home > mjuzik > ''Ringišpil iz Haada''

kontakt | search |

KALI FAT DUB(HARIS PILTON & MC CHAKKA SWRAKA): ''Ringišpil iz Haada'' (Positive Reality Records, 2015)

Kali Fat Dub (KFD) je glazbeni aktivistički projekt koji se sastoji od producenta Haris Piltona i MC-a Chakka Svrake. Apokaliptični ciganski dub sa Balkanskom udarnom poezijom. Predstavljaju se kao;
"Haris Pilton-milovatelj duša, opijač glava i rasturač kukova, viđen je u svim čergama od Vardara pa do Triglava, vatren kao flamenko u getu, hladan kao špricer u zimi, on prstima šapuće, on usnama miluje, ciganskom magijom skida uroke, prokletstva, nevinost i kurje oči, otvara srca, a kirurg nije, spaja čakre, a Hindus nije, otima konje, a konjokradica nije! O lubenicama i mladim djevojkama da i ne govorimo, čisto da ne ureknemo, on stotinu jezika govori, te čelična vrata otvara, nomad u duši komad ljudine nosi..."

"Chakka Svraka (Zagreb - Croatia) Pjesnički suncokret koji plovi kroz Zion Crew, Golem, Kali Fat Dub, BarabaDubSound Kolektiv. Okrhnuo se i u Joke, Waking Dub, FOB i Tobogan. Nema stalno skrovište, pa ga možete potražiti u krošnjama najvećih gradskih četvrti, odakle uz novine i kavu, vreba posrnule građane i građanke prvoga reda i odvodi ih u drugi ili treći. Ovisno o stupnju posrnuća. Čiraš, žgaravičar krhkih kostiju i male tjelesne mase, ispričao je i snimio nekoliko poetskih brodoloma, a posljednji od njih će Vam uskoro ugroziti dvorište, kupaonu i ljetnu kuhinju, te unijeti nemir u sve vaše dobrosusjedske odnose, u sve školske klupe, u sve radničke menze, u sva strahom napunjena srdašca. Kukolj, korov, mulj i drozga. Kanta, metla, džoger, Mr. Propper. Smeće. Kante, kontejneri, mačke lutalice. Potražite ga u blizini svakog manjeg, a opet dovoljno krupnoga otpada. Ništa se ne baca, a tek ponešto pali..."
[ KALI FAT DUB ]

KALI FAT DUB

Album ''Ringišpil iz Haada'', koji potpisuje label Positive Reality Records je pun kolaža zvukova policije, vojske, hitne pomoći, bajki, basni, inspekcije, granica, putovnica, izbjegavanje kontrole i kontrolora, vlakova, željeznice, snova i vizije, strah od sutra, strah od jučer, strah za današnji doručak, strah za ručak, bez magičnog realizma. Tranzicija "Životinjske farme" i "1984." - ravno na prazan želudac! S dodirom E.A.Poe-a i "Gavrana" sa Balkana.

Preslušavajući album par puta, vratila sam se na prvi doživljaj cjelokupnog albuma - Toliko realna izvrnuta stvarnost, socijalna pitanja i pogledi u svrhu rušenja sistema. Sa etno štihom. Jelo posluženo za one jačeg želuca. Chakka Svraka svojim vlastoručnim tekstovima, istinitim metaforama izaziva trenutni osjećaj pobune i borbe za svoja prava, koji nestaje kad se slušalice maknu iz uha. Vratiš se u svoju "primitivnu realnost", tješeći se sa onom starom "Bit će bolje..." Pjesme upozoravaju na istinu proizašlu iz trenutnog, rekla bih i budućeg političkog i socijalnog sustava, onoga čemu on služi, kako nas služi i tko na kraju u njemu profitira.
[ KFD @ Dub Lab ]

KFD @ Dub Lab

Haris Pilton je odabrao suradnike koji stvaraju u širokom rasponu dub glazbe. Pjesme "Kombajn" i "Od Kašmira Šal" su napravljeni u suradnji sa Gypsy Sound System-om, "Vesti Iz Zemlje" donose zvuk orijentalnog etno punk-a, dok na albumu surađuju još sa Fanfara Electronica, domaćim electro dub producentom Jah Billahom, braćom iz hevyweight mračnjaka Waitapu Band-a, austrijskim ethno dub kolektivom sa balkanskim korijenima La Cherga i Yoannom na pjesmi "Vučica Sa Burze". Svojim remixevima sve je objedinio u stilski usklađenu cjelinu koja odiše postapokaliptičnim ugođajem i zato dajem albumu desetku.

Poznati internacionalni dub producenti su uzeli pjesme i spremaju remixeve istih dok Kali Fat Dub nakon ovog albuma, u velikom kreativnom uzletu kreću snimati novi album za koji je spreman veliki dio materijala.
Haris i Chakka iza sebe imaju brojne projekte i suradnje, ali ovaj zajednički KFD projekt zvuči najkonkretnije i najzrelije.

Cijeli album poslušajte dolje ispod,a u KFD sistem zavirite na njihovom Fan Page-u

ocjena albuma [1-10]: 10

mateja // 13/11/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*