home > mjuzik > Margina, EP

kontakt | search |

MARGINA: Margina, EP (Slušaj najglasnije, 2014)

Mečka, odnosno Aleksandar Petrović iz subotičkog Neuroleptic Trio zagrizao je u novi projekt s Jasminom Mar Ginom (pravim imenom Jasminka Tabak) koja pjeva, svira bas i autorica je 3 od 5 priloženih pjesama. Mečka se za ovu priliku samo uhvatio gitare, a kako nemaju bubnjara, najjednostavniju ritmičku konfiguraciju uzeli su od programiranih resursa kompjutera za koje piše da je inžinjer zvuka bio Bane S. Vukosavljević. I to sve skupa jako dobro štima. Rockerski s nabrušenim gain i distorziranim gitarama, solažama, vrlo dobrim improvizacijama, plesnim ritmovima i melodičnim basovima, te simpatičnim gothic/punk vokalima.

Glazba je u domeni klasičnog new-wave/post-punka s retro predznakom negdje između Wire, The Fall, ranih Talking Heads, Joy Division, Echo And The Bunnymen, a da je fleksibilnost basova odriješitija i izraženija moglo bi biti još svašta. Dakako, Mečka je ovdje glavni meštar svirač na čijem surf umijeću leži cijela infrastruktura jer uz hipnotički plesan i uglavnom konstantno umjeren i jednoličan tempo programirane ritam mašine nije lako osmisliti adekvatnu konfiguraciju koja bi plijenila pozornošću punih dvadesetak minuta. Zato su u igru ubacivali zgodne efekte vokalnih halova i delaya, melodičnih laid-back distrozija i poneki dovitljiviji eksperiment.

Istina, najviše od svega Margina glazbeno asocira na The Fall iz različitih faza, uostalom M.E. Smith je promijenio stotine članova postave, ali je uvijek zvučao približno jednako i redovito intrigantno. Pjesme koje ovdje nailazimo imaju snažan individualan stav pozitivizma, nadahnuća Bogom, religijom, jednostavnim stvarima na koje smo uslijed ovog životnog kaosa posve zaboravili, te čovjeka vraćaju ponovno na ona kršćanska načela brige oko vlastite duše i života unatoč svih problema.

Jasminini tekstovi su vrlo kratki i jezgroviti s puno ljubavi i osviještene naravi koja više ne traži i ne eksperimentira. Ona je pronašla svoj duhovni put kojeg prenosi u svojim pjesmama izvatkom iz Novog Zavjeta 1.Kor 2:9/ (odlična uvodna "Oko videlo nije"), individualno šeta po percepciji vlastitog djeteta koje je u životnim dilemama ("Child was born"), sofisticirano s Božjim 'putrom na glavi' progovara o budućim naraštajima ("U vatru"), te uz citirane stihove Sredoja Vidičkoga diže pogled ka nebesima (završna "Na zemlji mir i dobra volja"). Njezin način pjevanja je jednostavan i melodičan, vrlo topao i prijemčljiv, potpuno rockerski dotjeran, iznimno svjetli i bliješti svojom uvjerljivošću i strašću bez ikakvih pretencioznih pokušaja da nalikuje na Souxsie, Toyah, Kate Bush, Lenu Lovich ili Debbie Harry kao što bi se to moglo pomisliti kad je post-punk/new-wave u igri. Ima izgrađeni gard i bogatu priču koja otvara bezbrojna pitanja na koja daje tako kratke i zanimljive odgovore o kojima metafizičari, filozofi i teolozi odvajkada diskutiraju tokom čitavog ljudskog civilizacijskog ciklusa.

"Lucil"

'po prirodi i ja sam bila dete gneva,
ali novo srce dao mi je Bog,
ja prestajem da sumnjam, počinjem da verujem
u meni nova snaga, snaga ne zna se
a neprijatelj duše, sad do mene traži put
uporno se trudi, ali uzalud'


Ona ima suštinu i poetsku snagu velikih pozitivista koji su vodili borbe sa sivim i mračnim eminencijama, nihilizmom i paklovima, hedonizmima i oportunizmom, filozofijama i predrasudama, životom i smrću, vragovima i božanstvima. Iskrena je u tome što radi i ništa ne glumata, osjeća se da govori iz srca, ljutog i ranjenog bezbroj puta, razapeta na križ muke, uskrsla i prosvijetljena da govori o idealu života koji je posve potisnut na marginu što je daleko vrednije od same glazbe u kojoj se našla.

S ovako jednostavnim zvučnim karakteristikama i ogromnom lirskom prednošću uistinu nije teško napraviti odličan rad. Margina je zamijenila mnoga pretenciozna retro svaštarenja post-punk/new-wavea ambicioznim pogledom u dubinu ljudske duše izvlačenjem samo dobrih i korisnih stvari za svakog čovjeka. Budućnost benda ili projekta je ogromna na razini cijele ove društvene ex-YU zajednice, a dvije pjesme su paralelno interpretirane i na engleskom, te španjolskom ("Lucil" i "Na zemlji mir i dobra volja"). I na koncu, bez obzira što tonski i producentski rad ovdje nije rezultirao izvrsnošću koja se nazire iz pjesama, ovo je van ikakve sumnje ogroman početni kapital benda koji bi mogao postati govornikom izgubljenih balkanskih generacija u 21. stoljeću.

Jedino što ovdje uistinu ne valja jest krivi poredak pjesama koji se ne poklapa s redosljedom na omotu - "U vatru" je 3. po redu, a "Lucil" 4. Zdena izdavač se zeznuo. To se trebalo koregirati...

Naslovi (s omota): 1.Oko videlo nije, 2.Child was born, 3.Lucil, 4.U vatru, 5.Na zemlji mir i dobra volja

Poredak sa cd-a: 1.Oko videlo nije, 2.Child was born, 3.U vatru, 4.Lucil, 5.Na zemlji mir i dobra volja

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 10/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*