home > mjuzik > Umjesto koga roža cveti

kontakt | search |

VLADO KRESLIN: Umjesto koga roža cveti (Dallas Records, 2013)

Napokon se dogodilo da je veliki, ali stvarno veliki kantautor iz susjedne nam Slovenije objavio svoj prvi album, mogu reći čak i ciljano za hrvatsku publiku. Za taj potez svaka čast njemu i diskograskoj kući Dallas Records. Martin Krpan, sastav u kojem je Vlado Kreslin otpočeo za ozbiljno svoj glazbeni put, bio je jedan od najtiražnijih slovenskih bendova u 80-ima. Iako je prije tog bio i u puno manje poznatom Horizontu, u svim tim grupama nije nikad imao popularnost u Hrvatskoj kakvu su imali Buldožer ili Lačni Franc. Možda je to i glavni razlog njegove puno manje popularnosti u Lijepoj našoj, za razliku od recimo Zorana Predina. Naslov cd-a ima identičan naslov kao i njegov prvi samostalni uradak iz 1991. godine. Jedino je riječ "namesto" postala "umjesto". Možda još jedan mali trik privlačenja hrvatske publike da posluša ovaj album. Na albumu je čak 18 pjesama, minutažom je napucan čak preko 80 minuta.

Kompilacija, kao što je i ovaj album, uvijek ima svojih mana i vrlina. Vjerojatno je teško izabrati koje pjesme će ići na kompilaciju, a da ne bude među fanovima pitanja zašto je određena pjesma umjesto neke druge stavljena na album.

Zanimljivo je da je Kreslin jako puno pjevao i snimao s hrvatskim autorima, a velika većina tih pjesama su ovdje. U tim duetima i kad je on autor pjesme (npr. Parni Valjak, pjesma "To ni političan song" iz opusa grupe Martin Krpan) ili gostuje u tuđoj pjesmi (npr. Šajeta, pjesma "Rulet"), to je toliko profesionalno odrađeno da niste sigurni uopće (da citiram Đoleta) "tko je domaćin, a tko je bio gost".

Iako je par pjesama, koje su originalno na slovenskom ("Cesta", "Danas sem v molu"), otpjevao za potrebe ovog cd-a na hrvatskom jeziku, pjesme nisu izgubile svoju atmosferičnost. Malo tvrdi naglasak i naš jezik ipak ne leži do kraja Kreslinu. Slično kako je Kreslin pjevao na hrvatskom, tako je i svoj obol ovom uratku dala je i irska jazz i folk pjevačica i glumica Mary Coughlan, pjevajući na slovenskom pjesmu "Dekle moje". Samo još jedan dokaz kvalitete Vladinih pjesama. A tek kako je s Indexima i Davorinom Popovićem otpjevao "Žute dunje (Voljelo se dvoje mladih"). Pjesmu ne treba nikome posebno predstavljati, a kad njih dvojica pjevaju, oči se napune vodom i nema šanse da do kraja pjesme držite to u sebi. Također me se dojmila izvedba Mlinarčeve "Grad", gdje usred pjesme Kreslin recitira priču o prijateljstvu i druženju između ove dvojice kantautorskih velikana. Kad Kreslin interpretira pjesme drugih autora, te pjesme kao da su rađene baš za njega. Poznajete original i korijen pjesme, a odjednom ispada kao da ima dva originala i ne znate koji vam se više sviđa. To je svojstveno samo najvećim interpretatorima.



U pjesmama gdje prevladavaju durski akordi i vesela atmosfera ("Pjevaj mi in poj") Vlado koristi etno elemente, ali nikada ne ode previše u ekstreme, zamka u koju su upale mnoge današnje "zvijezde". Tu je jednako akustičan i sofisticiran kao i svi drugi kantautori koji znaju u pravo vrijeme stati na kočnicu.

Od ostalih gostiju na albumu, spomenuti ću Zapadni kolodvor, koji vrlo često prati Šerbedžiju, a i Rade je gost na dvije pjesme. Tu su još Neno Belan ("S Mure na more Jadransko") i Lidija Bajuk (Šetala se lijepa Mara"). Gostiju je jako puno, toliko da se pitam ima li neki drugi slovenski autor, izuzev Predina, toliko tonskih zapisa s gostujućih terena.

Album je prilično ujednačen, akustičnog kantautorskog pečata, s nekoliko pjesama izvedenih uživo, koje dodatno pojačavaju Kreslinov ugođaj i ponajviše molsku atmosferu. Jedina pjesma koja se po meni nikako ne uklapa u ovaj izbor je "To ni političan song", koja sa svojim žestokim hard-rock rifovima evidentno razbija akustičnu magiju ovog albuma.

Vlado Kreslin ima svoj put, put kojim hoda hrabro s gitarom i crnim šeširom, pjevajući pjesme o ljubavi, prenoseći ljudima toplinu i emociju svojih pjesama. Nikad nije uspio (pri)dobiti hrvatsku publiku i slomiti je do kraja, iako u Sloveniji ima širok krug obožavatelja. Zašto kod nas to nije tako, nikad mi nije bilo jasno. A bez problema ga mogu staviti u isti rang sa svim velikim kantautorima ovog regionalnog prostora: Arsena, Predina, Mlinarca, Balaševića...

Naslovi: 1. Umjesto koga roža cveti, 2. Cesta, 3. Tisti bejli grm, 4. Pjevaj mi in poj, 5. Danas sam u molu, 6. Rulet, 7. S Mure na more Jadransko, 8. Grad, 9. Nocoj igramo za vas, 10. To ni političan song, 11. Šetala se lijepa Mara, 12. Žute dunje (Voljelo se dvoje mladih), 13. Preko Mure, preko Drave, 14. Ena pesem, 15. Dekle moje, 16. Tista črna kitara, 17. Namesto koga roža cveti, 18. Od visine se zvrti

ocjena albuma [1-10]: 7

jura // 19/02/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Matej Krajnc se obnaša debilno

MATEJ KRAJNC: Matej Krajnc se obnaša debilno (2019)

| 19/06/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Vile Luxury

IMPERIAL TRIUMPHANT: Vile Luxury (2018)

| 18/06/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Section / Glib EP / Lutka koja kaže ne

BELLA TECHNIKA / GLIB / VLADA, GILE, PIKO, ŠVABA: Section / Glib EP / Lutka koja kaže ne (2019)

| 17/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Če se zlomijo sani, fuck it! - božični album III

MATEJ KRAJNC: Če se zlomijo sani, fuck it! - božični album III (2018)

| 17/06/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Gold & Grey

BARONESS: Gold & Grey (2019)

| 16/06/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Umjesto koga roža cveti
  • Namesto koga roža cveti (1990)
  • Spominčice (1992)
  • Najlepša leta našega življenja (1993)
  • Nekega jutra, ko se zdani (1994)
  • Halgato (1994)
  • Pikapolnica (1996)
  • Muzika (1999)
  • Ptič (2000)
  • Kreslinčice (2002)
  • Generacija (2003)
  • Cesta (2007)
  • Drevored (2010)
  • Umjesto koga roža cveti (2013)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*