reže poput gitare Andyja Gilla na prvom albumu Gang of Four. Na nastupu, uostalom kao i na albumu, svaka pjesma ima filmski uvod s kratkim citatom. Tad kreće pjev po harmonici. I ono što ga izdvaja, njegovo sviranje harmonike ima jednako uporište u bluesu i modernoj alternativnoj rock glazbi.
[ Harp Explosion @ MIMO ]

Harp Explosion @ MIMO   © jura

Moram priznati da se još jednom divim kako Iggy barata pedalama kojima stvara zvučnu kulisu. Iako se svako malo igrao efektima, tu je toliko unutra da niti je smetalo njemu, niti nama u publici. U sredini nastupa napravio je sjajan mikrofonijski zvučni zid. Kako je nastup odmicao Iggy je bio opušteniji i sve više scenskim pokretima sličio na svog imenjaka Popa. Bilo je zbilja čarobno uživati u njegovom nastupu. Mislite li da znate kako zvuči usna harmonika, a niste čuli Harp Explosion, varate se. Jer s jednim instrumentom stvarati i punk i psihodeliju i rock i blues mogu samo pravi šajseri. A Iggy je jedan od njih. Na kraju je duboko izdahnuo i zahvalio se svima uz veliki aplauz.
[ Antenat @ MIMO ]

Antenat @ MIMO   © jura

Nakon kratke pauze uslijedio je nastup Antenata. Nakon instrumentalne "Nazorova", pjevač Nenad oko kojeg se njihov nastup vrti, pozdravio je program i pozvao sve da dođu naprijed i zaplešu s bendom, što je publika objeručke prihvatila. Najavio je pjesmu "DBK", a prostor ispred bine ispunio se ekipom i jedan nestvarni tulum je mogao početi. Čini mi se nestvarno da je Antenat na sceni već osamnaest godina, a da nisu dobili niti mali dio kolača u domaćem medijskom prostoru. Antenat su jako iskreni u tom što rade, frontmen je smiren pri najavljivanju pjesama i ne razmeće se nepotrebnim velikim riječima. Pohvalio je malo drugačije glazbene uvjete u kojima se svi međusobno čuju kristalno jasno. MSU je, mogu reći, doživio glazbenu ekstazu. Iako je osim glavnog vokala bend statičan, pjevač i pjesme to nadoknađuju. On ima kretnje boksača niže kategorije koji nikad ne miruje i uvijek je u ofenzivi. Zanimljiva je bila najava pjesme "Izlet", čisto iz konstatacije da je to jedini ikad singl grupe u osamnaest godina. Nemate li glazbena iskustva s Antenatom, najlakše ga je opisati kao kombinaciju reggae glazbe i sirovosti Rage Against The Machine.



Ako dosad niste posjetili Gorgonu, riječ je o dvorani koja izgleda kao tipična fakultetska predavaonica. A pri nastupu Antenata, plesalo se na pozornici, u klupama, a i na stepenicama. Jedna su od onih grupa koje imaju konstantnu hordu slijedbenika gdje god svirali.

Za "Boliviju" su rekli da je rijetko sviraju, no pri njenom izvođenju to se nije osjetilo. Uspjeli su stvoriti reggae zvučni zid, kojem bi, vjerujem, i pokojni Phil Spector zapljeskao. U "Odi", pjesmi o biciklu, Nenad je napravio krug oko pozornice imitirajući vožnju bicikla. Uslijedio je "Propisan red", pjesma koja ima "d moment" u koncertu, trenutak gdje atmosfera postiže krucijalnih 100 stupnjeva. Tu publika pljeskanjem preuzima atmosferu na sebe, a muzika se postepeno dinamički diže, te zalazi u ska ritam.
[ Antenat @ MIMO ]

Antenat @ MIMO   © jura

Pohvalio je Neno i brass sekciju, spomenuo da je saksofonist grupe Ivan Škvorc samo radi MIMO-a potegao iz Splita. U nekoliko pjesama, osim sjajne interpretacije na saksofonu (posebno me oduševio u uvodnoj "Nazorova" u koju je unio Shorterovski duh), Škvorc se sjajno vokalno nadopunjavao s frontmenom. Live nastupe s MIMO-a Hrvatski radio izravno prenosi do 22h, tu je i Antenat s "Ima nas dovoljno" završio službeni dio. Kako nije bilo šanse da se izvuku bez bisa, još smo dobili "Drobilicu" i "them promise".

Još sam to jutro razočarano odgledao najavljivani boksački meč stoljeća, ali srećom na ovom koncertu nisam doživio ništa što ima veze sa stoljećem. Zato su iskre koje je Antenat frcao i atmosfera koju je stvarao frontman, stvorile jedan je od koncerata koji će mnogima biti na popisu za koncert godine.

Dva izvođača večerašnjeg MIMO-a pokazala su dva različita pristupa. Harp Explosion, iako je bio solo na pozornici, trudio se i uspio stvoriti prizvuk kompletnog benda. Što tek reći za Antenat, kojih je ovisno o pjesmama bilo čak i deset na pozornici. I napravili su tulum koji i par dana poslije odzvanja u mojoj glavi. Oni već godinama imaju vjernu publiku s kojom se na pozornici stapaju u jedno. Vjerujem da će jedan dio njih bar malo ući i u mikro svemir Harp Explosiona koji je, iako malo drugačiji, jednako poseban.

jura // 05/05/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*