home > mjuzik > Minimalizam megalomanije

kontakt | search |

ABERGAZ: Minimalizam megalomanije (Gegen Alles, 2012)

Drugi studijski album zagrebačkih Abergaz je objavljen isključivo kao audio-kaseta s narančastom etiketom na samoj kaseti koja vraća u sjećanje one nekadašnje veoma popularne Jugotonove trake. Tada se često znalo reći da si umjesto albuma ili ploče slušao novu kasetu nekog omiljenog benda jer su bile najjeftinije i svima dostupne. A i vremena su bila puno ljepša. Nitko se nije pretjerano žalio, svi su imali posla, a jedno onaj koji nije htio raditi i ići svaki dan na posao je bio propalica. Bilo je i novaca i tvornica i hrane i odjeće i obuće i domaćeg namještaja i bijele tehnike i audio i video i hi-fi opreme i domaćih automobila kakvi god da jesu bili, ali su bili funkcionalni i jeftini i bilo je nafte i plina i brodogradilišta i rafinerija i imali smo sve što nam je trebalo. I bilo je lopova u vladi, ali ih bome nije bilo ovoliko koliko ih ima danas. I oni nekadašnji svi skupa nisu napravili ovakav nered kakav sada postoji. Dobro se zna tko pije, ali bome tu pijaču plaćamo mi. Šaka zaposlenih jadnika kojoj se svaki dan nameću novi PDV-i, porezi, poskupljenja i nove smicalice u zakonu kako se ne bi upletali u mutne poslove naše dične vlade. Evo, uveli su i zakon o sramoćenju nečije osobnosti, što znači da se zabranjuje javno blaćenje, recimo notorno poznatih lopova. Možemo mi pričati o tamo nekoj sirotinji koja je zdipila kruh iz pekare da preživi taj dan, nju će čuvari zakona ufatiti za rebro, ali kad državu opljačka visoki politički dužnosnik, tu mi pripadnici pučanstva nemamo pravo glasa. Tada sramotimo i blatimo nečiji ugled. A sud mu ne može i ne smije ništa jer će s dobro podmazanim pravnikom s putrom na glavi dokazati da ne postoje niti najmanje indicije za krivično djelo. Elem, lopovluk je vodeći trend koji ne jenjava već dobrih 20-tak godina. Jebate, nekad su padale glave kraljevima i imperatorima, a danas im dlaka s glave ne smije otpasti koliko su zaštićeni. Poput bjeloglavih supova na Cresu i međeda u Gorskom kotaru i Lici.

I nemamo više jeftinih kaseta niti ploča, imamo samo skupe cd-ove koje nitko ne kupuje. I nije mi jasno za kog đavla su toliko skupi? Pa malo dijete ga sprži na cd-disketu koja košta kunu-dvije, omot si napraviš sam na printer u boji i sve skupa te ne stoji 10 kuna. Ajd si probaj napraviti LP ploču od plastičnog poklopca...

Elem, Njec i kompanija su napravili kasetu. 43 i pol minute pravog istinskog punka s hardcore elementima. Njec je bijesan, totalno ljut, nadrkan, frustriran, spreman za prve redove ustanka protiv lopova koji su nam izgradili ovakvu državu kakva jeste. Da se momak ubaci u politiku, ja bi mu odma dao svoj glas. Samo, teško da bi ga ova vladajuća banda prihvatila. Ne treba ona poštenjaka i inteligentnog čovjeka koji ima konkretne ciljeve - prije svega pozatvarati svu tu gamad i onemogućiti im isto takvog pravnika koji će ih štititi. On je ovdje kroz 17 pjesama predložio svoj program osviještenja nacije u gotovo svim pogledima za boljitak ovog našeg društva, a zanimljivo, kroz sve to utkao je emocije i ljubav kao najvažniju stvar na svijetu. Sjajni su stihovi:

u ljubavi nemam zemljopisnih granica
jer one mi smetaju u ljubavi prostora
zato mene užasno smeta
kada vidim što radite od Zagreba
nekada grad kulture
danas ponovno torture
pune modernih vlastelina.

(pjesma "Zagreb")



Angažirani je album od A do Ž, tu se nema šta prigovoriti. Stavovi su mu na mjestu. Pozitivistički, mada u prvi mah izgleda kao da se bori sam sa sobom. Nažalost, biti će tako ako ga se ne posluša. On je predvodnik mlade generacije ljudi koja razmišlja svojom glavom za svoj narod. Ono što bi se reklo, revolucionar i narodni heroj koji se bori protiv okupatora i mrskog tiranina. Bombaš Boško Buha, Mirko i Slavko, Vilim Galjer, Đuro Đaković, Matija Gubec, Vlad Drakul koji je turskim janjičarima pio krv...

Ima mnogo štošta u njegovim tekstovima poučnog i politički orijentiranog, gotovo na nivou sociološke disertacije. Sve kopča u tančine kako ovo društvo funkcionira, tko koga kara i pljačka, tko ispašta, tko je poraženi. Ali, ne da se on. Zna da boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka. A takvih kao on je malo.

Ništa nisam rekao o pjesmama? Jesam, jesam...

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 27/02/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*