home > mjuzik > Creative Music Studio, Archive Selections vol.1

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Creative Music Studio, Archive Selections vol.1 (Innova Recordings, 2014)

Creative Music Studio otvoren je 1971. na inicijativu čuvenog Ornette Colemana kako bi se objedinila jazz i pripadajuća avangardna scena New Yorka. Bio je smješten u blizini Woodstocka i radio je do 1984., a između ostalih, njegovi članovi i korisnici bili su Buckminister Fuller, Gil Evans, te 'moćna petorica' - John Zorn, John Cage, George Lewis, Charlie Haden i Cecil Taylor. Studio su održavali Karl Berger i Ingrid Sertso, a nakon zatvaranja, oboje su ostali u Woodstocku i nastavili organizirati koncerte gotovo istim intenzitetom.

Studio je uglavnom osim jazza i moderne scene bio fokusiran i na izvođače različitih kultura širom svijeta te je slovio i kao multikulturalno središte glazbenika iz Afrike, Indije, Azije i Južne Amerike, pa je iznjedrio i cijeli niz do tada malo poznatih umjetnika - turskog Ismeta Sirala, brazilskog Nanu Vasconcelosa ili svakako najčuvenijeg Afrikanca Foday Susa koji je za sobom potegnuo mnoštvo roots, jazz i world-music glazbenika s crnog kontinenta. Kroz samo uređenje i infrastrukturu, osim tonskog studija imali su i nekoliko različitih destinacija po New Yorku na kojima su održavali koncerte - Carnegie Recital Hall, Grog Kill Studio (Willow), jedan studio u vlasništvu Carle Bley, te centralni CMS Campus u West Hurleyu, susjedstvu Woodstocka.

Na ovome pozamašnom trostrukom izdanju u trajanju od puna 3 sata sakupljeni su vrlo vrijedni arhivski zapisi studijskih sessiona i koncerata, neki su prilično 'tanke' tonske kvalitete, svi su uglavnom snimani na magnetofonske trake, a ovdje je sabrano umijeće desetoro različitih, uglavnom jazz autora i orkestara. Zanimljiva su sjećanja posjetitelja ovih CMS događanja: studio CMS Campus u West Hurleyu je funcionirao istovremeno i kao prostorija za uobičajene tonske probe, bio je otvoren za javnost, te se na sessionima znalo okupiti od 30 do 100-tinjak posmatrača koji su slušali i gledali svirku iz velike konferencijske dvorane. Studio ima više od 400 sati arhiviranog materijala, te je također interesantno da su na mnogima od njih radili i snimali ih studenti koji su se učili produkciji, masteringu i ostalim studijskim finesama, a često su svoje snimljene radove slali na audio-kasetama prijateljima, poznanicima i zainteresiranoj audijenciji.

Prvi od ovih izdanja, promoteri tvrde da će ih biti iznimno mnogo, kao što je već rečeno, posvećeno je jazzu i odvojeno je na 3 CD-a - male bendove, orkestralna djela i treći je kompletno sastavljen od world-musica, a sve snimke, dakako datiraju od 1976. do 1981. godine. U intervalima se čuju aplauzi, pa i dovikivanja publike, a sve snimke su kompletne izvedbe uživo bez obzira što su neke od njih i studijski zapisi. Ništa nije naknadno montirano, oduzimano ili dodavano kao što se zna dešavati kod novih masteringa ili digitalizacije, te tako svemu tome daje onu autentičnu draž tog trenutka kada su si muzičari davali i oduška da ponešto 'sfalšaju' ili čisto da opale neobavezan jamming bez ikakve naknadne pripreme.

Nepotrebno je sada secirati i analizirati ovo brdo snimaka (sveukupno ih ima 26) jer se mahom radi o guštanjima improvizacija koje nisu bile namjenjene za nosač zvuka, ali su ipak, sticajem okolnosti bilježene od studenata koji su obavljali praktični dio nastave. Može se ovdje čuti zaista svega i svačega u domeni jazza, a osobito je zanimljiv world-music cd s turskim, brazilskim i afričkim folk motivima.

Naslovi CD1: ED BLACKWELL/ CHARLES BRACKEEN DUO 1.-4.Untitled 1,2,3,4, 5.DAVID IZENSON TRIO - May day, 6.DAVID IZENSON TRIO - Child of the night, 7.DAVID IZENSON TRIO - I am a leaf for today, 8.FREDERIC RZEWSKI/ URSULA OPPENS PIANO DUO - 7inC, 9.LEROY JENKINS/ JAMES EMERY DUO - Ashiata, 10.LEROY JENKINS/ JAMES EMERY DUO - Okidanokh

CD2: 1.OLU DARA AND THE CMS ORCHESTRA 1.-3.Untitled 1,2,3, 4.OLIVER LAKE AND THE CMS ORCHESTRA - 4.-6.CMS scene 1,2,3, 7.OLIVER LAKE AND THE CMS ORCHESTRA - Two by two, 8.ROSCOE MITCHELL AND THE CMS ORCHESTRA - Untitled

CD3: 1.ISMET SIRAL AND FRIENDS - Oy, 2.ISMET SIRAL AND FRIENDS - Untitled, 3.ISMET SIRAL AND FRIENDS - Merdevin, 4.NANA VASCONCELOS w/ CMS PARTICIPANTS & SOLO - Call and response, 5.NANA VASCONCELOS w/ CMS PARTICIPANTS & SOLO - Berimbau solo, 6.FODAY SUSO AND THE MANDINGO GRIOT SOCIETY - Kuumba sora, 7.FODAY SUSO AND THE MANDINGO GRIOT SOCIETY - Demba tenkeren, 8.FODAY SUSO AND THE MANDINGO GRIOT SOCIETY - Disco gate

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 14/05/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*