home > mjuzik > Silk & Stone

kontakt | search |

AMIRA MEDUNJANIN: Silk & Stone (Aquarius records, 2014)

Amira Medunjanin jedna je od najvećih pjevačica koja je u novije vrijeme došla iz Bosne i Hercegovine. Svojim pjevanjem i emocijama koje ima u glasu zaslužila je nadimak bosanske Billie Holiday, što svima koji poslušaju njen zadnji album Silk & Stone neće biti nimalo čudno. Amira iza sebe već ima nekoliko albuma, a snimala je i za prestižnu diskografsku kuću Harmonia Mundi.
[ Amira Medunjanin ]

Amira Medunjanin

Na Silk & Stone svira nekoliko dugogodišnjih Amirinih pratitelja, gdje na prvom mjestu treba izdvojiti svjetski poznatog i priznatog pijanistu Bojana Zulfikarpašića, koji je ujedno i producent i aranžer ovog albuma. Nenad Vasilić na kontrabasu i Boško Jović na gitari, također su već dugo vremena s Amirom. Novi(ji) članovi su Yurdal Osman Tokcan (ud) i Hakan Güngör (kanun).

Amira kroz cijeli album svojom lakoćom pjevanja uspijeva pogoditi slušatelja na jednaki način kako je to radio Davorin Popović. Snaga njenog vokala toliko je snažna da bol koja proizlazi iz pjesama u isto vrijeme izaziva i ponos i plač. "Eleno kerko", Zufikarpašićevom igrom na klaviru lirično prati Amirin vokal, a minimalizam ostalih instrumenata, koji u pozadini polako ulaze u pjesmu, pjevaju identičnu melodiju, idealno prateći emociju Amirinog vokala. Sevdah kojim se Amira obraća slušatelju toliko je iskren da se doslovno može opipati. U "Čula jesam da se dragi ženi" također nas uvodi Zulfikarpašić, razigranošću klavira koji podiže atmosferu pjesme kako ona putuje i tekstualno doživljava svoj vrhunac. Tu su ostali instrumenti prilično pozadinski, ali ne bih mogao zamisliti da se bilo koji izostavi. Boško Jović i njegova gitara dolaze do izražaja u "Kradem ti se u večeri", a Amirino pjevanje uz tamu sevdaha ima i atmosferu starogradskih pjesama. Zanimljivo je odsviran klavir na "Iz banju ide šejtan devojče" koji ima prilično jednostavnu, pomalo statičnu melodiju, dok žičani instrumenti pred kraj pjesme imaju slobodu u međuigri svoje improvizacije.



Mnoge od ovih pjesama provučene su i prožvakane kroz više od nekoliko izvođača, od Himze Polovine, Rade Šerbeđije do Mostar Sevdah Reuniona, ali Silk & Stone je u isto vrijeme uspio sadržati starogradsku autentičnost i također ponuditi jedan novi world music i jazz prizvuk. "Ima dana", koju poznam još u izvedbi Vere Svobode, a izvodi je i Zvonko Bogdan, kroz te autore ima samo mali dio one patnje o kojoj pjesma govori, dok se Amira totalno poistovjećuje s pjesmom i sto posto uroni u nju. Veliki uzlet pjesmi daju i solo dionice na klaviru i kontrabasu, koje pjesmu pretvaraju u prvoklasnu jazz kompoziciju. Najpoznatija pjesma na albumu, "Što te nema", možda je jedina za koju ne mogu reći da li mi je bolja u izvedbi Amire Medunjanin ili u originalnoj izvedbi Jadranke Stojaković. Svaka je na svoj način iznijela teret koji nosi pjesma, a ono što ide na stranu Amire je više sevdah emocije u vokalu, kao i modernija produkcija, više okrenuta svjetskim world music tokovima. Naravno, tu ne smijem izostaviti virtuozno sviranje gitare Boška Jovića.

Album je mogao biti bez problema izdan za bilo koju svjetsku diskografsku kuću, jer ovo zbilja je baš takva, vanvremenska glazbena kompozicija, u kojoj će se jednako uživati i za pedeset godina. Emocije kojima je protkan album ruše sve ono u vama, za što niste mislili da se može potaknuti na bilo koji način. Krik, bijes, snaga i tuga prisutna u svim pjesmama, obojane Amirinim vokalom koje se svojim snažnim emocijama provlače kroz slušatelja, nameću pitanje otkud Amiri snaga za emocije do granice boli. Sve to ona lakoćom izvlači iz pjesama, uz vrhunsku ekipu muzičara oko nje.

Kvaliteta Amire Medunjanin u Zagrebu dokazana je rasprodanim prvim koncertom u ZKM-u 15/05/2014 u sklopu desetog jubilarnog VIP Zagreb Jazz Festivala, tako da je dan kasnije 16/05/ dodan još jedan koncert. Za sve one koji se premišljaju da li da odu ili ne, mislim da nemaju što razmišljati. Nek se požure s nadom da još ima karata u slobodnoj prodaji.

Naslovi: 1. Eleno kerko, 2. Čula jesam da se dragi ženi, 3. Kradem ti se u večeri, 4. Iz banju ide šejtan devojče, 5. Sejdefu majka buđaše, 6. Ima dana, 7. Ajde da li znaeš, pametiš Milice, 8. Što te nema, 9. Telal viče

ocjena albuma [1-10]: 10

jura // 15/05/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*