home > mjuzik > The Singing Gobi Desert

kontakt | search |

PRISM QUARTET: The Singing Gobi Desert (Innova Recordings, 2014)

Američki Prism Quartet je osim sviračke sekcije i organizacija koja se bavi svačime po malo. Organiziraju razne humanitarne akcije, koncerte, rade i kao kompozitori, te imaju svoje tajnike, ravnatelje, sociologa, direktora, dirigenta. Globalnu sekciju od 4 saksofonista čine Timothy McAllister, Taimur Sullivan, Matthew Levy i Zachary Sheman, te vrlo interesantno, nemaju zajedničko mjesto boravka. Svi su raštrkani širom USA - od Sjeverne Karoline i Kanzasa do Philadelphije i Kolumbije gdje rade na nekim drugačijim pozicijama, uglavnom vezanim uz glazbu.
[ Prism Quartet ]

Prism Quartet

Osnovani su 1984. godine, do sada su objavili 16 albuma (mada se na oficijelnom webu spominje njih 13), te su dobitnici mnogih nagrada i priznanja. Dugo vremena su bili prilično lijeni što se tiče izdavaštva - prvi album "The Prism Quartet" objavljen je 1990., a drugi "Real Standard Time" punih 10 godina kasnije. Treći je došao također s velikim vremenskim odmakom - "Music For Saxophones by William Albright" (2008), te su onda nanizali serijale albuma od po dva izdanja godišnje. Ovaj "The Singing Gobi Desert" izašao je koncem ožujka 2014. i kad se još nije niti praktički udomaćio u cd-playerima, stigao je već i najnoviji "People Emergency Center"...

Ovdje kroz 70-tak minuta Prism Quartet obrađuje kompozicije četvorice američkih kompozitora porijeklom i rodnim listom iz Kine: Bright Shenga, Lei Lianga, Fang Mana i Huang Ruoa. Pomislilo bi se kako ovdje saksofoni šibaju i duvaju improvizacije, no njihova svirka je posve suptilna i odudara od klasičnih standarda sax zvuka. Često insinuiraju gudačke instrumente, efekte, harmonije i štošta toga, te u pratnji imaju ansambl Music From China s nekolicinom tradicionalnih kineskih žičanih i još nekim, meni neznanim instrumentarijem.

Svakog od četvoro autora zastupa po jedna kompozicija nadahnuta folk i tradicijskim naslijeđem iz Kine u kojima su Prism Quartet dali mnogo slobode, tihih intervala i obilato se poslužili tehnikama multifonije, kuckanja po tasterima saksofona, tehnikom disanja i puhanja tako da u principu, kao što je već rečeno, ovdje od klasičnog sax zvuka pronalazimo vrlo malo toga. Čitav materijal više naginje organskoj psihodeliji bez pratnje ritmova udaraljki izmješan s referencama elektro-akustike i žičanih tremola, a kompozicije osim po svojoj duljini od 15 do 21 minutu većinom se fokusiraju na ambijentalnost i ekspresije s neprestanim intervalima dizanja i spuštanja valovitih tenzija poput vjetrova koji raznose pješćane dine. Tu se nađe i mnogo različitih igrica samotnjaštva i udaljenih zvukova, općenitih impresija pustinjskim pejzažima i nekoliko lajt-motiva uobličenih kroz melodične periode koje konfiguriraju fuzijama svega i svačega, no u principu na vrlo miran način koji tek u dinamičnijim fazama doseže nemir i slikovita uzbuđenja. Bilo da je riječ o noćnim, dnevnim, jutarnjim, podnevnim atmosferalijama ili čistim tehničkim potezima (vibrato, žičani staccato), ovdje su isprepletene unakrsne priče s primjesama kineskog folka i neuobičajenih zvrzlano povezanih pentatonika ponekad usporenih do drone sintagma. Odnosno, upravo onako kako se tijek prirodnih procesa i odvija u pustinji.

Naslovi: 1.The singing Gobi desert, 2.Messages of white, 3.Dream of a hundred flowers, 4.The three tenses

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 25/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Descendant

SYNTHETIC SCAR: Descendant (2020)

| 02/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: A Forest, EP

BEHEMOTH: A Forest, EP (2020)

| 01/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Tandrkadžije: Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo?

SUKOB INTERESA: Tandrkadžije: Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo? (2020)

| 25/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Guardians

AUGUST BURNS RED: Guardians (2020)

| 24/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Alles in Allem

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN: Alles in Allem (2020)

| 20/05/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Singing Gobi Desert
  • The Prism Quartet (1990)
  • Real Standard Time (2000)
  • Music For Saxophones by William Albright (2008)
  • Pitch Black (2008)
  • Concertos for Saxophone Quartet (William Bolcom & Steven Mackey), (2009)
  • Nixon in China (2009)
  • Breath Beneath (2010)
  • Every Thing Must Go (2010)
  • Antiphony (2010)
  • The Calls of Gravity (2011)
  • Dedication (2011)
  • The Singing Gobi Desert (2014)
  • People Emergency Center (2014)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*